Twintiger riskeert vijf jaar cel voor brandstichting en steekpartij in kraakpand

Een ruzie tussen twee illegalen uit een kraakpand in de Sint-Rochuslaan in Kortrijk liep vorig jaar volledig uit de hand. Een 21-jarige man zou er twee keer brandgesticht hebben. Later stak hij zijn rivaal een mes in de borst. De man riskeert vijf jaar cel, maar werd zelf ook zwaar toegetakeld. De neergestoken man riskeert op zijn beurt zes maanden cel.

Zowel op 20 als op 21 april vorig jaar werd er brandgesticht in een berucht kraakpand in de Sint-Rochuslaan in Kortrijk. Daar verbleven op dat moment de 21-jarige Ahmed A. en de 25-jarige Faris M., beiden illegaal in het land. De twee leefden al enige tijd op gespannen voet. Ahmed A. had immers de kamer van Faris M. ingenomen op het moment dat die laatste op reis was om familie te bezoeken.

Bij zijn terugkomst ontstond een conflict tussen beide mannen. “Ze moesten daarna ook samenwonen waardoor dat bleef etteren”, zei de advocaat van A. “Het was een schrijnende situatie. Mijn cliënt verblijft in de onderwereld, dat zorgt voor problemen. Er zijn er zo’n 100.000 zoals hem in België, maar hier is natuurlijk volledig ontaard.”

Messteek

Wat de brandstichtingen betreft, die ontkent A. volledig. Volgens zijn advocaat bestaat het enige bewijs uit verklaringen van medebewoners waarmee A. in onmin leefde. Hij geeft wel toe dat hij op 14 juni Faris M. een messteek toebracht, maar beroept zich op wettige zelfverdediging.

“Mijn cliënt werd meermaals bedreigd, zelfs met een hakbijl, en probeerde M. te vermijden. Op 14 juni kwam hij hem echter toevallig tegen in Kortrijk. M. was meteen erg agressief, hij trok zijn T-shirt uit en sloeg mijn cliënt wel twintig keer met zijn riem. Hij was zelf bont en blauw achteraf. Hij toonde zijn mes om de andere af te schrikken maar dat had geen effect. Dat nam hij bovendien vast bij het lemmet, net omdat hij enkel oppervlakkig wilde steken. De handen van mijn cliënt zaten vol sneden.”

Uiteindelijk liep Faris M. een steekwonde op in kaak en in zijn borst, dichtbij zijn hart. De rechter zal moeten oordelen of dit om wettige zelfverdediging ging. “Ik heb nooit geprobeerd om iemand te vermoorden”, zei A. zelf. “Hij zocht problemen met mij.”

Faris M. liet verstek voor het proces. Vonnis op 12 maart. (JF)

The post Twintiger riskeert vijf jaar cel voor brandstichting en steekpartij in kraakpand is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Goedkoop, tot 10.000 keer straffer dan morfine en dus levensgevaarlijk: wat moet je weten over de designerdrugs in opmars?

Het Nederlandse kenniscentrum voor drugs luidt de alarmbel over ‘nitazenen’. Dat zijn in het lab gemaakte pijnstillers uit de opiumfamilie die als levensgevaarlijke designerdrugs in opmars worden beschouwd. Wat is dat riskante spul precies? Wie neemt dat? En waarom is het niet enkel gevaarlijk voor druggebruikers? “Je ademhaling kan gewoon stoppen.”

Lees meer »

Italiaanse tiener geeft meer details over hoe hij gezin uitmoordde: “Ik weet niet meer hoeveel steken ik mijn broer heb gegeven, het waren er veel”

De Italiaanse tiener (17) die bekende dat hij afgelopen weekend zijn ouders en zijn 12-jarig broertje om het leven bracht in Paderno Dugnano vlak bij Milaan, is opnieuw verhoord. Volgens Italiaanse media gaf hij nieuwe details over wat er zich in de noodlottige nacht van zaterdag op zondag precies afspeelde in de woning van het gezin. En hoe hij het

Lees meer »

Duizenden protesteren in Israël na ontdekking van gedode gijzelaars

Een dag na de ontdekking van de lichamen van zes gijzelaars die in de bezette Gazastrook werden vastgehouden, is in Israël een grote staking van start gegaan. De actie van maandag is een initiatief van de machtige Israëlische vakbondscentrale Histadrut, en komt er uit protest tegen het onvermogen van de regering om een einde te maken aan het conflict.

Lees meer »

Onvergetelijke dief krijgt dan toch geen strengere celstraf

Een 33-jarige dief uit Blankenberge is ook in beroep veroordeeld tot twee jaar en tien maanden cel voor een reeks diefstallen en inbraken in Blankenberge en Brugge. Omdat hij de straffen blijft opstapelen, had het openbaar ministerie vijf jaar gevraagd, maar daar ging het hof niet op in.
The post Onvergetelijke dief krijgt dan toch geen strengere celstraf appeared

Lees meer »

Eerste plannen voor Pittems lokaal dienstencentrum bekend

Tijdens de gemeenteraad van maandagavond 2 september werd tijdens de variaronde een tipje van de sluier rond een toekomstig lokaal dienstencentrum opgelicht. De oppositie bracht ook de proefopstelling met verkeersremmers in de Kasteeldreef en Kolonel Naessensstraat ten berde.
The post Eerste plannen voor Pittems lokaal dienstencentrum bekend appeared first on KW.be.

Lees meer »

Spring de fiets op tijdens Open Monumentendag

De Open Monumentendag anno 2024 wordt op zondag 8 september in Meulebeke omgedoopt tot een onvergetelijke fietsuitstap. Onder de noemer ‘En Route’ organiseert het lokaal bestuur van de Berengemeente een boeiende activiteit. Het wordt een aangename fietstocht doorheen pittoreske landschappen met tal van bezienswaardigheden onderweg.
The post Spring de fiets op tijdens Open Monumentendag appeared first on KW.be.

Lees meer »