Dubbel zoveel elektrische auto’s verkocht dan dieselwagens in 2023

Maar liefst 60 procent van alle nieuwe auto’s die in 2023 werden ingeschreven door West-Vlaamse eigenaars zijn hybride of elektrisch. Dat aantal stijgt elk jaar, waardoor ons wagenpark er intussen al een pak groener uitziet dan vijf jaar geleden. Ook vrachtwagens, moto’s, speciale voertuigen, bussen en zelfs landbouwtrekkers beginnen stilaan mee te doen met de trend.

Sinds begin dit jaar kan iedereen een premie van 3.000 tot 5.000 euro aanvragen na de aankoop van een nieuwe of tweedehands elektrische wagen. Daarmee hoopt de Vlaamse overheid om de elektrificatie van ons wagenpark een boost te geven. Die evolutie verloopt momenteel traag, maar is zeker al flink aan de gang. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel.

Diesel is out

Vorig jaar kochten alle West-Vlamingen samen 19.901 nieuwe personenwagens. Zo’n 45 procent daarvan waren hybride exemplaren, en in nog eens 15 procent van de gevallen ging het over een elektrische wagen. Dat wil dus zeggen 6 op de 10 nieuw aangekochte auto’s – oftewel 11.991 stuks – niet meer exclusief op fossiele brandstof rijden. Opvallend: vorig jaar werden slechts 1.627 nieuwe dieselwagens ingeschreven door West-Vlaamse eigenaars, dat is slechts de helft van het aantal nieuwe elektrische wagens. Benzine scoort wel nog altijd beter, die groep maakt nog 30 procent van alle nieuwe inschrijvingen uit.

Bij de tweedehandstransacties zien we die duurzame trend in mindere mate terug, wat ook logisch is aangezien dat soort auto’s nog niet zoveel jaren op de teller hebben en dus minder vaak doorverkocht worden. Een vierde van alle personenwagens die vorig jaar door een nieuwe, West-Vlaamse eigenaar werden ingeschreven bij de FOD Mobiliteit was hybride of elektrisch. Als resultaat rijdt 2 procent van het volledige West-Vlaamse wagenpark (komt neer op 12.806 auto’s) op elektriciteit, waar dat vijf jaar geleden nog maar 0,1 procent was. Nog eens 7,4 procent van alle ingeschreven personenauto’s in onze provincie zijn hybride, in 2019 was dat slechts 1,2 procent.

Elektrische tractor

Natuurlijk worden er niet enkel gewone wagens verkocht. Ook voor de aankoop (zowel nieuw als tweedehands) van andere motorvoertuigen kiezen West-Vlamingen steeds vaker voor een duurzaam brandstoftype. Zo was 10 procent van alle autobussen die in 2023 werden ingeschreven hybride of elektrisch. Bij bestelwagens en gewone vrachtwagens (geen trekkers) was dat 3 procent. Daarnaast kocht zelfs één West-Vlaming een elektrische tractor, intussen rijden er al 12 zo’n exemplaren rond in onze provincie. Kleine aantallen, maar die zorgen er wel mede voor dat 11 procent van alle andere voertuigen in West-Vlaanderen (uitgezonderd van de personenwagens dus) niet meer rijdt op benzine, diesel of gas, terwijl dat vijf jaar geleden nog maar voor 6,1 procent van deze categorieën van motorvoertuigen het geval was.

The post Dubbel zoveel elektrische auto’s verkocht dan dieselwagens in 2023 is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zus van koningin Mathilde debuteert als actrice: “Ik wilde mijn angsten overwinnen”

Hélène d’Udekem d’Acoz (44), zus van koningin Mathilde, heeft een opvallende carrièrewissel gemaakt. De gewezen advocate debuteert als actrice. Het eerste toneelstuk waarin ze de hoofdrol speelt, gaat vanavond in première op het hoog aangeschreven festival van Avignon in Frankrijk. Een opvallende zet voor de gravin, die naar eigen zeggen aan een bijna verlammende verlegenheid lijdt.

Lees meer »

Hoeveelheid antibiotica in ons voedsel kan kans op resistentie vergroten 

De hoeveelheid antibiotica in vlees en vis vergroot de kans op resistentie, waarschuwt het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (ITG). Uit een studie bij wasmotlarven blijkt dat zelfs een tiende van de ‘veilige’ dosis bacteriën bestand kan maken tegen antibiotica. Dat is een probleem voor de volksgezondheid. De huidige regelgeving onderschat het risico en moet herzien worden, zeggen de

Lees meer »

“Aan het geel heb ik niet gedacht”: Remco Evenepoel zonder kleerscheuren naar Galibier, maar onze landgenoot ziet ploeggenoot uitvallen

Remco Evenepoel heeft z’n eerste dag in de witte trui in de Tour goed en wel overleefd. In het gezelschap van Tadej Pogacar kwam hij door de grote valpartij in de finale met achterstand over de finish, maar tijdsverlies leverde hem dat niet op. Morgen volgt de eerste serieuze test op de Col du Galibier. Onze landgenoot zal het wel

Lees meer »

Gistel zet zich schrap voor 60 jaar verbroedering met Duitsers: “Dit is pure vriendschap”

Wist je dat… Gistel al zestig jaar verbroedert met het Duitse dorpje Aulendiebach. Volgende maand plant het comité dan ook feest dat vier dagen duurt. “Door de coronacrisis moesten we langer wachten dan normaal om nog eens samen te komen.”
The post Gistel zet zich schrap voor 60 jaar verbroedering met Duitsers: “Dit is pure vriendschap” appeared first on

Lees meer »

Met deze tips scoor je altijd op een rommelmarkt

Rommelmarkten afschuimen. De meesten doen het voor de gezelligheid maar voor antiquairs als Goedele Aerts van Adesso Antiques is de rommelmarkt meer dan wat slenteren in het zonnetje.
The post Met deze tips scoor je altijd op een rommelmarkt appeared first on KW.be.

Lees meer »

Busstroken op Rameplein in Tielt ruimen plaats voor meer groen

De bushalte op het Rameplein in Tielt, die sinds de invoering van het nieuwe mobiliteitsplan niet meer bediend wordt door De Lijn, zal half augustus plaats ruimen voor een kleine nieuwe openbare groenzone. Ook elders in de stad staan enkele onthardingsprojecten gepland.
The post Busstroken op Rameplein in Tielt ruimen plaats voor meer groen appeared first on KW.be.

Lees meer »