Bruggeling onder de loep: advocaat en schilder Henri Imbert des Mottelettes

Onze stad zag in de voorbije eeuwen veel mensen passeren die in hun tijd grote bekendheid genoten, maar daarna in de nevelen van de geschiedenis verdwenen. Gediplomeerd gids Chris Weymeis haalt elke week zijn loep boven en vertelt het verhaal van die ‘vergeten’ Bruggelingen. Vandaag: advocaat en schilder Henri Imbert des Mottelettes.

Een zo goed als zeker onbekende Bruggeling is Henri Imbert des Mottelettes. Hoewel hij stamt uit een oud Rijsels geslacht, werd hij op 23 november 1764 in Brugge geboren. Zijn grootvader, Nicolas Imbert de Mottelettes, vestigde zich in 1728 als officier in Brugge en huwde er met ene Van Meuninckxhove. Hun zoon, Charles, huwde met Isabella Rotsart de Hertaing wier moeder Thérèse de Aranda in het huis De la Torre aan de Spanjaardstraat woonde.

Brugse balie

In 1791, Henri was toen 27 jaar, schreef hij zich in als advocaat bij de Brugse balie. In 1813 werd hij tot rechter benoemd, een ambt dat hij tot 1830 uitoefende. Op het einde van de Franse periode was hij ook even gemeenteraadslid van Brugge. De bekende dokter Isaac De Meyer schreef een korte biografie over Henri Imbert. Daaruit vernemen we dat hij ooit in een Frans kapucijnenklooster intrad, maar dat de Franse Revolutie verhinderde dat hij pater werd. Hij keerde dan maar naar zijn geboortestad Brugge terug. Hij huwde er met Maria Anna de Stoop en samen kregen ze negen kinderen. Henri Imbert des Mottelettes genoot bekendheid als schilder en historicus. Als kunstenaar kreeg hij les van Jan Garemijn en volgens De Meyer was hij bijzonder bedreven in het restaureren van schilderijen. In 1802-1803 nam hij met een geschilderd bloemstuk deel aan een tentoonstelling in de Academie in Brugge. Dit werk bekoorde Josephine, echtgenote van Napoleon, dat ze het wou kopen, maar Henri Imbert schonk het haar. Henri Imbert des Mottelettes was ook een groot kunstverzamelaar. In zijn woning, het huis De la Torre aan de Spanjaardstraat, waar ook ooit zijn grootmoeder Thérèse de Aranda woonde, bezat Henri ruim driehonderd schilderijen met werk van onder andere Rembrandt, Breughel, Dürer, Murillo, Teniers en van Oost, maar ook met moderne werken van bijvoorbeeld Eugène Verboechoven. Zo bezit het Brugse Steinmetzkabinet een catalogus van 1838 die verscheen naar aanleiding van de veiling van zijn kunstcollectie na zijn overlijden op 27 februari 1837 in Brugge. De catalogus vermeldt 295 schilderijen en 459 tekeningen en gravures.

Bekendheid

Het grafmonument van Charles Imbert des Mottelettes, zoon van Henri, in Sceaux nabij Parijs. © GF

Henri’s zoon Charles Imbert (1799-1861) was een tijd advocaat in Brussel, maar trok later naar Parijs waar hij internationale bekendheid verwierf als secretaris van de Société d’Ethnologie en van de Société de géographie. Hij werd begraven op het kerkhof van Sceaux.

The post Bruggeling onder de loep: advocaat en schilder Henri Imbert des Mottelettes is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Iedere andere Democraat kan winnen van Trump.” Waarom Joe Biden nu écht onverkiesbaar wordt

De kans dat Joe Biden uit de presidentsrace verdwijnt, wordt eerder onder- dan overschat. Dat zegt Nate Silver, één van de befaamdste Amerikaanse voorspellers. Of hij opstapt, blijft voorlopig koffiedik kijken. “Maar hij is nu definitief voorbij het point of no return”, legt onze buitenlandjournalist Guy Van Vlierden uit. “Hij kan alleen nog opgeven of verliezen.” Waarom zou dat plots

Lees meer »

De eerste reacties op de zware nederlaag van de Tories en winst voor Labour en Reform in Britse verkiezingen: van “vreselijke avond” tot “bijna ongelofelijk”

Volgens exitpolls en de eerste resultaten lijdt de Conservatieve partij van premier Rishi Sunak een ongeziene nederlaag in de Britse parlementsverkiezingen, terwijl Labour een ruime meerderheid van de zetels behaalt. Ook de Liberal Democrats en Reform UK gaan er sterk op vooruit. Dit zijn de eerste reacties.

Lees meer »

Recordaantal animatoren voor speelpleinwerking Tistof in Wervik en Geluwe: “Sommigen zijn hier al zeven jaar aanwezig”

Maandag 1 juli gaat speelpleinwerking Tistof opnieuw van start in Wervik en Geluwe. Een vaste waarde tijdens de zomervakantie. “We kunnen met trots aankondigen dat we een recordaantal animatoren hebben klaarstaan om kinderen een onvergetelijke zomer te bezorgen”, aldus jeugdconsulent Rein De Jongh. “Het gaat om een zestigtal jongens en meisjes.” Zaterdag was er in de stadszaal Oosthove een vormingsdag.

Lees meer »

Effectieve renovatie Plaatsmolen in Pittem kan binnenkort starten: “We zitten op schema voor november 2025”

De voorbereidende werken voor de renovatie van de Plaatsmolen in Pittem, die in november van start gingen, werden in februari alweer stilgelegd door een gebrek aan materialen. Volgens cultuur- en erfgoedschepen Heidi Lievrouw (CD&V) zal de molenbouwer binnenkort echter de effectieve werken opstarten en dus blijft de deadline van november 2025 haalbaar.
The post Effectieve renovatie Plaatsmolen in Pittem

Lees meer »

“Saluté!”: Burgemeester drinkt water uit Gardameer na ernstige uitbraak van norovirus

De Italiaanse gemeente Torri del Benaco, aan het Gardameer, werd afgelopen week geteisterd door een opmars van het norovirus. Zeker 1.000 inwoners en bezoekers raakten besmet en meer dan 300 mensen werden opgenomen in het ziekenhuis. Volgens de Italiaanse autoriteiten is de uitbraak op de populaire vakantiebestemming intussen wel voorbij. Burgemeester Paolo Formaggioni uit het naburige dorp Brenzone besloot dat

Lees meer »

Gemeente De Haan koopt grond aan om te bebossen

De gemeenteraad keurde de aankoop van 1,8 hectare te bebossen grond goed. De gemeente wil hier de komende drie jaar werk maken van een nieuw bos, dat voor iedereen toegankelijk zal zijn. De aankoop werd in de gemeenteraad wel met de kleinst mogelijke meerderheid goedgekeurd.
The post Gemeente De Haan koopt grond aan om te bebossen appeared first on

Lees meer »

“De zeven ‘slachtoffers’ kwamen me behoorlijk bekend voor”: brandweerman Luc (67) rukt uit voor oefening, maar krijgt verrassing van formaat

Met een brede smile trok Luc Dorme uit Geluwe, de chef van de plaatselijke brandweerpost, vandaag zijn interventiepak aan voor een niet-alledaagse oefening. Eind deze maand zegt hij namelijk de brandweer vaarwel, na een carrière van 49 jaar. “Het is goed geweest”, zegt hij. “En ik wist wel dat de manschappen één en ander in het schild voerden, maar dit

Lees meer »

Triënnale Kortrijk van start: parcours van 5 kilometer met 23 kunstwerken op 14 locaties

Zaterdag ging de derde editie van de Triënnale Kortrijk van start. Die heeft als thema After Paradise: wat na het ‘paradijs’? Curatoren Patrick Ronse en Hilde Teerlinck nodigen een twintigtal nationale en internationale kunstenaars uit om op veertien binnen- en buitenlocaties in het centrum van Kortrijk hedendaagse kunstinstallaties te installeren.
The post Triënnale Kortrijk van start: parcours van 5

Lees meer »

Lore (22) getuigde net als ex-Red Flame Tine Schryvers over eetstoornis: “Het gaat nu beter, maar gemiddeld herstel duurt zeven jaar”

Vroegere Red Flame Tine Schryvers (31), afkomstig uit een echte Zoerselse voetbalfamilie, getuigde moedig op Instagram over haar eetstoornis. Twee jaar geleden volgden 1.600 mensen ook al de blog die Lore Van Brabant (22) uit Malle bijhield over haar eetstoornis. “Ik vind het enorm erg dat Tine dit moet meemaken”, reageert Lore. “Hopelijk vindt ze snel hulp, want ik heb

Lees meer »