Zwevegemse kajakkers Jasper Bonte en Tuur Bettens nemen deel aan legendarische Dusi Canoe Marathon in Zuid-Afrika

Morgenochtend staan de Zwevegemse kajakkers Jasper Bonte (30) en Tuur Bettens (35) aan de start van de Dusi Canoe Marathon in Zuid-Afrika, bekend als de zwaarste en meest legendarische kajakwedstrijd op het Afrikaanse continent. Verspreid over drie dagen moeten de atleten ongeveer 120 kilometer afleggen tussen Pietermaritzburg en Durban.

Donderdag 15 februari om 6 uur lokale tijd staan Jasper en Tuur met meer dan 600 deelnemers aan de start van de Dusi Canoe Marathon in Zuid-Afrika. De wedstrijd gaat vooral door op het water waarbij ze tal van uitdagende rapids moeten overwinnen, maar de atleten moeten ook behoorlijke afstanden al lopend trotseren met de boot door de Valley of a Thousand Hills. Jasper en Tuur vormen het enige deelnemende Europese duo.

“Het is voor ons beiden een kinderdroom om ooit deze wedstrijd te kunnen varen. We trainden het voorbije jaar hard voor deze uitdaging, ondanks onze fulltime jobs, en zijn dan ook zeer gemotiveerd om morgen de eerste etappe aan te gaan”, klinkt het bij het duo. Tuur was jammer genoeg geveld met een virus in de laatste voorbereiding. “Niet ideaal, maar mentaal ben ik oké en we voelen ons goed. Er hangt hier al een leuke sfeer. Het begint te kriebelen om eraan te beginnen. Het wordt vooral afwachten tot de eerste dag gepasseerd is om in te schatten waaraan we echt zijn begonnen.”

Liesa Colson (vrouw van Tuur), Tuur Bettens, vader Carl Bonte, Jasper Bonte en zijn vriendin Astrid Rycx © gf

Zowel Jasper als Tuur voelen een gezonde stress op de vooravond van de legendarische kajakwedstrijd. “Het is super spannend. We zetten een stap in het onbekende”, zegt Jasper. “95 procent van het parcours hebben we nog niet gezien omdat die bijna volledig loopt in afgelegen stukken die moeilijk bereikbaar zijn met de auto of zelfs te voet. Na een aantal voorbereidingswedstrijden wordt de Dusi Canoe Marathon de meest technische en zwaarste uitdaging ooit. Drie etappes op drie dagen tijd met een aantal hoge watervallen waar je zeer goed moet oppassen met je boot, een labyrint aan rivierkanalen waar je makkelijk kan verdwalen en loopstukken tot wel 21 procent stijging. Het wordt loodzwaar.”

Volg de avonturen van het sportieve Zwevegemse duo op Facebook via deze link.

The post Zwevegemse kajakkers Jasper Bonte en Tuur Bettens nemen deel aan legendarische Dusi Canoe Marathon in Zuid-Afrika is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Afval daalt fors op festivals door herbruikbare bekers

Voorjaarsfestivals en -evenementen hebben door de invoering van herbruikbare bekers veel minder afval. Dat blijkt uit een monitoring van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). “Evenementen produceren opmerkelijk minder afval, de opkuis verloopt vlotter en de terreinen blijven netter,” klinkt het.

Lees meer »

Parket vraagt autopsie nadat vrouw (24) uit Minderhout plots is overleden nadat ze ziekenhuis mag verlaten na verkeersongeval in Baarle-Nassau

Het parket vraagt een autopsie nadat er een tweede slachtoffer uit Minderhout (Hoogstraten) is overleden na een ongeval in Baarle-Nassau, in Nederland. De 24-jarige vrouw mocht zondagochtend het ziekenhuis verlaten. Kort daarna is ze plots in elkaar gezakt en overleden. De precieze doodsoorzaak is nog niet duidelijk. Bij het ongeval stierf ook een 41-jarige vrouw uit Minderhout.

Lees meer »

Cafégangers gaan viraal wanneer ze vrouw aanmoedigen die maar niet kan parkeren

Een hilarisch filmpje uit het Britse Warwickshire gaat viraal op sociale media. Op de beelden is te zien hoe een bestuurster moeite heeft om achteruit te parkeren, maar ongelofelijk wordt aangemoedigd door cafégangers. De mannen zaten te wachten op de EK match van Engeland, maar vonden dit de ideale gelegenheid om even op te warmen. Uiteindelijk slaagde de vrouw erin

Lees meer »

Brusselse korpschef wil bredere aanpak van drugsgeweld: “Mensen zonder papieren aan het station: dat is een soort VDAB voor drugsbendes”

Om drugsgeweld aan te pakken, zoals de schietpartij in Sint-Gillis gisteren, moet je niet alleen kijken naar politie en justitie, vindt Jurgen De Landsheer, korpschef politiezone Brussel-Zuid. Een maatschappijbrede preventie tegen drugsgebruik en begeleiding van de "zwakke schakels in onze maatschappij", daarop moeten we inzetten, vindt hij.

Lees meer »

Karl schrijft een brief naar bondscoach Domenico Tedesco: “Krijg je Kevin en Romelu nog mee in je verhaal?”

Karl Vannieuwkerke schrijft deze week een brief naar Domenico Tedesco, de bondscoach van de Rode Duivels die maandag zonder pardon uit het EK werden gekegeld. Domenico mag altijd antwoorden: [email protected].
The post Karl schrijft een brief naar bondscoach Domenico Tedesco: “Krijg je Kevin en Romelu nog mee in je verhaal?” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Leerlingen met beperking van Ter Bruyninge beleven de dag van hun leven met ritje op de motor: “Bang? Neen! Waarom zou ik?”

Toen de Kortrijkse school Athena Campus Ter Bruyninge aan de Motoclub Blue Angels vroeg om voor een groep jongeren met een beperking een motorritje te organiseren, aarzelden ze geen seconde. Een twintigtal jongeren durfde het aan om mee te rijden.
The post Leerlingen met beperking van Ter Bruyninge beleven de dag van hun leven met ritje op de motor:

Lees meer »

Pleegzorg Vlaanderen zoekt gezinnen voor crisispleegzorg

Pleegzorg Vlaanderen is op zoek naar pleeggezinnen, in het bijzonder voor crisispleegzorg. Daar is de nood immers het hoogst en zonder voldoende plaatsen komen de kinderen terecht op minder aangewezen plaatsen. Om de oproep kracht bij te zetten, voert de organisatie volgende week actie.

Lees meer »