Ontdek de shortlist van literatuurprijzen de Boon 2024 en stem op jouw favoriet

Een paar weken geleden werden de shortlists voor de Boonprijzen voor literatuur bekendgemaakt. Van de vijf geselecteerde titels voor de kinder- en jeugdboeken kregen de Leeswolven van Davidsfonds Aalbeke telkens vijf exemplaren bezorgd. Als enige Davidsfondsafdeling in Vlaanderen en Brussel.

De derde editie van de Boon, de grootste Vlaamse prijs voor de beste Nederlandstalige boeken, komt op snelheid. De twee vakjury’s van de Boon selecteerden uit de longlist elk vijf titels uit de meer dan 800 inzendingen die kans maken op de Boon voor fictie en non-fictie en de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur. “Van de vijf titels uit de categorie kinder- en jeugdliteratuur zijn er drie geschikt voor de doelgroep van onze Aalbeekse leeskring Leeswolven, 10 tot 13 jaar. ‘Gelukkig en blij’ van Edward van de Vendel & Martijn van de Linden, ‘Kijk dan toch!’ van Elvis Peeters & Sebastiaan Van Doninck en ‘Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda’ van Bibi Dumon Tak & Annemarie van Haeringen”, meldt Davidsfonds Aalbeke.

“Juffen Rika en Ingrid en meesters Wouter en Tom van ‘t Biekorfje en Spes Nostra Heule gaan er met hun leerlingen mee aan de slag. Zij zullen in de komende weken lezen, discussiëren, vergelijken, oordelen en hun bevindingen aan de grijze leeswolf voorleggen en mee stemmen voor de publieksprijs. De twee andere titels zijn leesvoer voor wat oudere tieners: ‘Neem nooit een beste vriend’ van Erna Sassen & Martijn van de Linden en ‘Nog lang geen later’ van Kees Spiering & Jeska Verstegen.”

Davidsfonds en Vermeylenfonds bekronen de publiekslieveling in elke categorie met 5.000 euro. Iedereen kan mee beslissen voor de publieksprijs. Tot 24 maart kun je stemmen op jouw favoriet uit de twee shortlists. De genomineerden voor de categorie fictie en non-fictie (voor volwassenen) zijn Alkibiades van Ilja Leonard Pfeijffer, DealersDochter van Astrid H. Roemer, Munt van Richard Osinga, Paul van Ostaijen van Matthijs de Ridder en Sellinger van Allard Schröder. Op 26 maart 2024 weten we welke titels de Boon in de wacht slepen.

The post Ontdek de shortlist van literatuurprijzen de Boon 2024 en stem op jouw favoriet is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Marc Coucke versterkt greep op toeristisch imperium in Durbuy 

Alychlo, het investeringsbedrijf van ondernemer Marc Coucke, heeft de holding boven avonturenpark Adventure Valley en hotel Le Sanglier des Ardennes in Durbuy bijna volledig in handen. Dat maakt het bedrijf zelf bekend. Coucke investeerde de voorbije jaren samen met Bart Maerten en chef Wout Bru al meer dan 100 miljoen euro in het Luxemburgse dorp Durbuy. Via Alychlo koopt Coucke

Lees meer »

Ludwig Vanlerberghe haakt eerste wagon aan zijn Spoor8770-locomotief: CD&V doet mee mét vier kandidaten

Spoor8770 versterkt zich met CD&V Ingelmunster, die niet meer afzonderlijk opkomen maar zich goed voelen binnen de nieuwe partij. Bart Buyse, Filip Blanckaert, Jan Defreyne en Koen Depreiter haken zich als eerste wagon vast aan de Spoor8770-locomotief. Samen staan ze op dezelfde lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen.
The post Ludwig Vanlerberghe haakt eerste wagon aan zijn Spoor8770-locomotief: CD&V doet mee

Lees meer »

Vader van Ternats gezin dat urenlang gegijzeld werd, nu zelf in de cel: zou feiten zelf georganiseerd hebben

De vader van het gezin uit Ternat dat urenlang gegijzeld werd bij een tigerkindnapping, is nu zelf onder aanhoudingsbevel geplaatst omdat hij die tigerkidnapping zelf georganiseerd zou hebben. Dat meldt Het Laatste Nieuws en het nieuws wordt bevestigd in gerechtelijke kringen. Volgens de advocaat van de vader ontkent de man elke betrokkenheid. Het parket Halle-Vilvoorde geeft voorlopig geen commentaar over

Lees meer »

Yves Ngabu verdedigt wereldtitel in ‘zijn’ Congo

Yves Ngabu (35) bokst zaterdag voor de wereldtitel… in de Congolese hoofdstad Kinshasa. Het is zijn eerste kamp voor ‘eigen publiek’ sinds de Roeselarenaar met een Congolese licentie bokst. En dat eigen publiek, dat mag je best letterlijk nemen: “Er zijn 80 plaatsen gereserveerd voor mijn familie.”
The post Yves Ngabu verdedigt wereldtitel in ‘zijn’ Congo appeared first on

Lees meer »

“De tijd van de ultragoedkope Chinese spullen is straks voorbij. En maar goed ook”

Eindelijk lijkt Europa een versnelling hoger te schakelen tegen de dumpingpraktijken van Chinese webwinkels als Shein, Temu en Alibaba. Een beetje economisch protectionisme kunnen we alleen maar toejuichen. Al moeten wij, de consumenten, wel beseffen dat de redding van onze Europese economie met een prijs komt. Letterlijk zelfs. De tijd van de ultragoedkope spullen zal straks voorbij zijn. En maar

Lees meer »