“Bij elke mislukte poging rouwde ik om het kind dat in mijn hoofd al bestond”: Fobe (29) uit Ieper kan eindelijk ‘alleen’ mama worden

Alleen mama worden bleek een emotionele rollercoaster voor Fobe Knockaert (29) uit Ieper. Niet omwille van een partnerprobleem, maar door het bewogen fertiliteitstraject dat ze nu met iedereen deelt via een vlog. “Een psycholoog heeft me geholpen om te rouwen.”

“Van zolang ik me kan herinneren, wil ik kinderen en die kinderwens is de voorbije jaren alleen maar gegroeid”, vertelt Fobe Knockaert (29) uit Ieper. “De nood aan een partner is er bij mij nooit echt geweest. Behalve dan om kinderen te krijgen, tot ik besefte dat dit een verkeerde gedachtegang is. Ik wou niet wachten op een partner.”

Eind 2021 trok ze naar haar huisarts met het verzoek: ik wil zwanger worden, hoe kan dat als alleenstaande? “De vraag stellen aan een bekende donor kan raar zijn en ik had niet echt iemand in mijn omgeving, dus koos ik via de fertiliteitsdienst van een ziekenhuis. Dat gaat trager, maar je bent zeker dat de anonieme donor nooit aanspraak kan maken op je kind. Ik vulde wel een vragenlijst in met mijn uiterlijke kenmerken en ga er van uit dat ze daarmee rekening hielden bij de zoektocht naar een match.”

Afvallen

Voor de start van haar fertiliteitstraject moest Fobe dertig kilo afvallen. “Het klinkt stom, maar je BMI is een criterium. Ik zocht een diëtiste, lette op mijn voeding en ging intensief sporten. Dat kostte veel tijd, geluk en gezondheid want ik liep een knieblessure op. Medicatie of een operatie om mijn gewicht te verlagen vond ik geen optie, dus besloot ik om naar een ander ziekenhuis te gaan waar minder zwaar getild werd aan mijn gewicht.”

Haar traject deelde Fobe eerst anoniem via het Instagram-account ‘Bewust Alleen’. Sinds ze zeker is van een succesvolle zwangerschap worden emotionele getuigenissen gedeeld van mislukte pogingen in haar “zeer rauwe en eerlijke” filmpjes op YouTube.

“30 maart 2023, vandaag werd ik omvergeblazen”, vertelt Fobe in tranen in een van haar vlogs. “Een collega zei dat ze acht weken zwanger was en uitgerekend was voor eind oktober. Was mijn laatste test niet vals positief, dan was ik ook zo ver. Een klap in mijn gezicht.”

Rouwen

Bij slecht nieuws zou een gesprek moeten aangeboden worden, vindt de vrouw die hulp zocht bij een psycholoog in haar buurt. “Bij momenten zat ik er mentaal echt volledig door. Die psycholoog heeft me geholpen om te rouwen. Bij elke mislukte poging rouwde ik om het kind dat in mijn hoofd al bestond. Als ik droomde was ik mama, als ik wakker werd sloeg de realiteit toe.”

Elke inseminatie bereidde Fobe voor met medicatie om de kans op succes te verhogen. De negatieve zwangerschapstesten zorgden telkens voor grote ontgoocheling, gevloek op donorwachtlijsten en angstige onzekerheid bij volgende pogingen. “Het voelt als fietsen in tegenwind: het kost enorm veel energie om overeind te blijven en door te gaan”, klinkt het in de vlogs. “Ik heb geen zin om ’s avonds te gaan slapen, geen zin om ’s ochtends op te staan. Ik plan mijn week liefst zo vlug mogelijk, alsof ik op een doorspoelknop wil duwen naar een gelukte poging.”

Klein wonder

Na vier keer proberen kwam verlossend nieuws: midden april wordt Fobe mama van een dochter. “Een klein wonder”, stelt ze. “Omdat ik geen partner heb, zagen weinig mensen het nieuws aankomen.”

Nu Fobe video’s deelt komen ook vragen, die ze probeert te beantwoorden via haar sociale media. “In de wereld van een bewust alleenstaande wensmama voelt het soms alsof je alleen bent. Weinig mensen begrijpen wat je doormaakt. Niemand verwacht dat je aan het proberen bent, want je hebt geen partner. Om lotgenoten te ondersteunen bij het omgaan met de emoties, deel ik graag tips.”

Ongeloof verdwenen

Over ups en downs, de financiële kost en de “lastige positie” van de alleenstaande moeder in de maatschappij. “Bij mij is het eerste gevoel van ongeloof intussen verdwenen. Ik ben 31 weken ver en alles gaat goed. Als alleenstaande word ik straks de grootste zorgpersoon met de meeste verantwoordelijkheid: ik zal elke pamper verschonen, telkens opstaan ’s nachts en gebeld worden bij ziekte. Gelukkig heb ik een goede omgeving waarin ik steun vind. Voor ik in het traject stapte, heb ik met mijn ouders overlegd. Zonder hen zou het heel zwaar worden, dus ik ben hen erg dankbaar. Nog een boodschap voor wie dit ook overweegt: laat je vooral niet afschrikken, maar ga ervoor.” (TP)

The post “Bij elke mislukte poging rouwde ik om het kind dat in mijn hoofd al bestond”: Fobe (29) uit Ieper kan eindelijk ‘alleen’ mama worden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Manu Van Acker schittert als lakei Aimé in de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’: “Alles onthouden, dat is wel het moeilijkste!”

Manu Van Acker uit Oostende doet het uitstekend als lakei Aimé in de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’. Hij liet het premièrepubliek niet alleen lachen, maar wist de zaal ook te ontroeren. Met zijn pakkende versie van ‘Waarom’ kreeg hij de zaal muisstil.
The post Manu Van Acker schittert als lakei Aimé in de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’: “Alles onthouden, dat is wel het

Lees meer »

“Ze had zoveel pijn, dus vloog ik meteen naar Turkije”: medisch probleem bracht Tim en Sandra uit ‘B&B zoekt lief’ bij elkaar

“Mijn gedachten stonden niet helemaal op het zoeken van een lief.” Het was een aarzelende zoektocht voor Sandra Claes (41) vorig jaar in ‘B&B zoekt lief’. Met reden: vlak voor de opnames kreeg de B&B-uitbaatster slecht nieuws over haar gezondheid. Maar door haar medische problemen groeiden zij en kandidaat Tim Michiels (45) wel dichter naar elkaar toe. Ondertussen verhuisde Tim

Lees meer »

DAS lanceert nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’

Het Guldensporencollege DAS in Kortrijk lanceert de nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’. “Het is een theoretisch artistiek-creatieve richting met een doorstroomfinaliteit. Wanneer je afstudeert, heb je dus een stevige basis en zijn er verschillende mogelijkheden in zowel professionele als academische bacheloropleidingen”, legt directeur Inge Gorré uit.
The post DAS lanceert nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’ appeared first

Lees meer »

Vergeet de 4 dagenweek, Griekenland voert 6-daagse werkweek in

In Griekenland mogen werknemers in bepaalde sectoren vanaf vandaag 6 dagen per week werken. Opvallend, want in heel wat andere Europese landen – ook bij ons – wordt net volop geëxperimenteerd met kortere werkweken. De nieuwe regel geldt voor bedrijven waar nu in principe al 24 op 24 wordt gewerkt, en waar dus heel wat overuren worden gepresteerd of waar

Lees meer »

Niko Geldhof van Vooruit na politieke sabbat van tien jaar in ere hersteld met vierde plaats op lijst gemeenteraadsverkiezingen Oostende

Met de keuze voor Niko Geldhof op plaats vier herstelt Vooruit hem in ere na een politieke sabbat van 10 jaar. “Ik was de laatste echte schepen van Toerisme”, zegt Geldhof, die enkele duidelijke plannen heeft. Vooruit Plus herstelt hem in ere.
The post Niko Geldhof van Vooruit na politieke sabbat van tien jaar in ere hersteld met vierde

Lees meer »

Dwars door Wingene krijgt nieuw parcours: populaire interclubwedstrijd start aan ’t Kerkplein en eindigt in Oude Bruggestraat

Door hinderlijke wegenwerken zag de vzw Wingene For Cycling zich verplicht het parcours van de belangrijke interclubwedstrijd op zaterdag 13 juli te hertekenen. Maar daarom niet getreurd, want de nieuwe versie ligt centraler en aantrekkelijker dan voordien. Zo kunnen nog meer toeschouwers van deze wielerwedstrijd genieten.
The post Dwars door Wingene krijgt nieuw parcours: populaire interclubwedstrijd start aan ’t

Lees meer »

Roel (40) zet zich schrap voor orkaan Beryl op Jamaica: “We moeten matrassen voor ramen hotelkamer zetten en ons barricaderen in de badkamer”

De orkaan Beryl is op weg naar Jamaica, nadat hij in het zuidoosten van de Caraïben al dood en vernieling zaaide. Op het eiland worden de laatste ramen dichtgetimmerd en zet iedereen zich schrap. Ook Roel Stassen (40) en zijn gezin uit het Limburgse Vlijtingen (Riemst), die er met vakantie zijn. “We hebben geen idee wat ons te wachten staat”,

Lees meer »

Dertigste editie van Ieper Hardcore Fest al maanden uitverkocht: “Liever zo dan weer te groot willen worden”

De dertigste editie van Ieper Hardcore Festival vindt plaats op vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 juli, maar mocht halfweg maart het bordje ‘uitverkocht’ bij de tickets van zaterdag, zondag en de weekendtickets zetten. Het hardcore-, punk- en metalfestival zit weer helemaal in de lift sinds het vorig jaar verhuisde van de festivalweide langs de Poperingseweg naar de site

Lees meer »