Boek ‘De Veemarkt, de tijd van toen’ zoekt oud beeldmateriaal

André Vandenbroucke (89), sinds 1958 secretaris van de Groenten- en Fruitbond Kortrijk, is op zoek naar oude beelden van de Veemarkt. Samen auteur Peter Van Herzeele (74) en fotograaf Patrick Holderbeke wil hij een boek uitgeven met de titel ‘De Veemarkt, de tijd van toen’. “Het heeft daar ooit enorm geleefd en dat willen we tonen, als souvenir voor toekomstige generaties”, zegt André.

De Veemarkt, in de volksmond ‘De Koeiemarkt’, is één brok geschiedenis en folklore. “Dat mag niet verloren gaan”, vertelt André. “In de halle, geopend in 1957, werden voornamelijk groente- en fruitmarkten gehouden. Er waren fruitstoeten en -nachten met zelfs een fruitkoningin. Je had er veehandel en een slachthuis. En de markt werd omringd door volkscafés en volkse figuren. Dankzij mijn jarenlange functie als secretaris had ik veel documentatie in huis liggen, dus sprak ik Peter aan om dit allemaal te bundelen in een boek. We zoeken mensen die ons willen helpen om oude foto’s, affiches en informatie te verzamelen. Als dat lukt, willen we ook nog mensen interviewen die de hoogdagen van de Veemarkt hebben gekend.” Alles mag bezorgd worden in de Burgemeester Pyckestraat 23a/13 in Kortrijk of via mail aan [email protected].

(lees verder onder foto)

De halle op de Veemarkt in 1958 © Beeldbank Kortrijk

“Toen de gemeenteraad in maart 1956 besliste een handelshal op te richten voor een vee-, fruit- en groentemarkt werd er daar al meer dan 100 jaar vee verhandeld voor het nabijgelegen slachthuis. Vandaar ook de naam ‘Veemarkt’”, vertelt Peter Van Herzeele. Zijn grootvader heeft nog gewerkt in het slachthuis. “Het beluik of steegje de Koeiekop lag tussen de Wijngaardstraat en de Sint-Jansstraat. Het beluik ontstond in het midden van de 19de eeuw en kreeg de naam Koeikop. De naam alludeert naar het slachthuis dat iets verder lag en in 1876 gebouwd werd. De Koeikop was lange tijd de stek van drinkebroers, kunstenaars en volksfiguren. Het beluik verdween in 2007 definitief uit het straatbeeld. Leuk detail: de sculptuur van de koeienkop, die zich bevond aan de ingang van het slachthuis op de Veemarkt, werd in ere hersteld en overgebracht naar Trezoor Erfgoeddepot. Het boek ‘De Veemarkt, de tijd van toen’ zal gevuld zijn met dergelijke interessante anekdotes en weetjes naast de vele foto’s.”

Tegen de zomer willen André, Peter en Patrick het boek voorstellen in De Zonnewijzer.

The post Boek ‘De Veemarkt, de tijd van toen’ zoekt oud beeldmateriaal is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Ik ben de tel stilaan kwijtgeraakt”: voorzitter van SK Nieuwkerke na zoveelste inbraak in tijdelijke kantine

SK Nieuwkerke kreeg in de nacht van woensdag op donderdag weer ongewenst bezoek. In de chalet, die dienst doet als tijdelijke kantine, werden chips, soep en sportdrank gestolen. Het was niet de eerste keer dat de club uit tweede provinciale slachtoffer werd van een inbraak. “De materiële schade is groot, met twee kapotte ruiten en een beschadigde deur”, zucht voorzitter

Lees meer »

Oog in oog met de maritieme geschiedenis van De Haan op de expo ‘Een strand vol geschiedenis’: “Boeiende reis door de tijd”

Van 1 juli tot 30 augustus duiken bezoekers in de varende en vissende geschiedenis van de gemeente De Haan tijdens de expo ‘Een strand vol geschiedenis’ in het Wielingencentrum. Blikvangers zijn een zeventiende-eeuws scheepskanon en een zeven meter lange boomstamkano van Zuid-Amerikaanse origine, beiden gevonden op het strand van De Haan.
The post Oog in oog met de maritieme

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Rusland meldt nieuwe terreinwinst bij strategisch belangrijke Tsjasiv Jar

Rusland heeft donderdag nieuwe terreinwinst gemeld bij het strategisch belangrijke Tsjasiv Jar. Het hooggelegen Tsjasiv Jar was voor de oorlog een relatief kleine plaats met 12.000 inwoners, maar wordt door de ligging inmiddels gezien als een belangrijk militair doelwit. Als Rusland de plaats in handen krijgt, zou dat de weg vrijmaken voor een verdere Russische opmars in Donetsk. Volg hier

Lees meer »

Waarom tieners brand stichten: neuropsycholoog schetst wat er in hun hoofd speelt

Bij zowel de ‘vuilnisbakbrand’ in Hoegaarden als de brandende boerderij in Merchtem lijken jongeren de brandstichters te zijn. Waarom zoeken tieners die gevaarlijke situaties op? Kunnen ze de gevaren niet goed inschatten? En hoe kun je dat gedrag als ouder helpen vermijden? Neuropsycholoog Jelle Jolles legt uit hoe het puberbrein werkt: “Bij leeftijdsgenoten worden hun hersenen actiever”

Lees meer »

Aanslag in Servië: man schiet politieagent in nek met kruisboog aan Israëlische ambassade, dader is doodgeschoten

In de Servische hoofdstad Belgrado heeft een man aan de Israëlische ambassade een kruisboogpijl in de nek van een politieagent geschoten. De agent kon de dader nog doodschieten, voor hij in levensgevaar naar ziekenhuis werd overgebracht. De Servische minister van Binnenlandse Zaken Ivica Da?i? spreekt van een terroristische aanslag. Er zijn meerdere mensen opgepakt.

Lees meer »

Juf Bea zegt de klas na 40 jaar vaarwel in Gistel: “Slotfeest was schitterende afsluiter van mijn carrière”

De laatste schooldag was voor juf Bea Vanhooren extra speciaal. Want terwijl voor de kinderen de zomervakantie is begonnen, gaat Bea na een carrière van veertig jaar bij één en dezelfde school op pensioen.
The post Juf Bea zegt de klas na 40 jaar vaarwel in Gistel: “Slotfeest was schitterende afsluiter van mijn carrière” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Tentoonstelling Westfront Nieuwpoort vernieuwd: “Klemtoon op persoonlijke verhalen”

In Nieuwpoort is de tentoonstelling in het Westfront-museum vernieuwd, dat onder het Koning Albert I-monument ligt. Die tentoonstelling vertelt het verhaal van Nieuwpoort tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen de polders onder water gezet werden om het Duitse leger te stoppen. In de nieuwe tentoonstelling ligt er meer nadruk op persoonlijke verhalen tijdens de oorlog, en er is een audiogids die

Lees meer »

Europa zal lastpak Orban wel overleven

Hongarije is het volgend half jaar voorzitter van de EU, en dat betekent dat euroscepticus Viktor Orban vol in de schijnwerpers staat. Hoewel de Hongaarse premier als een lastpak te boek staat, wordt niet verwacht dat hij veel problemen kan veroorzaken.

Lees meer »

Kleinzoon van oprichter Van Hool vangt bot bij de rechter: Zuid-Afrikaans bedrijf mag trailerdivisie overnemen

Slecht nieuws voor Marc Van Hool, kleinzoon van de oprichter van de failliete busbouwer Van Hool. Hij zal de trailerdivisie van het bedrijf van zijn grootvader Bernard niet kunnen overnemen. Het derdenverzet dat hij met een investeringsfonds instelde tegen de curatoren van de failliete busbouwer is onontvankelijk verklaard, meldt de Antwerpse ondernemingsrechtbank maandag.

Lees meer »

Familie moedigt Biden na debatdebacle aan om niet op te geven

De Amerikaanse president Joe Biden heeft na zijn moeizaam verlopen verkiezingsdebat met familie overlegd in Camp David. Hij trok zich met zijn echtgenote, kinderen en kleinkinderen terug in dat buitenverblijf, bericht The New York Times. De familie van Biden moedigt hem volgens bronnen van de krant aan om niet op te geven.

Lees meer »

Afval daalt fors op festivals door herbruikbare bekers

Voorjaarsfestivals en -evenementen hebben door de invoering van herbruikbare bekers veel minder afval. Dat blijkt uit een monitoring van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). “Evenementen produceren opmerkelijk minder afval, de opkuis verloopt vlotter en de terreinen blijven netter,” klinkt het.

Lees meer »

Zus van koningin Mathilde debuteert als actrice: Hélène d’Udekem d’Acoz staat op prestigieus festival van Avignon

Hélène d’Udekem d’Acoz (44), zus van koningin Mathilde, heeft een opvallende carrièrewissel gemaakt. De gewezen advocate debuteert als actrice. Het eerste toneelstuk waarin ze de hoofdrol speelt, gaat vanavond in première op het hoogaangeschreven festival van Avignon in Frankrijk. “Ik wilde alleen maar mijn angsten overwinnen en nu sta ik op een podium.”

Lees meer »