Triënnale Brugge 2024 doet oproep naar Bruggelingen: “We zoeken verhalen over de oude verbindingsweg naar de Minnewaterkliniek”

Triënnale Brugge 2024 zoekt voor één van de deelnemende kunstenaars verhalen over de oude verbindingsweg die tussen 1938 en 1976 het Oude Sint-Janshospitaal en de Minnewaterkliniek verbond. “Kunstenaar Adrien Tirtiaux koos deze locatie voor zijn installatie voor Triënnale Brugge 2024. Hij zal er een deel van deze verbindingsweg blootleggen”, vertelt voorzitter van Brugge Plus Franky Demon.

De verbindingsweg – een idee van professor J. Sebrechts – bood tussen 1938 en 1976 een antwoord op de groeiende behoeften van de stad. Deze zorgde voor een snelle en rechtstreekse verbinding tussen de twee ziekenhuizen via een spectaculair viaduct boven de huisjes van het Wevershof en een tunnel onder de ingang van de Minnewaterkliniek.

In onbruik

“Toen de ziekenhuizen in 1976 een nieuwe bestemming kregen, raakte de weg in onbruik. Sommige delen werden afgebroken, andere geprivatiseerd en een deel werd door natuur overwoekerd. Adrien Tirtiaux zal nu met een artistieke interventie een deel van die verloren gegane verbindingsweg terug vrijmaken’, legt Franky Demon uit.

Heb je in de buurt gewoond toen de weg nog gebruikt werd, ofwel voor, tijdens of na de afbraak ervan? Heb je deze weg nog gebruikt als arts, verpleegkundige of ambulancechauffeur? Of heb je er toevallig interessant foto- of videomateriaal van?

Film

Triënnale Brugge 2024 is op zoek naar bijzondere verhalen, getuigenissen of herinneringen over deze weg om het project van de kunstenaar te voeden en eventueel in een film op te nemen. Heb je info? Stuur dan een e-mail naar [email protected] of kom op dinsdag 12 maart tussen 17 en 22 uur naar het Meersenhuis, Oostmeers 5 en vertel je verhalen aan de kunstenaar en het team van Triënnale Brugge.

Spaces of Possibility

Van 13 april tot 1 september neemt Triënnale Brugge 2024: Spaces of Possibility de straten van de historische binnenstad en Zeebrugge in met hedendaagse kunst- en architectuurinstallaties. Samen met twaalf kunstenaars en architecten van over de hele wereld houdt Triënnale Brugge voor haar vierde editie het sluimerend potentieel van de steeds veranderende stad tegen het licht en daagt het uit om mee na te denken over de toekomst van Brugge, en ruimer, de stad.

Voor deze editie gaat Triënnale Brugge een samenwerking aan met vier culturele partners met lokale verankering: Cultuurcentrum Brugge, De Republiek, Het Entrepot en Musea Brugge. Samen werken ze een stadsbreed programma uit met Spaces of Possibility als rode draad.

Info: www.triennalebrugge.be

The post Triënnale Brugge 2024 doet oproep naar Bruggelingen: “We zoeken verhalen over de oude verbindingsweg naar de Minnewaterkliniek” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Na haar ontslag bij ‘Thuis’ duikt actrice Muriel Bats voor het eerst op in seizoensfinale van ‘Familie’

Tussen alle spannende momenten tijdens de seizoensfinale van ‘Familie’ dook ook een nieuw personage op: tante Georgine. Zij wordt vertolkt door actrice Muriel Bats (56), die eerder ook meespeelde in ‘Thuis’. Opmerkelijk, ook haar nichtje Samira in de VTM-reeks, gespeeld door Belinda Voorspoels, maakte enkele jaren geleden de overstap van ‘Thuis’ naar ‘Familie’.

Lees meer »

The Green Bowl is de nieuwe takeaway-zaak in Torhout: “We willen mensen aanzetten tot gezond eten”

Nieuwe Markt, nieuwe handelszaken. In het pand van wat IJsdelicatessen Cloet is geweest op de hoek met de Zuidstraat, is de gezonde takeaway-zaak The Green Bowl van start gegaan. Je kunt er een kom verse, gezonde voeding afhalen samen met frisse smoothies.
The post The Green Bowl is de nieuwe takeaway-zaak in Torhout: “We willen mensen aanzetten tot gezond

Lees meer »

Europees verbod op diesel- en benzinewagens is “ideologische waanzin” volgens Italiaanse premier Meloni

In een toespraak voor het Italiaanse parlement heeft premier Giorgia Meloni uitgehaald naar de Europese wet die vanaf 2035 de verkoop van nieuwe diesel- en benzinewagens verbiedt. Ze noemde het “ideologische waanzin” en zei dat de Italiaanse regering werk zal maken van een “correctie”. De wet werd vorig jaar na veel getouwtrek goedgekeurd door de lidstaten van de Europese Unie

Lees meer »

Kijk nu LIVE naar de oefenmatch Knokke-Club Brugge (1-1), exclusief op HLN!

Goed nieuws voor de voetbalfans. Bij HLN kan u de komende weken als abonnee exclusief alle voorbereidingswedstrijden van Club Brugge live bekijken. De landskampioen werkt vier oefenmatchen af, waaronder eentje tegen het PSV van ex-speler Noa Lang. Vandaag trappen we af met Knokke-Club Brugge. Die match kan u op dit moment hieronder live bekijken – er staat op dit moment

Lees meer »

NAVO-landen bevestigen unanieme steun voor Mark Rutte als nieuwe topman

Alle 32 NAVO-landen hebben bevestigd dat ze de ontslagnemende Nederlandse premier Mark Rutte willen als nieuwe hoogste baas van het bondgenootschap. Hun ambassadeurs spraken dinsdag in een informeel samenzijn op het hoofdkwartier in Brussel hun steun uit. Woensdag maken ze de benoeming definitief, zegt de Kroatische ambassadeur die als voorzitter optrad.

Lees meer »

Hunter Biden mag niet meer optreden als advocaat in Washington DC

Hunter Biden, de zoon van de Amerikaanse president Joe Biden, beschikt in Washington DC niet meer over een vergunning om zijn beroep als advocaat uit te oefenen. Een rechter in de Amerikaanse hoofdstad heeft beslist die vergunning te schorsen, zo meldt de nieuwszender CNN dinsdag. Mogelijk zal die schorsing ook elders in de VS worden uitgevoerd.

Lees meer »

Crimineel licht juwelier op met sluw trucje

De Britse politie is op zoek naar een crimineel die een juwelier heeft opgelicht eind juni in Stoke-on-Trent. De man wou een gouden sieraad verkopen aan de juwelier, maar verwisselde het horloge na het wegen met een waardeloos kopie. De juwelier is zo’n 2.080 euro kwijt.

Lees meer »