Wereldspeler Monument Vandekerckhove grijpt naast restauratie d’Arke en gaat niet akkoord met beslissing

De aanvang van de meer dan nodige renovatie van de jeugdsite d’Arke in de Koestraat in Wervik dreigt vertraging op te lopen. Na de openbare aanbesteding wees het schepencollege de werken voor de restauratie en ruwbouw toe aan de nv Francovera uit de Hoogweg in Wervik. Francovera diende de laagste prijs in. Monument Vandekerckhove uit Ingelmunster diende ook een offerte in, maar greep naast de mooie opdracht. Ze zijn van oordeel dat Francovera niet voldoet aan de selectiecriteria en de opdracht enkel en alleen aan Monument Vandekerckhove had moeten worden gegund.

Vlaams minister van Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) kwam bijna een jaar geleden met 543.000 euro subsidies van Onroerend Erfgoed over de brug. Die doorbraak was alvast goed nieuws voor KSA Grensvuur en Chiro Jow, die aan weerszijden de restanten van het Amerikaans hospitaal gebruiken Het pand werd in 1919 gebouwd door het Amerikaanse Rode Kruis en deed dienst als hospitaal. Sinds 2011 is het beschermd door Erfgoed Vlaanderen. Er zijn diverse gebreken aan de gebouwen.

Selectiecriteria

Monument Vandekerckhove stelt zich ernstige vragen over de selectie van Francovera en verwijst in een aangetekende brief aan het schepencollege naar enkele selectiecriteria. Volgens Monument Vandekerckhove is het niet duidelijk of Francovera voldoende ervaring heeft om de beschermde erfgoedelementen met eigen mensen te restaureren, conform de verwachtingen en de visie van Onroerend Erfgoed. “Laat de selectiecriteria nu net als doel hebben om de overheid hierover wel garanties te geven”, zo staat het in het schrijven van Monument Vandekerckhove.

Verdere opvolging

Burgemeester Youro Casier (Vooruit) bevestigt de ontvangst van het schrijven van Monument Vandekerckhove. “Dit wordt verder opgevolgd door onze raadsman die ons in dit dossier zal bijstaan”, zegt hij. “In deze fase van de procedure kunnen we hierover niet communiceren hierrond.”

Het schepencollege hoopte dat de renovatie dit voorjaar zou aanvangen.

The post Wereldspeler Monument Vandekerckhove grijpt naast restauratie d’Arke en gaat niet akkoord met beslissing is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Politie Polder houdt nieuwe actie om overlast in station Diksmuide in te perken

Politiezone Polder hield dinsdag een nieuwe gerichte controleactie aan het station van Diksmuide om daar overlast in te perken. Het station staat er al langer om gekend. Uiteindelijk ging het om een ontradende actie en konden er geen inbreuken of drugsbezit worden vastgesteld.
The post Politie Polder houdt nieuwe actie om overlast in station Diksmuide in te perken appeared

Lees meer »

Jongen die beelden van Brugse school rondstuurde met dreigende teksten, opgepakt voor verhoor

De politie heeft een jongeman opgepakt die onheilspellende teksten verstuurde op sociale media, met beelden van de school Sint-Andreaslyceum (SASK) in Sint-Kruis-Brugge. Het parket van Oost-Vlaanderen dat het onderzoek voert, bevestigt dat de man is meegenomen voor verhoor.
The post Jongen die beelden van Brugse school rondstuurde met dreigende teksten, opgepakt voor verhoor appeared first on KW.be.

Lees meer »

Groen-zwarte balans na vijf speeldagen: “Het vorige seizoen evenaren zit er niet in”

Cercle Brugge ging de interlandbreak in met vijf speeldagen op de teller. Daarin verzamelde het vier luttele punten. In de transferperiode onderging vooral de verdediging een metamorfose. Siquet, Daland en Popovic vertrokken, maar ook op het middenveld laat het vertrek van Lemaréchal en Lopes Da Silva een leemte achter. Voorin bleef topschutter Kevin Denkey dan weer.
The post Groen-zwarte

Lees meer »

Inbrekers crashen in tuin Zwevezeels kinderdagverblijf na wilde achtervolging, vier jaar cel geëist: “Ze graaiden zelfs cadeautjes mee vanonder de kerstboom”

Twee Servische mannen riskeren voor de Brugse rechtbank elk vier jaar effectieve celstraf voor een hele resem woninginbraken. De politie kon Luka D. (28) en Marko J. (25) op kerstavond klissen na een wilde achtervolging die eindigde in de tuin van een kinderdagverblijf in Zwevezele.
The post Inbrekers crashen in tuin Zwevezeels kinderdagverblijf na wilde achtervolging, vier jaar cel

Lees meer »

Woonzorgcentrum in Wommelgem lanceert eigen vervoersservice: “Makkelijker om van en naar ons dagcentrum te komen”

In Wommelgem lanceert woonzorgcentrum Hof ten Dorpe haar eigen vervoersservice. Mensen die naar het dagcentrum gaan, kunnen voortaan thuis opgehaald en afgezet worden via aangepast vervoer. "Het ontzorgt de familie en het geeft de bezoekers de mogelijkheid om langer thuis te kunnen wonen, maar toch een zinvolle dagbesteding te hebben", zegt directeur Paul Stevens.

Lees meer »

KIJK. Babynijlpaard Moo Deng uit Thaise zoo gaat viraal op sociale media, maar betaalt er de prijs voor: “Gedrag van bezoekers is wreed en gevaarlijk”

Het kleine nijlpaard Moo Deng uit de Khao Kheow Open Zoo in Thailand is een ware hit op sociale media. Bezoekers delen massaal beelden van het dier. Het zorgt voor lange rijen bij de dierentuin, de bezoekersaantallen zijn zelfs verdubbeld. Maar er is ook een keerzijde, het nijlpaardje wordt niet altijd goed behandeld.

Lees meer »

“In een volwaardige regering was het na de verkrachting in de Antwerpse gevangenis alle hens aan dek”

“De overbevolking in de gevangenissen is een reëel probleem, maar is in het verhaal van de brutale verkrachting van een maatschappelijk werker eerder een dooddoener. Hoe durft men zo’n laks veiligheidsbeleid hanteren? Het is karikaturaal dat na dit majeure incident blijkt dat meerdere ‘panic buttons’ niet werken. Dat moet voor veel paniek zorgen”, schrijft politiek journaliste Isolde Van den Eynde.

Lees meer »

Is de batterij van de e-auto leeg?

21:05 De elektrificatie van de Europese auto-industrie lijkt te haperen. Fiat legt de productie van zijn elektrische 500 stil, Volvo kan zijn beloften niet waarmaken en Volkswagen overweegt fabriekssluiting…

Lees meer »

Onze correspondent volgde debat tussen Harris en Trump in Brooklyn: “Ik had gehoopt dat hij zich vaker in de voet zou schieten”

Op dinsdagavond ontmoetten ex-president Donald Trump en huidig vicepresident Kamala Harris elkaar voor het eerst tijdens hun langverwachte debat in Philadelphia. Wij trokken naar Café Erzulie, een Haïtiaans café in Bedford-Stuyvesant, een buurt in Brooklyn van groot historisch belang voor de Afro-Amerikaanse gemeenschap in New York. Daar had de NAACP, een van de oudste burgerrechtenorganisaties in de Verenigde Staten, een

Lees meer »