Kunstenaar Luc (57) maakt uniek werk gemaakt uit gerecycleerd houtafval: “Dit is mijn ode aan de natuur en de liefde”

Upcycled art, waarbij verouderde objecten of afvalmaterialen worden hergebruikt tot nieuwe creaties, is al lang geen nieuw begrip meer in de kunstenaarswereld. Ook kunstenaar Luc De Maeght (57) is ermee aan de slag gegaan. Met het restmateriaal uit de schrijnwerkerij van Devriese Interieurmaekers uit Waardamme ging hij aan de slag. Het resultaat, getiteld ‘Mirror of Love’, werd op maandag 12 februari voorgesteld aan het grote publiek. Dat gebeurde in aanwezigheid van de Nieuwpoortse burgemeester Geert Vanden Broucke.

Vorige zomer opende kunstenaar Luc De Maeght zijn galerie in Nieuwpoort. Daarmee ging voor Luc een droom in vervulling. “Ik ben een man van vele roepingen en heb in mijn leven het roer al meerdere malen omgegooid, maar creatief en kunstig bezig zijn, dat is waar het allemaal mee begon en dat zal mijn passie blijven. Dat voel je ook in mijn kunstwerken. Het geluk spat er vanaf en mijn streven is om een glimlach te toveren op het gezicht van iedereen die een werk bekijkt.”

Met succes, want vele kunstliefhebbers hebben hun weg intussen naar de galerie gevonden. “Vaak gaat het om tweedeverblijvers die in mijn ‘Happy Art’ de ontbrekende schakel vinden die van hun huis een echte thuis maakt. Voor mij is de galerie vooral een inspirerende plek, op wandelafstand van het strand, waar ik een bijzondere band mee heb.”

En dat mag men best letterlijk nemen, want de kunstenaar heeft een techniek ontwikkeld waarin hij verf met zand vermengt om in zijn schilderijen zachte, aardse kleuren te verwerken. Luc De Maeght legt verder uit: “Het strand is voor iedereen een plaats van love, joy and happiness, het verlengstuk dus van de kunst die ik elke dag wil maken.”

Kunst met een duurzaam karakter

Voor Luc is de relatie met de gebruikte materialen dus erg belangrijk. Dat geldt ook voor zijn nieuw werk ‘Mirror of Love’, dat op 12 februari werd voorgesteld aan het grote publiek. “Cilinderhartjes van verschillende grootte staan naast en boven elkaar en vormen een ruit die symbool staat voor de liefde. En liefde, dat is vandaag meer dan ooit een werkwoord, waarbij je soms door het diepste dal moet gaan om erna terug te connecteren met je partner. Maar wat dit werk het meest bijzonder maakt, is dat het gemaakt is uit houtresten van een schrijnwerkerij. Het werk verzoent dus eigenlijk het beste van twee werelden: where sustainable meets art.”

Toen Devriese Interieursmaekers de vraag van Luc kreeg om samen te werken, werd geen moment getwijfeld. “Op die manier geven we namelijk een tweede leven aan een van onze reststromen. Uiteindelijk werkten we drie maanden aan het project en het resultaat mag echt gezien worden. Dit smaakt naar meer”, aldus zaakvoerder Jan Devriese.

Ook de Nieuwpoortse burgemeester Geert Vanden Broucke, die het schilderij mocht onthullen, was erg door het werk gecharmeerd. “Kunst is steeds een rode draad geweest doorheen mijn leven en nu nog steeds. Ik ben dan ook uitermate trots dat Nieuwpoort als kunstzinnige stad kan uitpakken met prachtige kunstwerken in de openbare ruimte en dat we bovendien een thuishaven kunnen zijn voor kunstenaars zoals Luc De Maeght. Voor mij is het ongelofelijk boeiend om te zien hoe hij zijn emoties en gedachten op een creatieve wijze weet te vertalen. In zijn werk ‘Mirror of Love’ brengt hij het thema ‘liefde’ tot uiting op een manier die je tot reflectie dwingt. Dat het kunstwerk op een duurzame manier tot stand werd gebracht, maakt het eindresultaat des te knapper.”

Speciale beeldjes voor Valentijn

De Saint of Love zijn keramiek beeldjes, een verhaal over liefde geven, liefde krijgen. “Elk beeldje is uniek en wordt met de hand gemaakt in Alcobaça de stad van de liefde in Portugal, hoe mooi kan toeval zijn”, lacht Luc. “Het schenken van een Saint of Love keramiek beeldje is een bijzondere ervaring op zich, je omhelst als het ware de persoon aan wie je het geeft met liefde, ideaal dus om met Valentijn te geven.”

De pop art kleuren zijn gelinkt aan de kleuren die Luc De Maeght gebruikt in zijn kunstwerken die liefde en geluk uitstralen, de kleuren betekenen ook dat iedereen zijn of haar kleurtje mag hebben en zijn. De Saint of Love is dan ook gender neutraal.

De terracotta kleuren staan voor de kracht van moeder natuur en passen in elk interieur in de mooie zachte aardetinten. Ze komen in drie verschillende groottes (18, 25 en 35 cm) voor, net zoals de pop art kleuren en verbinden op deze manier drie generaties van mensen.

Wie het nieuwe werk ‘Mirror of Love’ en de ‘Saint of Love’ beeldjes van Luc De Maeght wil bewonderen, kan terecht in De Maeght Gallery, Franslaan 30 in Nieuwpoort. De galerij is van vrijdag tot en met maandag open van 14 uur tot 18 uur. Dinsdag, woensdag en donderdag op afspraak. Meer info: www.demaeght.gallery, [email protected] of 0477 34 79 45.

The post Kunstenaar Luc (57) maakt uniek werk gemaakt uit gerecycleerd houtafval: “Dit is mijn ode aan de natuur en de liefde” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Internationaal Chinees witwasnetwerk ontmanteld in Europa

De Spaanse en Franse politie hebben een internationaal netwerk van Chinese staatsburgers opgerold. Dat was in staat om in Europa dagelijks zowat één miljoen euro wit te wassen. Vijf personen werden gearresteerd, onder wie het hoofd van het netwerk. Dat meldt Europol vrijdag.

Lees meer »

Provençaalse sferen tijdens Franse markt op 5, 6 en 7 juli in Kortemark: “Dit wordt een nieuwe traditie”

Wie het slechte voorjaar snel wil vergeten en reikhalzend uitkijkt naar de zomer, kan op vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 juli terecht op de Franse markt, georganiseerd door Sfeer in Groot-Kortemark, de vereniging die – de naam zegt het zelf – wat meer leven in de Kortemarkse brouwerij wil brengen.
The post Provençaalse sferen tijdens Franse markt

Lees meer »

Pop-up Lily in Langestraat wil leegstand in de kijker zetten

Marie-Charlotte Vanhaverbeke en Ellen Distave hebben de handen in elkaar geslagen om een leegstand pand in de Langestraat in Oostende een tijdelijke invulling te geven. Nog tot 21 juli heeft concept Store Lily hier een pop-up ingericht met koopjes. En dat was al meteen een succes.
The post Pop-up Lily in Langestraat wil leegstand in de kijker zetten appeared

Lees meer »

Met Lieselot Decroix terug naar de Spelen van Peking: “Onvergetelijke ervaring, maar ook een ontgoocheling”

Eind deze maand starten de Olympische Spelen in de Franse hoofdstad Parijs. De Westhoek telt verschillende ex-olympiërs. Wij zochten hen op en blikken terug naar hun olympische ervaring. Vandaag deel 1: ex-wielrenster Lieselot Decroix (37).
The post Met Lieselot Decroix terug naar de Spelen van Peking: “Onvergetelijke ervaring, maar ook een ontgoocheling” appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Serena Williams doet nieuwe poging om in jeansrok te passen na zwangerschap en krijgt steun: “Gooi die rok weg, je lichaam is perfect”

Oud-toptennisster Serena Williams (42) heeft het haar doel gemaakt opnieuw te passen in een jeansrok van Valentino. Williams deelde eerder al twee video’s over pogingen om af te vallen na haar zwangerschap en doet dat nu opnieuw. Verschillende fans vinden het alvast niet nodig dat de zangeres haar doel verderzet. “Koop een nieuwe rok, je ziet er geweldig uit” en

Lees meer »

Dit zijn de populairste mannen- en vrouwennamen in jouw gemeente

Olivia en Noah waren ook vorig jaar de populairste voornamen in Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers van Statbel. Bij de meisjes staat Olivia al vijf jaar onafgebroken aan de leiding. Emma staat op twee, Louise op drie. Noah is sinds 2020 de populairste jongensnaam, gevolgd door Arthur en Liam. Bij de familienamen komen Peeters, Janssens en Maes het meest voor.

Lees meer »

“Niets is onmogelijk, maar elk detail zal moeten kloppen bij de Rode Duivels om over de Mont Blanc te geraken”

Wordt het een scenario zoals tegen Wales in 2016 of krijgen we opnieuw ‘A Night to Remember’ zoals tegen Brazilië? Onze chef voetbal heeft zijn koffers nog niét gepakt, maar waarschuwt dat élk detail zal moeten kloppen bij de Rode Duivels. “Iedere seconde zullen de Duivels scherp moeten zijn. Eenieder gaat zijn beste niveau moeten halen. Er zal optimaal geprofiteerd

Lees meer »

LIVE ROEMENIË-NEDERLAND (18u). “Duidelijk dat alles véél beter moet”: na wanprestatie is druk op Oranje (en vooral Koeman) erg hoog

De Nederlanders plaatsten zich in een lastige poule met Frankrijk en Oostenrijk als derde voor de achtste finales op dit EK voetbal. Toch zal het verlies tegen de Oostenrijkers op de laatste speeldag voor een flinke deuk in het vertrouwen gezorgd hebben. Roemenië verraste dan weer vriend en vijand door als groepswinnaar uit de poule van de Rode Duivels te

Lees meer »

Voor het einde van het jaar bijna 100 nieuwe Hoppin-deelwagens in West-Vlaanderen

Vrijdag werd in Kemmel bij Heuvelland het Hoppinpunt ‘Kemmel Dorp’ als eerste van 96 Hoppin-deelwagens in gebruik genomen. Claus2you, het autodeelplatform van Claus Mobility uit Zonnebeke, staat in voor de uitrol van de vloot deelwagens voor de vervoerregio’s Brugge, Midwest, Oostende en Westhoek. “Zo worden 51 Hoppinpunten uitgerust met minstens 1 deelwagen”, zegt Peter Roose, politiek voorzitter van de Vervoerregio

Lees meer »