Kitesurfer wordt acteur, het unieke verhaal van Leander: “Ik ben een echte adrenalinejunkie”

Nieuwpoortenaar Leander Vyvey (34), voormalig professioneel kitesurfer, vertolkt de rol van de Duitse militair Peer Schultz in de film ‘The Last Front’, die momenteel in de bioscoop te zien is. Hij speelt er onder meer aan de zijde van Koen De Bouw en Iain Glen, onsterfelijk sinds zijn rol in ‘Game of Thrones’. “Als acteur is het je verantwoordelijkheid om je personage menselijk te maken”, zegt Leander.

The Last Frontneemt je mee naar de zomer van 1914. Het serene leven in een Belgisch dorp wordt verstoord wanneer een meedogenloze Duitse luitenant en zijn troepen de inwoners beginnen te terroriseren. De lokale boer Leonard Lambert gespeeld door Iain Glen (gekend voor zijn rol als Ser Jorah Mormont uit Game of Thrones, red.) leidt een groep dorpsgenoten naar veiligheid. Terwijl ze door de gevaarlijke bossen navigeren, bereiden Leonard en de dorpelingen zich voor op een explosieve confrontatie. De oorlogsfilm van Julien Hayet-Kerknawi ging niet toevallig in avant-première in de Kortrijkse Budascoop. De stad is samen met Lier, Kluisbergen en Damme een van de filmlocaties.

Jeugd op het strand

Nieuwpoortenaar Leander Vyvey maakte zijn acteerdebuut in 2016 in de langspeelfilm Rescue Under Fire. Leander had toen al een sportieve carrière achter de rug. Hij begon destijds met kitesurfen in 2002 in zijn thuisstad Nieuwpoort. “Mijn jeugd heb ik beleefd op het strand. Ik was lid van Surfclub Windekind. Als kind deed ik al enkele acteeropdrachtjes, maar als 12-jarige vond ik kiten cooler, dus schoof ik acteren aan de kant.”

“Wat me het meeste afschrikt, is net wat ik wil proberen”

Leander werd uiteindelijk viervoudig Belgisch kampioen en werd in 2008 en 2009 vicewereldkampioen op de Kiteboard Pro World Tour. Hij won ook verschillende medailles op wereldkampioenschappen. “Aan kitesurfen heb ik ongelooflijk mooie ervaringen en reizen overgehouden, maar in 2012 volgde een carrièreswitch. Mede door een blessure had ik de sport wat stilgelegd. Ik had dan ook al mijn doel om een wereldbekermanche te winnen bereikt. Alles wat daarna volgde, klonk minder exotisch. (lacht) Ik zoek graag de uitdaging op, ik ben nogal een adrenalinejunkie. Ik vind het leuk om mezelf ongemakkelijke taken op te leggen. Wat me het meeste afschrikt, is net wat ik wil proberen.”

Dualiteit

Na zijn loopbaan als professioneel kitesurfer volgde Leander een opleiding drama. Hij studeerde in Madrid, in Londen en in Chicago. Na verschillende acteeropdrachten, waaronder een van zijn bekendere rollen als Lukas in de Duits/Britse serie Then You Run, werd hij gecast als Peer Schultz in de oorlogsfilm The Last Front. “Oorlogsgeschiedenis krijgen we met de paplepel binnen in de Westhoek. Ik ben aan de havengeul van Nieuwpoort opgegroeid en daar zie je nog de restanten van de oorlog. Het is een onderwerp dat me boeit. Mijn grootvader Raymond Vyvey zat trouwens in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn broer Roger kreeg zelf een straat naar hem vernoemd.”

(lees verder onder de foto)

Leander als de Duitse militair Peer Schultz in de film ‘The Last Front’. (foto Charlotte Verminck)

Vooral de dualiteit tussen goed en slecht sprak Leander aan in zijn personage. “Als Duitser in de Eerste Wereldoorlog speel je de slechterik, maar als acteur draag je de verantwoordelijkheid je personage menselijk te maken en zijn motivaties te begrijpen. Als ik acteer, wil ik echt geloven in zijn verhaal. Wat ik zo interessant vond aan Peer Schultz is dat hij niet voor de makkelijkste weg koos, maar ingaat tegen zijn overste omdat hij zijn morele principes belangrijker acht dan overleven. Hij gelooft in zijn eigen land, maar op een bepaald moment staat hij niet meer in lijn met officier Laurenz (Joe Anderson, red.). Hoe ver ben je bereid te verdedigen waarvoor je staat en wat ben je bereid op te geven? Verschillende personages zitten met dat innerlijke debat.”

Geen ‘blockbusterdroom’

Later dit jaar is Leander nog te zien in de fictieserie Onder Vuur op Streamz. “Ik speel de bullebak Didier, ex-man van een van de nieuwe brandweervrouwen. Ik werd ook gecast in het derde seizoen van Chantal als een van de politieagenten en onlangs zat ik een paar maanden in Ierland voor een productie van Netflix. Ieder jaar volgen grotere en toffere projecten, maar ik sta nog steeds aan het begin van mijn carrière. Het is een hypercompetitieve markt. De Amerikaanse blockbusterdroom heb ik niet ik wil vooral films maken die mensen bijblijven en emotioneel raken. In een luxepositie terechtkomen waar ik mijn projecten zelf kan kiezen, zou mooi zijn.”

‘The Last Front’ van regisseur Julien Hayet-Kerknawi, met onder meer Iain Glen en Koen De Bouw, is momenteel te zien in de bioscoop.

The post Kitesurfer wordt acteur, het unieke verhaal van Leander: “Ik ben een echte adrenalinejunkie” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Voormalig bankdirecteur (47) van BNP Paribas Fortis in Oostende die klanten 3 miljoen euro armer maakte, moet groot deel terugbetalen

Bijna 11 jaar na de arrestatie van bankdirecteur Yves B. (47) uit Jabbeke is er voor het hof van beroep in Gent een punt gezet achter de ophefmakende zaak. Gesterkt door zijn vlekkeloze reputatie overtuigde hij jarenlang rijke klanten om hun geld te beleggen bij zijn vriend en kompaan Michel D. Hij beloofde hen woekerwinsten, maar stak het geld in

Lees meer »

Oog in oog met de maritieme geschiedenis van De Haan op de expo ‘Een strand vol geschiedenis’: “Boeiende reis door de tijd”

Van 1 juli tot 30 augustus duiken bezoekers in de varende en vissende geschiedenis van de gemeente De Haan tijdens de expo ‘Een strand vol geschiedenis’ in het Wielingencentrum. Blikvangers zijn een zeventiende-eeuws scheepskanon en een zeven meter lange boomstamkano van Zuid-Amerikaanse origine, beiden gevonden op het strand van De Haan.
The post Oog in oog met de maritieme

Lees meer »

Nieuw welzijns- en zorgpad ‘Samen op Weg’ ondersteunt personen met dementie en hun mantelzorgers

Dinsdag 2 juli werd in Kortrijk het ‘Welzijns- en Zorgpad Dementie: Samen op Weg’ gelanceerd, bedoeld om personen met dementie te ondersteunen bij het navigeren door het complexe zorg- en welzijnslandschap. Niet alleen personen met dementie, maar ook hun mantelzorgers kunnen gebruik maken van het nieuwe welzijns- en zorgpad.
The post Nieuw welzijns- en zorgpad ‘Samen op Weg’ ondersteunt

Lees meer »

KIJK. Jonatan Medart ontmoet wereldster Katy Perry: “Meteen een geheimhoudingsverklaring onder mijn neus”

Jonatan Medart (24) werd door muzieklabel Universal Music Belgium uitgenodigd voor de exclusieve luistersessie van Katy Perry (39). De influencer was sprakeloos toen hij oog in oog stond met de wereldster. “Hallo, leuk je te ontmoeten”, was het enige wat hij kon zeggen. Over de nieuwe muziek van Perry mag Medart niets vertellen, behalve dat de 8 nummers die hij

Lees meer »

Meer dan 210 kandidaten hebben zich teruggetrokken voor tweede ronde van Franse parlementsverkiezingen

Meer dan 210 kandidaten die zich hadden gekwalificeerd voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk hebben zich teruggetrokken. Het gaat hoofdzakelijk om kandidaten van de linkse alliantie Nouveau Front populaire en van het kamp rond de Franse president Emmanuel Macron. Op die manier hopen ze om de kandidaten van het rechts-radicale Rassemblement National (RN) van een parlementszetel te

Lees meer »

Jonge oplichters die zich op sociale media voordeden als escortes krijgen celstraffen tot 3 jaar met uitstel

De 13 jonge oplichters die zo’n 380 mannen hebben opgelicht kennen hun straf. De correctionele rechtbank in Gent heeft verschillende van de jonge beklaagden veroordeeld voor onder andere oplichting, diefstal en valsheid in informatica. 4 leden van de bende werden vrijgesproken. Met valse profielen van knappe vrouwen schreef de bende duizenden mannen aan, ze konden zo in totaal 225.000 euro

Lees meer »

Zijn leerkrachten of redders in fout als kind verdrinkt tijdens schooluitstap? “Alles hangt af van hoe ze toezicht hielden”

Er waren verschillende leerkrachten en enkele redders aanwezig. En toch verdronk een jongen van 7 jaar tijdens een klasuitstap in de zwemvijver van een recreatiedomein. Het onderzoek naar de precieze omstandigheden loopt. Maar riskeren de leerkrachten of de redders vervolging? Een professor strafrecht legt uit wat de mogelijkheden nu zijn.

Lees meer »

Plopsaland vrijgesproken voor zwaar ongeval met Mega Mindy jetski, bediener krijgt opschorting: “Hij is er echt het hart van in”

Plopsaland De Panne is door de strafrechter in Veurne vrijgesproken voor een zwaar ongeval met de Mega Mindy jetski waarbij een 55-jarige vrouw uit Hofstade vorig jaar zwaargewond raakte aan de arm. De rechter vond dat het pretpark geen enkele fout maakte. Wel schuldig: de 49-jarige man die de waterattractie bediende en zijn inspectieronde vergat. De man kreeg de gunst

Lees meer »