Archeologen treffen vermoedelijke resten van oude en nieuwe proosdij aan op Vroonhofsite

Archeologen troffen bij onderzoek op de Vroonhofsite in Poperinge resten aan van muren in baksteen en in ijzerzandsteen. Dat meldt het archeologiebedrijf Ruben Willaert NV op haar sociale media. “Het is duidelijk dat dit terrein sporen herbergt die kunnen bijdragen tot een beter begrip van de rijke geschiedenis van de stad.”

Eind januari voerden archeologen van het bedrijf Ruben Willaert uit Brugge een proefsleuvenonderzoek uit over 1,2 ha op de Vroonhofsite in Poperinge. Dat gebeurde in samenwerking met de stad Poperinge én met ondersteuning van CO7. “De verwachtingen waren op basis van eerder uitgevoerd historisch onderzoek alvast hoog”, schrijft het bedrijf op haar Facebookpagina. “Dit onderzoek toont aan dat de Vroonhofsite de plaats was waar zich de voormalige proosdij van Poperinge situeerde (en dit tot aan de Franse revolutie, red.). De site van de proosdij vormt vermoedelijk de kern waaruit de stad Poperinge gegroeid is. De oudste fase van de proosdij dateert mogelijk al uit de vroege middeleeuwen. Later werd aan de westzijde van deze proosdij een nieuwe proosdij aangebouwd.”

Muurresten aangetroffen

De archeologen troffen in het noordelijk terreindeel verschillende muurresten aan, dat zowel in baksteen als in ijzerzandsteen. “Vermoedelijk werden hier dus resten van de oude én de nieuwe proosdij aangetroffen”, klinkt het. “In het zuidelijk deel werd de aanwezigheid verwacht van de Singel, een brede gracht waarvan gedacht werd dat deze in de 14de eeuw werd aangelegd om schepen te laten draaien. Uit het proefsleuvenonderzoek en een aantal gerichte boringen bleek dat de Singel een eerder ovale gesloten vorm had en dat deze geen aansluiting had met de Vleterbeek.”

Verder onderzoek nodig

“Het is alvast duidelijk dat dit terrein sporen herbergt die kunnen bijdragen tot een beter begrip van de rijke geschiedenis van de stad. Verder onderzoek zal nodig zijn om de aard en datering van de sporen te verfijnen. We zijn benieuwd naar de resultaten van het vervolgonderzoek”, aldus nog Ruben Willaert NV.

The post Archeologen treffen vermoedelijke resten van oude en nieuwe proosdij aan op Vroonhofsite is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Geen straf voor winkeluitbater die vuistslag gaf aan winkeldief

Een 27-jarige Bruggeling heeft van de Brugse strafrechter opschorting van straf gekregen voor opzettelijke slagen en verwondingen. Als gerant van een supermarkt in Bredene deelde Tom D. een vuistslag uit aan een winkeldief. Voor twee gelijkaardige incidenten werd de beklaagde vrijgesproken.
The post Geen straf voor winkeluitbater die vuistslag gaf aan winkeldief appeared first on KW.be.

Lees meer »

Na ziekte van haar vader koestert Kim Van Oncen haar gezinsgeluk: “Misschien moeten we maar eens werk maken van die trouw”

“Papa moest na zijn coma alles opnieuw leren: spreken, slikken, stappen, schrijven…” Het was een emotioneel jaar voor Kim Van Oncen. Ze stopte ook met de ochtendshow op Radio2 omdat het naar eigen zeggen moeilijk te combineren was met haar gezin. Of was het toch omdat de luistercijfers tegenvielen? Daarop reageert de actrice/presentatrice in ‘Story’.

Lees meer »

LIVE. ‘Belgian Arrows’ kijken Italië in de ogen, winnaar neemt het in halve finales op tegen Oostenrijk

Na de overrompelende zege tegen Nederland is Italië de volgende tegenstander van de Belgian Arrows in de World Cup of Darts. Ofwel: Dimitri Van den Bergh (PDC-8) en Kim Huybrechts (PDC-36) versus Michele Turetta (PDC-133) en Massimo Dalla Rosa (geen ranking), live vanaf 14u op VTM 2 en VTM GO. Van onderschatting is geen sprake. “Wij torenhoog favoriet? Dat is

Lees meer »

VBS Duizendpluspoot wint VRT-wedstrijd en mag naar Olympische Spelen: “Lopen elke dag 1 mijl”

Sport Vlaanderen, MOEV en allerlei Vlaamse topsporters moedigen in aanloop naar de Olympische Spelen alle Vlaamse en Brusselse scholen aan om het olympische gevoel aan te wakkeren. De scholen konden ook deelnemen aan de VRT-wedstrijd ‘Plankgas naar de Spelen’. De finales werden recent in drie steden afgewerkt. De olympische bus trok nadien naar de winnende school, naar Duizendpluspoot in Sint-Eloois-Vijve.

Lees meer »

KIJK. Man met bivakmuts en rugzak op stadiondak veroorzaakt opschudding tijdens Duitsland-Denemarken

Opschudding tijdens de match Duitsland-Denemarken zaterdagavond: een man was tijdens de wedstrijd op het dak van het EK-stadion in Dortmund geklommen. Rond 23.20 uur verschenen leden van het speciale interventieteam SEK in de catacomben. Pas na het laatste fluitsignaal werd de 21-jarige man gearresteerd. Volgens ‘Bild’ zou hij daar 53 minuten hebben doorgebracht.

Lees meer »

Aftredend premier en nieuwe NAVO-baas Mark Rutte geeft afscheidstoespraak: “Nederland is een gaaf land, dat komt uit de grond van mijn hart”

De Nederlandse aftredende premier en nieuwe NAVO-baas Mark Rutte heeft een afscheidstoespraak gegeven vanuit het Torentje, zijn kantoor in Den Haag. Rutte blikte terug op “meer dan 5.000 dagen” als premier en overliep de mooiste en de moeilijkste dagen van de voorbije jaren zoals de toeslagenaffaire en de crash van het vliegtuig MH17.

Lees meer »

Generaal opgepakt na poging tot staatsgreep in Bolivia

De militairen die zich woensdag in Bolivia verzameld hadden bij het presidentieel paleis in La Paz en er door president Luis Arce van beschuldigd werden een staatsgreep te willen plegen, zijn weer vertrokken. Dat deden ze nadat president Luis Arce nieuwe militaire leiders had benoemd te midden van wat regionale leiders hebben veroordeeld als een poging tot staatsgreep.

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

Vanavond is er de clash tussen Frankrijk en België. De kapitein spreekt.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE ZWITSERLAND – ITALIË (18u). Spalletti rekent op Bastoni en Mancini in de defensie, geblesseerde Dimarco haakt af

Zwitserland kon op dit EK voetbal tegen Duitsland even dromen van groepswinst, maar de 1-1 van Füllkrug verwees hen naar de tweede plaats. Bij de Italianen was het dan weer bibberen tot in het absolute slot: Zaccagni trapte zijn ploeg tegen Kroatië pas in de laatste minuut naar de tweede plaats in hun groep. Kunnen de troepen van Spalletti zich

Lees meer »