Deze boeren voelen zich “bekocht” na gesprek met Demir: “Daarom willen we de acties opvoeren”

Na de actie in Antwerpen en het gesprek met minister Demir voelden Stijn Vandelanotte (33) en z’n collega’s zich “bekocht”. Ze schreven een brief, die woensdagavond massaal werd gedeeld. “We zijn bereid tot marathonacties”, klinkt het onheilspellend.

“We hadden het gevoel dat we Demir onder druk konden zetten, maar uiteindelijk bereikten we niks”, zucht veehouder Stijn Vandelanotte uit Merkem. Hij was een van de boeren die vanuit West-Vlaanderen meereed om de Antwerpse haven te blokkeren. “We werden uitgenodigd in Brussel, maar we wisten dat we de barricades in Antwerpen niet mochten verlaten. Demir had zogezegd geen tijd om af te komen, maar even later was ze er toch. Toen voelden we ons sterk, nu voelen we ons bekocht. In haar interviews na ons gesprek kregen de vakorganisaties zelfs nog een veeg uit de pan. Ze giet olie op het vuur en voert een regelrechte oorlog door te polariseren.”

Brief

Om hun ontgoocheling en woede te kanaliseren schreven Stijn en enkele collega’s een brief, die nu massaal wordt gedeeld in WhatsApp-groepen van landbouwers. “Eigenlijk via alle mogelijke kanalen, om aan te tonen waarom we de acties opvoeren.”

In de brief beschrijven ze onder meer hun ervaringen na het overleg met Demir. “Drie uur nadat we binnen gelaten zijn, worden we vriendelijk buiten gelaten en krijgen nog een afscheidszoen erbij, u zal begrijpen dat het gesprek dus uiterst respectabel is verlopen.”

“We hebben veel energie gestoken in het gesprek met Demir want wij zijn geen getrainde advocaten die zulke gesprekken dagelijks voeren. Dus we besluiten om naar huis te gaan en ook onze achterban mee te nemen want dat hebben we beloofd aan Demir en eerlijk als we zijn, houden we ons aan ons woord. De volgende ochtend worden we wakker met een onbehagelijk gevoel, wat was dat nu gisteren?”

Walging

“We beginnen mekaar te contacteren en komen er op uit dat iedereen uiteindelijk hetzelfde gevoel over houdt aan het gesprek, WALGING! We voelen ons allemaal verraden door de vakminister die ons te woord stond. Het was duidelijk niet haar bedoeling om oprecht te zijn of te luisteren. Neen, de haven moest zo snel mogelijk vrijgegeven worden en de boeren moesten gesust worden. Pappen en nathouden wordt dat wel eens genoemd.”

“Beste landbouwers, wij rechten onze rug. Het zevenkoppig monster heeft zijn ware aard laten zien en we gaan er opnieuw met verenigde krachten tegen vechten! Dat is de enige manier om te overleven en een toekomst voor ons en onze kinderen te vrijwaren.”

Marathonacties

“We laten ons niet tegen mekaar uitspelen, de boeren die gisteren bij Demir aanwezig waren hechten nog altijd meer geloof aan hun vakorganisaties dan aan kabinetten met een dubbele agenda. Deze poging om ons uit mekaar te spelen is alvast mislukt en we zijn zeer op onze hoede als er opnieuw een overleg toegestaan wordt.”

“Zoals eerder gemeld zijn we bereid om langere, marathonacties te doen als we niet serieus genomen worden door de politiek. De actie van kabinet Demir gisteren heeft alleszins niet gezorgd voor minder bereidwilligheid, integendeel.” (TP)

The post Deze boeren voelen zich “bekocht” na gesprek met Demir: “Daarom willen we de acties opvoeren” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ode aan garnaal(vissers) en de zee in Oostduinkerke

Een ode aan de zee en in het bijzonder aan de garnaalvissers te paard, dat is de 73ste editie van de jaarlijkse Garnaalfeesten van Oostduinkerke. Tijdens het weekend van zaterdag 29 en zondag 30 juni staan folklore en ambacht in de kijker. Hoogtepunten zijn de folkloremarkt en het BK garnaalpellen op zaterdag en de Zeewijding
The post Ode aan

Lees meer »

Grenswegen gesloten tijdens EK-match Frankrijk-België: “Om risico’s op ordeverstoring en vandalisme zoveel mogelijk te beperken”

Tijdens de wedstrijd tussen Frankrijk en België maandag — in de achtste finale op het EK voetbal in Duitsland — zullen verschillende wegen over de grens tussen Frankrijk en België afgesloten worden. Dat kondigen tien gemeentebesturen van plaatsen langs de Frans-Belgische grens aan, waaronder twee Belgische: Komen-Waasten en Wervik. Zo willen de gemeentebesturen mogelijke onregelmatigheden verhinderen.

Lees meer »

KIJK. Inwoners meten schade op na overstromingen in provincie Luxemburg, ook huis van Alexandro helemaal onder de modder: “Alles is kapot”

Delen van de provincie Luxemburg hebben te kampen met wateroverlast na het zware onweer van afgelopen nacht. In sommige straten stond het water zelfs meer dan een meter hoog. Onder meer Aubange en Athus werden zwaar getroffen. De hulpdiensten kregen meer dan 600 oproepen binnen. Ook het huis van Alexandro zit helemaal onder de modder. “Er is veel schade, alles

Lees meer »

Ook Zaventemse ondernemer wil voorzitter Open Vld worden: “We moeten eerst wat meer aan onszelf denken en onze welvaart heropbouwen”

Hij is onder andere voor minder Europese inmenging, tegen “hangmattoerisme en gediplomeerde doppers” en vindt dat de maatschappij het koningshuis niet integraal moet onderhouden. Na parlementslid Maurits Vande Reyde en Tineke Van hooland wil ook ondernemer Bruno Vermeeren uit Zaventem een gooi doen naar het voorzitterschap van Open Vld. Alleen zit hij als niet-lid nog met enkele praktische probleempjes: “Ik

Lees meer »

Financiële geletterdheid Vlaamse scholieren afgelopen tien jaar gedaald

De financiële geletterdheid van Vlaamse scholieren is op tien jaar tijd gedaald. Dat blijkt uit het PISA-onderzoek van de vakgroep Onderwijskunde van de UGent. Vlaanderen blijft wel bij de toppresteerders van Europa op het vlak van inzicht in financiële concepten en risico’s. Alleen leeftijdsgenoten uit Denemarken en Nederland doen het even goed als Vlaamse jongeren.

Lees meer »

Feest in ‘t Park: gratis mondiaal festival in Brugge

Op zaterdag 29 juni 2024 vanaf 14 uur tot middernacht wordt het Minnewaterpark een feestelijke plek met concerten, workshops, wereldkeuken, een wereldavonturenweide en Fair Trade.
The post Feest in ‘t Park: gratis mondiaal festival in Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

“De Romeo’s mochten alles, wij mochten geen andere acteerjobs aannemen”: waarom Trudy en Pierrot passen voor ‘Familie’-reünie

Waar blijven Trudy en Pierrot? Het is de vraag die menig ‘Familie’-fan zich stelt, nu duidelijk is welke personages een comeback maken in de seizoensfinale waarin de familiereünie van de Van den Bossches centraal staat. Maar liefst vijf acteurs keren even terug, maar de vlieger van oudgedienden Silvia Claes (48) en Guillaume Devos (42) ging letterlijk en figuurlijk niet op.

Lees meer »

Originele wandelexpo zet 50 jaar Festival Dranouter in de kijker: “We laten ons fotoarchief op een speciale manier op je los”

Met een originele wandelexpo zet Dranoeter vzw 50 jaar Festival Dranouter in de kijker. Langs een wandeling, die zo’n 3 kilometer lang is, ontdek je de hoogtepunten van een halve eeuw festival. “De foto’s sleuren je mee op een tijdreis vol prettig gestoorde verhalen.”
The post Originele wandelexpo zet 50 jaar Festival Dranouter in de kijker: “We laten ons

Lees meer »