West-Vlaamse kleuters krijgen extra taalondersteuning: “Elk kind moet gelijk aan de start komen”

92% van de West-Vlaamse kinderen in de 3de kleuterklas is voldoende taalvaardig om straks te starten in de lagere school, zo’n 6% heeft nog extra taalondersteuning nodig en ongeveer 2% intensieve begeleiding voor Nederlands. De cijfers liggen wel iets hoger in de centrumsteden – waaronder Brugge, Kortrijk en Roeselare – want daar heeft gemiddeld 12% nood aan extra ondersteuning en 4% aan intensieve begeleiding.

Dat blijkt uit de resultaten van de Taalscreening, die dit schooljaar voor de 3de keer georganiseerd werd in elke 3de kleuterklas. Dankzij de screening kunnen kleuters met een taalachterstand nog bijgespijkerd worden vóór ze beginnen aan het eerste leerjaar, zodat kinderen gelijk aan de start komen.

Extra geld voor 25 scholen

Dit jaar konden de scholen voor het eerst gebruik maken van een gratis digitale versie van de screening – en meteen heeft al de helft van de kleuterscholen dat gedaan. “We willen garanderen dat elk West-Vlaams kind gelijk aan de start van de lagere school komt”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Daarvoor hebben ze Nederlands nodig: de sleutel tot alle schoolse kennis, het vak dat alle andere vakken mogelijk maakt. We zien slechtere cijfers in scholen waar veel kinderen een andere thuistaal hebben en dus maken we voor 25 West-Vlaamse scholen extra geld vrij.”

Kinderen die aan de lagere school beginnen met een taalachterstand hebben niet dezelfde kansen als andere kinderen: vaak lopen ze al snel schoolse achterstand op. Daarom heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts in 2021 een Taalscreening – de zogenaamde KOALA-test – ingevoerd in elke 3de kleuterklas. Wanneer uit de Taalscreening blijkt dat er een taalachterstand is, dan kunnen kinderen nog bijgespijkerd worden vóór ze aan de start van de lagere school komen.

De West-Vlaamse cijfers zijn beter dan het gemiddelde. Geen enkele provincie doet beter

92% van de West-Vlaamse kinderen in de 3de kleuterklas kwam bij de Taalscreening terecht in de groene zone en demonstreerde daarmee voldoende taalvaardigheid, zo’n 6% zat in de oranje zone die vraagt om extra taalondersteuning en ongeveer 2% eindigde in de rode zone die signaleert dat er nog intensieve taalbegeleiding nodig is.

Het gemiddelde resultaat in de 13 Vlaamse centrumsteden – waaronder Brugge, Kortrijk en Roeselare – is dat 12% nog extra ondersteuning nodig heeft en 4% intensieve begeleiding. Ook in West-Vlaamse scholen waar veel leerlingen een andere thuistaal hebben, liggen de cijfers een pak hoger voor extra ondersteuning (19%) en intensieve begeleiding (6%). Dit alles blijkt uit cijfers bij een representatieve steekproef van West-Vlaamse kleuterscholen, waar samen 1.464 kinderen de Taalscreening hebben afgelegd. De West-Vlaamse cijfers zijn duidelijk beter dan het Vlaams gemiddelde (11% nood aan extra ondersteuning, 4% aan intensieve begeleiding). Geen enkele provincie doet beter.

Extra budget

Minister Ben Weyts trekt de nodige middelen uit om taalachterstand tijdig weg te werken. Aan de Taalscreening is ook een extra budget van 12 miljoen euro per jaar verbonden waarmee de kleuterscholen bijkomend inzetten op taalondersteuning. Daarbovenop krijgen alle scholen waar de helft van de leerlingen (of nog meer) een andere thuistaal hebben vanaf dit schooljaar 20 miljoen euro extra per jaar om in te zetten op meer Nederlands. In West-Vlaanderen gaat het om 25 scholen die extra middelen krijgen om bijvoorbeeld meer personeel aan te trekken, extra lesuren Nederlands in te richten of bijvoorbeeld samen te werken met begeleidingsdiensten of andere organisaties.

“De scholen in West-Vlaanderen zetten alle zeilen bij, maar we hebben ook de ouders nodig”, zegt Weyts. “We mogen van ouders striktere engagementen verwachten om hun kinderen ook na schooltijd in contact te brengen met Nederlands. Al is het maar de TV op Ketnet zetten, met je kind naar een Vlaamse bibliotheek gaan of inschrijven in een Nederlandstalige sportclub. Zo geef je oneindig veel meer kansen aan je zoon of dochter. Het is ook cruciaal voor de rest van de klas, want als pakweg een kwart van de klas weinig Nederlands begrijpt, is dat nefast voor iedereen.”

The post West-Vlaamse kleuters krijgen extra taalondersteuning: “Elk kind moet gelijk aan de start komen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Belgische verdachten in verdwijning Vlaams koppel op Tenerife verzetten zich niet langer tegen uitlevering aan Spanje

Michael A. (44) en zijn zoon Lucas A. (23), de twee Belgische verdachten van de verdwijning van Marc Olbrechts en de verdwijning en de dood van Laura Trappeniers op Tenerife, verschijnen donderdag voor de raadkamer in Brussel. Die moet zich buigen over hun uitlevering aan Spanje. Volgens hun advocaat zullen de twee zich daar niet langer verzetten.

Lees meer »

Man aangehouden na burenruzie in Kruisem die fataal afloopt

In Ouwegem, een deelgemeente van Kruisem, is een man aangehouden door de onderzoeksrechter, na een burenruzie die uit de hand liep. De man zou zijn buurman hebben aangereden. Het slachtoffer overleed een paar dagen later aan zijn verwondingen. De 2 hadden al jaren ruzie over de aanbouw van een nieuw huis, waardoor waterschade was ontstaan. Het parket onderzoekt de zaak

Lees meer »

Nieuwe Nederlandse regering, onder leiding van premier Dick Schoof, officieel van start na eedaflegging bij koning 

Vandaag legt de nieuwe Nederlandse regering de eed af. Het kabinet, onder leiding van de partijloze minister-president Dick Schoof, wordt beëdigd door koning Willem-Alexander. Dat gebeurt in Paleis Huis ten Bosch, het woonpaleis van de koning in Den Haag. Na bijna 14 jaar bewind van Mark Rutte, de langstzittende premier in de Nederlandse geschiedenis, komt er een nieuwe ploeg aan

Lees meer »

Apotheek Omni-Chimie zit niet langer meer op de Markt in Langemark, maar in nieuwbouw wat verderop: “Veel toegankelijker”

De vestiging van apotheek Omni-Chimie op de Markt in Langemark verhuisde naar een nieuwbouw enkele meters verder. Niet alleen is het pand veel ruimer en beter toegankelijk voor mensen in een rolstoel, buiten hangt er nu een muurautomaat waar je ook ’s nachts en op zondag zowat het hele aanbod behalve geneesmiddelen kan kopen.
The post Apotheek Omni-Chimie zit

Lees meer »

Stalking-slachtoffer Guillaume Devos (43) na getuigenis overstelpt met reacties: “Eén bericht zou zomaar wel eens van haar kunnen zijn”

Na zijn openhartige getuigenis over stalking werd acteur en zanger Guillaume Devos (43) overstelpt met positieve reacties van mensen die hem een hart onder de riem wilden steken. Sommigen herkenden zich in zijn relaas en putten er steun en troost uit. “Bij één gebruiker stond alleen maar ‘Het spijt me voor jou’. Alleen dat.”

Lees meer »

‘CD&V Lendelede 2030’ met zes nieuwkomers naar stembus: “We hebben trouwe kiezers. Dat stelt ons een beetje gerust”

De huidige cd&v gaat naar de gemeenteraadsverkiezingen onder de naam ‘cd&v Lendelede 2030’. “Om de lokale verankering van de partij te benadrukken”, zegt burgemeester en toekomstig lijsttrekker Carine Dewaele.
The post ‘CD&V Lendelede 2030’ met zes nieuwkomers naar stembus: “We hebben trouwe kiezers. Dat stelt ons een beetje gerust” appeared first on KW.be.

Lees meer »