Torhoutse Lien (40) bedrogen door aannemer: “26.000 euro voorschot betaald, en amper halve muur afgewerkt”

“Ja, ik ben vooral kwaad op mezelf, omdat ik zo naïef was. Maar ik ben ook kwaad op de overheid. Hij lichtte eerder al mensen op, liet zich failliet verklaren en begint met een ander bedrijf opnieuw. Hoe kan dat?” De 40-jarige Lien Vlaeminck, alleenstaande mama uit Torhout, is er het hart van in. Ze betaalde liefst 26.000 euro voorschot aan een aannemer om haar buitengevels te renoveren, maar die werkte amper een halve muur af.

Het verhaal van Lien, leerkracht en alleenstaande mama van twee kinderen van 11 en 15 jaar oud, start in juni vorig jaar. De vrouw besloot de drie buitengevels van haar hoekwoning te renoveren. “Er zat immers geen isolatie tussen de oude muren en dat leek me een goede en slimme investering”, zegt Lien. “Bovendien kwam ik in aanmerking voor de premie. Isolatie plaatsen met nieuwe bakstenen en vensterbanken was dus een goed plan.”

Lien zocht daarvoor een aannemer, en kwam via-via terecht bij M. uit Zwevezele. Een 31-jarige man die al tal van ondernemingen startte en al even vaak failliet werd verklaard. Een malafide karakter, alleen wist Lien dat niet.

75% voorschot

“Alles leek in het begin ook ok”, doet Lien haar verhaal. “M. stelde zich voor en maakte een nette offerte op. Alleen vroeg hij daarbij meteen om 21.000 euro voorschot, op een totaal van 28.000 euro. Liefst 75% dus. Ik vond dat raar, maar volgens M. was dat omdat hij ook alle materialen op voorhand moest betalen. Ik betaalde dat voorschot. Achteraf bekeken erg naïef, en daar ben ik ook kwaad voor op mezelf. Maar M. startte de werken wel zoals afgesproken in juni. Dan plots begon de ellende. Ze kwamen vaker niet dan wel verder doen, soms slechts een uurtje per dag. En tegen het bouwverlof was er amper een half muurtje afgewerkt, en dan nog niet helemaal.”

Alles betalen of niks

Toen pas begon de ellende helemaal. “M. weigerde om verder te werken en was amper bereikbaar. Bovendien hoorde ik van de bouwstoffenleverancier dat hij daar mijn bakstenen en isolatie niet had betaald. En dat hij bovendien te weinig had besteld om mijn huis af te werken. Pas na tussenkomst van mijn advocaat met aangetekende brieven kwamen twee mannen in onderaanneming voor M. verder werken. Waarvoor ik nog eens 5.000 euro verder voorschot moest betalen. Zij deden wél goed door, en konden in twee weken ruim de helft afwerken. Tot bleek dat M. óók hen niet betaalde, waarop ze alle materiaal oplaadden en vertrokken. Daarna stuurde M. ons zélf een aangetekende brief: “Ik hoorde dat je dreigt om de totaalfactuur niet te voldoen. Daarom zet ik de werken stop tot je alles betaalt”, schreef hij. Je moet maar durven. Ik moest dus alles betalen of er gebeurde niks meer.”

Rechtszaak gewonnen

Nadien besloot Lien om M. voor het gerecht te brengen, waar hij zijn kat naar stuurde. “We kregen gelijk en M. moet ons 10.000 euro terugbetalen. Maar intussen liet hij zich voor de zoveelste keer failliet verklaren en kan ik dus fluiten naar mijn geld. Ook dat maakt me boos. Ja, ik ben naïef geweest en ben kwaad op mezelf, maar waarom mag zo iemand telkens opnieuw beginnen met nieuwe zaken van de overheid? Het bezorgde me ontzettend veel stress en verdriet.”

Steunactie

De hele zaak laat ook diepe financiële sporen na bij Lien. “Op wat spaargeld na ben ik zowat alles kwijt en daar schaam ik me voor”, zegt Lien. “Nadat ik mijn verhaal deed vond ik met bouwonderneming Staelens uit Ruddervoorde wel een firma die de werken overneemt en nu wél naar behoren afwerkt. Maar uiteraard moet ik hen daarbovenop ook betalen. Geld dat ik niet heb, maar waarvoor mijn papa bijspringt. Maar dat zal ik hem zeker terugbetalen, al weet ik niet hoe. Daarom startte ik met veel schaamte een steunactie op. Alle beetjes helpen me immers.” (JH)

Wie Lien wil steunen, kan dit via deze link.

The post Torhoutse Lien (40) bedrogen door aannemer: “26.000 euro voorschot betaald, en amper halve muur afgewerkt” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Medusa Outdoor viert 20 jaar elektronische muziek in Avelgem: “Winnen jaarlijks aan bekendheid”

In Avelgem valt er dit jaar een bijzonder jubileum te vieren op 21 juli tijdens het jaarlijkse festival van Medusa Outdoor in de Kasteelhoeve in Outrijve. Het is namelijk 20 jaar geleden dat de eerste editie van het festival georganiseerd werd.
The post Medusa Outdoor viert 20 jaar elektronische muziek in Avelgem: “Winnen jaarlijks aan bekendheid” appeared first on

Lees meer »

35ste editie van Grensrock succesvol van start

En ze zijn vertrokken! Onder een stralende zon wist het Park Ter Walle in Menen zich te vullen, voor de eerste avond van Grensrock. De combinatie van het weer en een ijzersterke affiche, wist zowel vriend als vijand te overtuigen. Het volledige terrein stond in geen tijd bomvol.
The post 35ste editie van Grensrock succesvol van start appeared first

Lees meer »

WHORSES stelt zondag EP voor in boEgie woEgie in Menen

Op zondag 30 juni kan je om 18 uur genieten van een optreden van de Kortrijk-Gentse band WHORSES in het kunst- en cultuurhuis boEgie woEgie in Menen. Kortrijkzaan Harry Descamps laat al even in z’n kaarten kijken.
The post WHORSES stelt zondag EP voor in boEgie woEgie in Menen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Stad Izegem introduceert hondenpoepbuizen

De stad Izegem plaatst deze week op vier locaties hondenpoepbuizen. De buizen zijn speciaal ontworpen om hondenpoepzakjes in te zamelen.
The post Stad Izegem introduceert hondenpoepbuizen appeared first on KW.be.

Lees meer »