Mechelse groep wil verongelukte regisseur van bloemencorso Jan Vanquathem eren: “Zijn erfenis is enorm groot”

Corsogroep Mechelen schreef Jan Vanquathem postuum in voor de Lifetime Achievement Award die in maart wordt uitgereikt op ‘Best of B’ in Blankenberge. “Jan had een enorme verdienste in het Blankenbergse cultuurleven; in het carnaval maar ook als regisseur van het bloemencorso”, zegt voorzitter Michel Staes.

Vanquathem, die in 2017 het leven liet bij een fietsongeval, was jarenlang de regisseur en bezieler achter het corso. En blijkbaar wordt hij in het corsowereldje dus nog altijd gemist. “Zijn inbreng in het Blankenbergse cultureel erfgoed en meerbepaald in het bloemencorso is voor ons, wagenbouwers, van onschatbare waarde geweest. Maar naast de bloemenstoet had Jan nog zoveel andere verdiensten, onder andere ook in de jaarlijkse carnavalsstoet”, zegt Michel Staes, voorzitter van Corsogroep Mechelen die de overleden regisseur daarom postuum wilde eren met een belangrijke nominatie voor de jaarlijkse awardshow ‘Best of B’.

Juryvoorzitter

Op het bloemencorso was Vanquathem eerst jarenlang voorzitter van de jury die de wagenbouwers moest beoordelen. “Jan stond bij ons bekend als streng maar uiterst rechtvaardig. Zijn raadgevingen werden zelden in de wind geslagen en als hij sprak, werd er geluisterd. Jan was artistiek zeer goed onderlegd en kon elk ontwerp of elke uitvoering een artistieke schwung geven. Een meerwaarde voor elke wagenbouwer kortom”, klinkt het.

Regisseur

Na zijn jaren als jurylid werd Vanquathem door de stad aangesteld tot nieuwe regisseur van de bloemenstoet, het meest prestigieuze zomerevenement op de Blankenbergse feestkalender. “Met veelal meer dan honderdduizend toeschouwers tot uit het verre buitenland, waar Jan trouwens een graag geziene gast was in de diverse bloemenstoeten. Jan ontwikkelde mee de nieuwe huisstijl die zo kenmerkend zou worden voor het Blankenbergse corso en die meer dan een decennia lang vorm en uitstraling zou geven aan het evenement. Dat leidde tot de internationale erkenning van het Blankenbergse corso. Tot slot lag hij ook mee aan de basis van de latere erkenning van de corso’s door de Unesco als immaterieel cultureel erfgoed”, klinkt het.

De laatste jaren van zijn carrière werd Jan bijgestaan door zoon Hans, die na Jans plotse overlijden de fakkel overnam en eveneens nog diverse edities regisseerde.

Awardnominatie

“Maar Jan liet dus een omvangrijke artistieke erfenis na, en dat is de reden waarom wij hem bijna zeven jaar na zijn overlijden alsnog wilden nomineren voor de Lifetime Achievement Award. Want die heeft hij in onze ogen meer dan verdiend, en daar zullen vele Blankenbergenaars en badgasten het vast wel mee eens zijn”, besluit Staes.

The post Mechelse groep wil verongelukte regisseur van bloemencorso Jan Vanquathem eren: “Zijn erfenis is enorm groot” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Jeugdhuis Den Teirlinck in Moorslede zoekt uitbater: “De huur is een batje”

Het gemeentebestuur gaat op zoek naar een uitbater voor jeugdhuis Den Teirlinck op de Marktplaats in Moorslede. Door een gebrek aan voldoende bestellers stopte de uitbating in mei. De concessie komt neer op 500 euro huur per maand. “Dat is een batje”, merkt Gert-Jan Hovaere (NVAPlus) op.
The post Jeugdhuis Den Teirlinck in Moorslede zoekt uitbater: “De huur is

Lees meer »

Albert en Paola vieren huwelijksverjaardag gezellig samen in Frankrijk: “Ze zijn daar alleen met z’n tweeën”

Koning Albert (90) en koningin Paola (86) vieren vandaag hun 65ste huwelijksverjaardag. Ter gelegenheid van hun briljanten jubileum hebben ze via het koninklijk paleis een nieuwe foto laten verspreiden. Volgens royalty-expert Jo De Poorter vond het grote feest afgelopen weekend al plaats en vieren ze vanavond deze gebeurtenis gezellig samen met twee.

Lees meer »

Basisschool in Kuurne neemt afscheid van juf Nathalie: “Welke juf kan zeggen dat ze met een riksja door haar directeur wordt rondgereden?”,

Donderdag heeft VBS Sint-Pieter in Kuurne afscheid genomen van juf Nathalie Vandekerckhove. Het werd alvast een heel bijzonder moment voor zowel juf Nathalie als voor de leerlingen en haar collega’s. Voor Juf Nathalie begon alles zes weken geleden, toen de school besloot om haar iedere dag te verrassen.
The post Basisschool in Kuurne neemt afscheid van juf Nathalie: “Welke

Lees meer »

Waregem Koerse Feesten pakken uit met Black Box Revelation, nieuwe hoedenshow en betere toegankelijkheid

Woensdagavond werd het programma van de Waregem Koerse Feesten voorgesteld. Naast de vaste en succesvolle ingrediënten vindt er dit jaar een gloednieuwe hoedenshow in de centrumkerk plaats. Het stadsbestuur zet ook hard in op toegankelijkheid met onder meer een rolstoelpodium tijdens Waregem Koerse Music in park Casier. In dat park zorgt Black Box Revelation op zaterdagavond 24 augustus alvast voor

Lees meer »

“Meldpunt illegaliteit” in elke politiezone, reclame in Nederlands en fusie enkel na referendum: Vlaams Belang stelt speerpunten lokale verkiezingen voor

Vlaams Belang heeft zijn speerpunten voor de lokale verkiezingen voorgesteld. De radicaal-rechtse partij zet in op veiligheid, maar ook op het gebruik van het Nederlands en beslissingsmacht op gemeenteniveau. "De verkiezingen van juni waren die van versterking, die van oktober worden die van verankering", zegt voorzitter Tom Van Grieken.

Lees meer »

Blessin, gisteren voorgesteld bij Sankt Pauli, neemt in emotionele video afscheid van Union: “Mijn hart zal altijd voor jullie kloppen”

En weer is Royale Union Saint-Gilloise z’n coach kwijt. Alexander Blessin (51) heeft een contract voor drie seizoenen getekend bij FC Sankt Pauli, dat pas promoveerde naar de Duitse Bundesliga. Union vangt om en bij het miljoen euro voor z’n trainer. In een emotionele video heeft Blessin, die gisteren al werd voorgesteld, nu afscheid genomen van Union. “We hebben deze

Lees meer »

Irénée Duriez houdt zomertentoonstelling in Ichtegem

Tijdens de zomermaanden stelt Irénée Duriez (74), internationaal bekend omwille van zijn monumentale bronzen beelden en houtskooltekeningen, opnieuw zijn beeldentuin, inclusief de expositiehal en het museum in de Oude Melkerij in Ichtegem open voor het publiek.
The post Irénée Duriez houdt zomertentoonstelling in Ichtegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

’t Saam Campus Cardijn succesvol tijdens Wood Skills

Tijdens het schooljaar namen verschillende secundaire houtscholen uit Oost- en West-Vlaanderen deel aan Wood Skills. Daar konden de scholen een project indienen en dit werd voorgesteld tijdens het slotevenement in Waregem. Ook ’t Saam Campus Cardijn nam deel met twee verschillende klassen.
The post ’t Saam Campus Cardijn succesvol tijdens Wood Skills appeared first on KW.be.

Lees meer »

Wimbledon hoopt op verschijning prinses Catherine, wel erg dure outfit voor student Christian

De organisatoren van Wimbledon hopen dat prinses Catherine over twee weken de trofeeën van het tennistornooi kan uitreiken aan de winnaars. Ze deden haar het aanzoek met een geruststellende boodschap. Catherine’s schoonbroer prins Harry is dan weer in de prijzen gevallen. Wat heeft hij gewonnen? En wat was er opmerkelijk aan de outfit van de Deense kroonprins Christian tijdens zijn

Lees meer »