“Mijn record is zeven keer op één dag”: waarom Raf (75) verknocht is aan de autokeuring

“365 keer per jaar naar de autokeuring? Dat zou wel heel weinig zijn.” Elke dag tekent Raf Sorreyn (75) uit Kuurne er present met een andere wagen. “Ik ben al met een Maserati, Ferrari, Aston Martin… gekomen. Leuk, maar met dat gaspedaal moet je opletten.” Hoe die bijzondere passie in elkaar zit, vertelt hij hieronder. “Of ik daarvoor betaald word? Bah nee, gij. Dat zou nogal een factuur zijn intussen.”

Je kent het wel: je trekt de brievenbus open, en er ligt een groene uitnodiging voor de autokeuring in te blinken. Weinig mensen die daar blij mee zijn, want echt uitkijken naar het jaarlijkse keuringsmoment doen we doorgaans niet. Maar niet Raf: voor hem staat de keuring gelijk aan een leuke daguitstap.

“Ik werkte vroeger als treinbestuurder”, vertelt Raf. “Op mijn 50ste kreeg ik de kans om met prepensioen te gaan. Omdat het altijd wel heel onregelmatige werkuren waren, en dat wat lastig werd, heb ik die kans gegrepen. Maar ik ben geen mens om alleen thuis te zijn, en hele dagen niets te doen. Ik ben niet getrouwd, heb geen kinderen. Op dat moment was een vriend van mij, Didier Bouckaert, net met een garage begonnen. Ik stelde voor of ik hem niet wat kon helpen. En zo ben ik begonnen: ik deed eens een boodschap voor hem, ging wel eens wandelen met zijn zoontje Olivier in de buggy, of ging dan met een van de wagens van zijn klanten naar de keuring.”

Maar ik ben geen mens om alleen thuis te zijn, en hele dagen niets te doen. Ik ben niet getrouwd, heb geen kinderen – Raf Sorreyn

De wandelingen met Olivier werden wat minder frequent naarmate die opgroeide, maar Raf bleef hangen bij de Kuurnse garage Bouckaert. “Al 26 jaar lang ben ik er elke dag”, zegt Raf. “Om iets te gaan ophalen bij leveranciers, maar dus ook om met alle wagens die klaar zijn naar de keuring te rijden. Als ik zeg dat ik er 365 keer kom in een jaar, dan zou het nog weinig zijn. Dagen dat ik niet moet komen, zijn uitzonderingen. Meestal ga ik meerdere keren op een werkdag. Mijn record is zeven keer op één dag.”

En het strafste van al: Raf doet dat al al die jaren gratis. “Ik ben tevreden met mijn pensioen, ik hoef geen geld te krijgen voor wat ik doe bij garage Bouckaert. Ze zouden een mecanicien moeten betalen per uur, het zou nogal een factuur zijn, zeg… Maar intussen is Olivier er baas, zijn vader is gestorven. Ik ken Olivier dus al van toen hij nog baby was, ik help hem en zijn vrouw nu met plezier een handje. En voor mij is dit een leuke dagbesteding. Ik ben elke dag tussen de mensen, ik ken het personeel van de keuringsstations, en of ik er nu door ben of niet, voor mij steekt dat niet zo nauw. Ik kom met plezier nog eens terug met dezelfde auto, dus die stressfactor speelt ook al geen rol voor mij.”

De dames in het kantoortje achteraan, die zijn heel benieuwd of Raf al een date heeft gevonden voor Valentijnsdag

Ze kennen hem overal: in het keuringsstation in Wevelgem, in Deerlijk en in dat van Zwevegem. Raf wordt langs alle kanten begroet als hij er komt. “Ah, heb je je persoonlijke fotograaf meegebracht vandaag, Raf?”, roept een medewerker van in de verte als hij ons ziet staan. En de dames in het kantoortje achteraan, die zijn heel benieuwd of Raf al een date heeft gevonden voor Valentijnsdag. “Goed weekend, hé, Rafke, tot maandag!”

Maserati, Ferrari…

“Zie”, zegt Raf. “Plezant komen, toch? Pak me de keuring niet af, het is mijn lang leven. In de zomervakantie of met kerst loop ik zelfs wat verloren, omdat ik dan niet kan langskomen.”

Met wélke wagen hij langskomt, dat maakt hem zelfs niet uit. “Ik ben al met een Maserati, Ferrari, Aston Martin… naar de keuring gekomen. Leuk misschien dat ik daar eens mee kan rijden, maar ik merk vooral dat je meer moet opletten daarmee. Een klein beetje op het gaspedaal duwen, en je auto schiet vooruit. Ik heb nog nooit een ongeluk gehad en ik wil dat graag zo houden. Dus het mag evenzeer een Opel of Toyota zijn, hoor.”

Van Tessie Callens en Olivier Bouckaert van garage Bouckaert kreeg hij intussen een gepersonaliseerde pet: ‘V.I.P chauffeur garage Bouckaert’ staat erop te lezen. “We zijn dolblij met iemand als Raf”, zegt Tessie. “Hij doet het zelf graag, en wij zijn enorm geholpen. Een steunpilaar van de garage is het.”

(Joyce Mesdag)

The post “Mijn record is zeven keer op één dag”: waarom Raf (75) verknocht is aan de autokeuring is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Griekse kapitein blijft aangehouden na afsteken vuurwerk op jacht

De kapitein en de eerste officier die vuurwerk afstaken op een jacht in Griekenland, zijn opgesloten in de gevangenis in afwachting van hun proces. Ze worden beschuldigd van brandstichting op het eiland Hydra. Volgens juridische bronnen ontkennen de twee mannen en de volledige bemanning alle betrokkenheid.

Lees meer »

“Voor dit kind is er niets. Daar kan ik niet mee leven”: Jules (11) is gezond en wel, toch moet hij naar het ziekenhuis

In de provincie Oost-Vlaanderen dreigt een jongen van elf deze week in het ziekenhuis te belanden, omdat er geen crisisopvang voor hem wordt gevonden. Jules* is nochtans gezond, maar nergens anders is er plaats voor hem. Niet in een jeugdvoorziening, niet bij een pleeggezin. En het ergste: zoals Jules waren er vorig jaar 744 kinderen. “We geven asielzoekers bed, bad

Lees meer »

LIVE GAZA. Israël beveelt evacuatie van Khan Younis en Rafah – Netanyahu belooft onderzoek naar vrijlating Palestijnse ziekenhuisdirecteur

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten. En duizenden Israëlische ultraorthodoxe mannen zijn zondag in Jeruzalem de straat op gegaan om te protesteren tegen de dienstplicht. Zij doen dit vanwege een uitspraak van het Israëlische

Lees meer »

Recordaantal Belgen bezit tweede woning

Al 1,15 miljoen Belgen hebben naast hun eigen woning nog een tweede pand in eigendom. Dat waren er nog nooit zoveel. In vergelijking met 2022 gaat het om een toename met 7 procent, tegenover 2019 zelfs om een klim met 16 procent. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Tijd donderdag op basis van een studie van BNP Paribas Fortis.

Lees meer »

KIJK. Geïrriteerde De Bruyne struikelt over ‘stupid question’, en steunt nadien Tedesco: “Bondscoach is geen thema”

“Het was het plan van de trainer.” In zijn diepe teleurstelling over de uitschakeling analyseerde aanvoerder Kevin De Bruyne (33) met een eerlijke blik nog eens het EK. De interpretatie van zijn woorden laat hij aan de lezer van dit stuk. “Onze zes toernooien waren mislukkingen.” Tussenin vloekte hij op ‘a stupid question’, een stomme vraag.

Lees meer »

Tuinbeurs ‘Natuur in de kijker’ in LDC De Ster

Op zaterdag 6 juli kunnen tuin- en natuurliefhebbers terecht in LDC De Ster. Naast allerhande planten zullen op deze beurs vooral de natuur, natuurbeleving en meer bepaald bijen, centraal staan.
The post Tuinbeurs ‘Natuur in de kijker’ in LDC De Ster appeared first on KW.be.

Lees meer »