Rita deelt tuin aan ’t Jonkerschooltje met 55 kinderen voor groene speelplaats: “Egoïstisch om daar alleen te zitten”

Een buitenklas, schaduwrijke bomen, wilgentunnels en zelfs een arena…: de speelplaats van ‘t Jonkerschooltje in Houthulst – nu nog een ommuurde stenen rechthoek – krijgt een serieuze upgrade dankzij de huurovereenkomst die het gemeentebestuur afsloot met buurvrouw Rita Lannoote. “Het voelt goed om mijn tuin te kunnen delen met de kinderen.”

De gemeenteraad heeft de overeenkomst tussen de gemeente en Rita Lannoote, de buurvrouw van ‘t Jonkerschooltje, voor de huur van een deel van haar tuin unaniem goedgekeurd.

“Het is al een paar jaar dat de ouderraad vraagt om de speelplaats van ‘t Jonkerschooltje te vergroenen”, zei schepen van Onderwijs Olivia Masselin (Vooruit). “We hebben verschillende pistes bekeken en kwamen moeilijk tot een goeie oplossing. Het is uiteindelijk dankzij schepen Verbeure, die ging spreken met de buurvrouw, dat we toch tot een overeenkomst zijn gekomen.”

Buitenklas

“We zullen dus een stuk van de tuin huren en kindvriendelijk maken. Een stuk wordt speelzone voor tijdens de speeltijden. Die zone zullen we aanleggen met recuperatie- en natuurlijke materialen. De bomen die er staan worden gebruikt om schaduw te creëren. Een tweede deel van de tuin zal enkel voor educatieve doeleinden gebruikt worden. Daar komen een buitenklas en een arena voor toonmomenten en om de start van de week of maand te houden. Het doel is om de drie zones van elkaar te scheiden met struiken en via wilgentunnels met elkaar te verbinding. Daarvoor is nog aanplantwerk nog, dus het zal wel een paar jaar duren voor ons plan mooi tot uiting komt.”

“Zo tel ik nog even mee. Mijn man is gestorven, en ik ben hier alleen”

“De duur van de overeenkomst is bepaald op negen jaar, maar omwille van omstandigheden die zich kunnen voordoen is er per drie jaar de mogelijkheid om de overeenkomst te verbreken”, vulde schepen Erik Verbeure aan. “De huurprijs bedraagt 1.200 euro per jaar. Dat wordt niet geïndexeerd. Het onderhoud, herstellingen en inrichtingen zullen worden uitgevoerd in opdracht van de gemeente, enerzijds door derden en anderzijds door het gemeentepersoneel. Buiten schoolmomenten mag de eigenares zelf van het perceel gebruikmaken. We hopen dat tegen het begin van het derde trimester de kinderen de eerste zonnestralen te lijf zullen kunnen gaan in deze schaduwrijke speelplaats.”

Directrice Lindsy Vanlerberghe is alvast in de wolken: “Fantastisch nieuws. Dat is een enorme meerwaarde voor onze school. Nu hebben we een stenen, rechthoekige ommuurde speelplaats waar er geen beschutting is en het dus heel warm kan zijn in de zomer. We zijn al een tijdje vragende partij om meer groen te hebben, maar doordat er geturnd wordt op de speelplaats was er geen mogelijkheid om op het domein zelf bomen aan te planten. Dit is dan ook de ideale oplossing. Alle teamleden zijn superenthousiast, net als alle 55 kinderen van onze school.”

Egoïstisch

Rita Lannoote (69) woont al meer dan dertig jaar naast de school. “Het is eigenlijk door de standvastigheid van meneer Verbeure dat ik uiteindelijk ja heb gezegd”, vertelt ze. “Ik ben ziek geweest en was gefocust op genezen. Voor de rest moest je mij niet te veel vragen, en zeker niet om te veel na te denken en beslissingen te nemen. Maar eens ik beter was, dacht ik: waarom niet? Ik kom misschien één keer per jaar naar het einde van de tuin om te zien wat er gedaan moet worden. Het is een beetje egoïstisch om een tuin te hebben en daar alleen te zitten, terwijl de kinderen op de koer stikken van de hitte. Ik vond het een goed voorstel en ik ben ervoor gegaan. Een beetje blindelings in het begin, maar het neemt een goeie vaart. Ik heb het gevoel dat ik iets positiefs doe, dat ik meewerk en nog even meetel. Mijn man is gestorven. Ik ben hier alleen, nu wil ik anderen ook laten genieten van de tuin.”

The post Rita deelt tuin aan ’t Jonkerschooltje met 55 kinderen voor groene speelplaats: “Egoïstisch om daar alleen te zitten” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Busstroken op Rameplein in Tielt ruimen plaats voor meer groen

De bushalte op het Rameplein in Tielt, die sinds de invoering van het nieuwe mobiliteitsplan niet meer bediend wordt door De Lijn, zal half augustus plaats ruimen voor een kleine nieuwe openbare groenzone. Ook elders in de stad staan enkele onthardingsprojecten gepland.
The post Busstroken op Rameplein in Tielt ruimen plaats voor meer groen appeared first on KW.be.

Lees meer »

N-VA Middelkerke trekt met eigen lijst naar kiezer zonder Lijst Dedecker

De lokale N-VA-afdeling in Middelkerke zal in oktober met een eigen lijst deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen, zonder Lijst Dedecker. Dat heeft de partij maandagavond besloten. In de gemeente werd gesproken over een samengaan van beide partijen, maar dat wordt nu uitgesloten.
The post N-VA Middelkerke trekt met eigen lijst naar kiezer zonder Lijst Dedecker appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Geloof echt nog in de liefde”: Ann Lemmens speelt cupido voor Erika en Patricia in ‘B&B Zoekt Lief’

Ann Lemmens speelt opnieuw Cupido in het nieuwste seizoen van ‘B&B Zoekt Lief’. Schieten haar pijlen raak voor projectmanager Patricia uit Curaçao en olijfboerin Erika uit Italië? “Ik geloof nog echt in de liefde. In een soulmate, een man met wie ik de rest van mijn leven wil doorbrengen.”
The post “Geloof echt nog in de liefde”: Ann Lemmens

Lees meer »

Maurits Vande Reyde, nieuwe kandidaat-voorzitter voor Open Vld: “Ik wil een aparte sociale zekerheid voor migranten”

Noem hem geen Vlaamse Georges-Louis Bouchez (MR), maar de nieuwe kandidaat-voorzitter durft ook gewaagd uit de hoek te komen en tegen schenen te schoppen: Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld) meldt zich als rekruut om de liberalen uit het moeras te trekken. “Embrace the suck: liberalen moeten ook eens iets controversieel durven zeggen. Want als niemand tegen u is,

Lees meer »

Wandelzoektocht doorheen verrassend Koksijde

De Koksijdse wandelzoektocht is elk jaar een succes. Ook dit jaar kunnen speurneuzen Koksijde tot 31 augustus op een unieke manier ontdekken. Voor 4 euro krijg je een route vol verrassingen.
The post Wandelzoektocht doorheen verrassend Koksijde appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Dit kleedje hangt al sinds vorig jaar klaar om aan te doen”: deze Vlamingen kunnen eindelijk hun zomeroutfit showen

Na weken nat en grijs weer was het vandaag meteen goed raak: tropisch warm met temperaturen tot wel 27 graden. Meteen ook het startschot voor de jaarlijkse blotebenentijd. Of ook: hoe nieuwe zomeroutfits die al weken stof liggen te vergaren nu eindelijk geshowd kunnen worden. We trokken over de Antwerpse Meir op zoek naar Vlamingen en hun zomerse pronkstuk. “Ik

Lees meer »

Vlaamse B&B-uitbaatster Patricia uit Curaçao zoekt liefde: “Latino’s zijn te zeer onder de indruk van een zelfstandige vrouw als ik”

“Ik heb hier alles. Behalve een goeie partner”, vertelt Patricia Brunswyck (40). De Oost-Vlaamse volgde achttien jaar geleden een sterrenchef naar Curaçao. De grote liefde vond de mama er vooralsnog niet, maar ze hoopt onder de vleugels van An Lemmens het tij te keren. “Per honderd vrijgezelle vrouwen zijn hier slechts 86 mannen.”

Lees meer »

Supporter mee voor de Belgen op het Polenplein

Nadat het overdag al erg druk was in het stadscentrum voor de Roeselaarse batjes, troepten ’s avonds heel wat supporters van de Rode Duivels samen op het Polenplein.
The post Supporter mee voor de Belgen op het Polenplein appeared first on KW.be.

Lees meer »

Belfius krabbelt terug met klimaatdoelstellingen

Belfius heeft begin dit jaar beslist om zich terug te trekken uit het Science Based Targets Initiative (SBTi), een milieucertificeringsproces. Dat schrijft Le Soir maandag. Dat initiatief is een wereldwijde referentie voor bedrijven die de klimaatdoelen willen naleven die in 2015 op de top in Parijs werden afgesloten.

Lees meer »

“Ken je mij niet meer?”: Hartverwarmende reünie tussen taxichauffeur en oude jeugdvriend gaat de wereld rond

Uber-chauffeur Danny uit de Amerikaanse staat Texas brengt dagelijks tientallen klanten van de ene naar de andere locatie. Maar in januari werd hij aangenaam verrast door één van hen. Hij voerde een beleefde conversatie met zijn klant John, toen hij plots werd onderbroken. “Man, ik ken jou”, zei de man. “Ken je mij niet meer?” Danny beleefde vervolgens een heuglijk

Lees meer »

Ebema uit Zutendaal levert straatstenen aan Brussel, maar schip kan uiteindelijk niet vertrekken: “Het maakt water”

Het bedrijf Ebema uit Zutendaal mag de straatstenen leveren voor de heraanleg van het Saincteletteplein in Brussel. De meer dan 250 paletten met stenen worden per schip naar Brussel gebracht, om het aantal vrachtwagens op de weg te beperken. De boot werd vanochtend geladen op de kade van het Albertkanaal in Zutendaal, maar het vertrek werd noodgedwongen uitgesteld. Het schip

Lees meer »