Nieuwpoort erkent wildgroei aan vakantiewoningen: “Zelfs waar ze niet mogen, laat het stadsbestuur ze toe”

“Nieuwpoort telt tientallen illegale vakantiewoningen en het stadsbestuur laat die oogluikend toe”, stelt onafhankelijk raadslid Gaëtan Billiau, kandidaat bij de nieuwe partij Gezond Verstand Nieuwpoort van Dimitri Dedecker. “Dat klopt”, bevestigt burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V). “Handhaving is echter niet zo simpel, maar we werken aan een plan.” Wordt Nieuwpoort stilaan het slachtoffer van zijn populariteit als stad om te wonen en de vakantie door te brengen?

Billiau heeft bij Toerisme Vlaanderen de cijfers van de toeristische verblijven in Nieuwpoort opgevraagd. Wat blijkt: de 1.188 vakantiewoningen vormen de grootste groep logiesvormen. Sinds 2021 zijn er meer dan honderd bijgekomen. Als we de omgevingsanalyse 2020-2025 van Nieuwpoort doorbladeren, dan zien we dat de individuele vakantiewoningen qua bedden in tien jaar met 7000 gestegen zijn naar 45.895.

“We missen in Nieuwpoort een duidelijk beleid waardoor er een wildgroei komt aan vakantiewoningen”, schetst het raadslid. “Dat zorgt er mee voor dat de prijzen op de gewone woningmarkt de hoogte ingejaagd worden, waardoor nog minder jonge gezinnen een vaste stek vinden in onze stad. Daarnaast haalt zo’n groot aantal vakantiewoningen de ziel uit een buurt want die toeristen verblijven er slechts tijdelijk en leggen dus geen sociale contacten.”

Geen vergunning

In die tsunami aan vakantiewoningen stelt Billiau nog iets vast: “Tientallen vakantiewoningen zijn onvergund en dus illegaal. In de residentiële Simliwijk bijvoorbeeld geldt een ruimtelijk uitvoeringsplan dat vakantiewoningen er verbiedt, maar in de realiteit worden verschillende eigendommen verhuurd als vakantiewoning. Waarom treedt het stadsbestuur daartegen niet op? Het promootte ze zelfs op zijn toeristische website, maar haalde die eraf na mijn tussenkomst. Zo’n woonbuurt mag toch niet evolueren naar een vakantiepark? We vragen een strengere controle op die illegale toeristische optrekjes en pleiten voor een verbod van nog bijkomende vakantiewoningen in het historische stadscentrum. Daar moet vaste bewoning prioritair zijn. In Brugge verleent het stadsbestuur al meer dan twintig jaar geen vergunningen voor vakantiewoningen in de stadskern.”

Burgemeester Geert Vanden Brouche geeft Gaëtan gelijk. “Er is inderdaad een wildgroei aan vakantiewoningen in onze stad. Nieuwpoort is al jaren bijzonder in trek bij zowel vaste bewoners, tweedeverblijvers als toeristen. Het is nodig dat we het allemaal mooi in kaart brengen. In bepaalde woonwijken zoals de Simli- en de Elf Juliwijk geldt een verbod op vakantiewoningen. Daar kan enkel een bed and breakfast met maximum drie kamers als de uitbater er zelf woont. Een handhaving is moeilijk omdat we niet altijd weten waar die illegale vakantiewoningen zich bevinden. Die mensen hebben er geen vergunning voor aangevraagd. Logies die je enkel aan familie, vrienden en kennissen verhuurt, maar nergens promoot vallen bijvoorbeeld buiten het logiesdecreet van Toerisme Vlaanderen. We zullen met die instantie samenzitten om na te gaan hoe we het ruimtelijk uitvoeringsplan, dat vakantiewoningen in de wijken verbiedt, kunnen handhaven. Een extra aandachtspunt is dat de illegale vakantiewoningen na vijf jaar reeds verjaren, dus die glippen al door de mazen van het net.”

Opmaak reglement

En wat dan met de stadskern? “Een te veel aan vakantiewoningen in Nieuwpoort-Stad jaagt de woningprijzen de lucht in en dat kan niet de bedoeling zijn. Momenteel vergunnen we ze wel nog onder voorwaarden. We merken dat sommige eigenaars hun woonst omvormen tot een vakantiewoning en die daarna, tegen een lucratievere prijs, terug op de markt brengen. We zetten nu de eerste stappen in de opmaak van een reglement waarin we duidelijk zullen vermelden waar er al dan niet vakantiewoningen kunnen komen, maar dat het aantal beperkt moet worden beaam ik. We mogen niet verder evolueren naar een stad die enkel tijdens de weekends en vakantieperiodes leeft. Voor de lokale handel is dat niet leefbaar.” (GUS)

The post Nieuwpoort erkent wildgroei aan vakantiewoningen: “Zelfs waar ze niet mogen, laat het stadsbestuur ze toe” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Uiteraard win ik liever zelf. Maar ik gun Cavendish zijn 35ste ritzege van harte”: tien razendsnelle vragen voor onze grote sprinttroef Jasper Philipsen

Turijn, Corso Galileo Ferraris. Gedroomd decor vandaag voor de eerste massasprint in deze Tour: Als opwarmertje: tien razendsnelle vragen voor onze grote troef Jasper Philipsen (26). Met steller dezes als leadout, keurig afgewerkt door de kopman. “Bordeaux, vorig jaar, was een hele mooie ritzege. Maar ook… een afknapper.”

Lees meer »

Opvoeder gewond nadat proclamatie uit de hand loopt

Een leerling van een middelbare school in het West-Vlaamse Gistel heeft tijdens de proclamatie van de laatstejaars een glas naar zijn opvoeder gegooid. Die liep daarbij een diepe snee in de nek op en moest naar het ziekenhuis worden gebracht. De politie kwam de gemoederen bedaren en stelde een proces-verbaal op tegen de minderjarige leerling. Maar de directrice van de

Lees meer »

Gemeente De Haan koopt grond aan om te bebossen

De gemeenteraad keurde de aankoop van 1,8 hectare te bebossen grond goed. De gemeente wil hier de komende drie jaar werk maken van een nieuw bos, dat voor iedereen toegankelijk zal zijn. De aankoop werd in de gemeenteraad wel met de kleinst mogelijke meerderheid goedgekeurd.
The post Gemeente De Haan koopt grond aan om te bebossen appeared first on

Lees meer »

Gigantisch grote broer voor doorkijkkerkje van Borgloon in Hasselt: “We willen het hart van Herkenrode terugbrengen”

Het historische hart van de abdij van Herkenrode in Hasselt wordt weer opgebouwd. Architecten Arnout Van Vaerenbergh en Pieter-Jan Gijs, bekend van onder meer het doorkijkkerkje in Borgloon, doen hun werk nog eens over en komen met een groots ontwerp. Dat zal hopelijk niet alleen een kerk, maar ook andere verdwenen kloostergebouwen doen verschijnen in het landschap. Het project met

Lees meer »

Amadou Onana en Orel Mangala leggen op sociale media EK neer: “Wreed, maar we hebben hart en ziel in de strijd gegooid”

Einde verhaal voor de Rode Duivels op dit EK. Een zure nederlaag tegen Frankrijk als eindstation. En dus zijn de Belgen intussen huiswaarts gekeerd. Tijd voor vakantie, tijd voor bezinning. “We komen sterker terug”, legde Amadou Onana het teleurstellende EK neer. Mangala, zijn ploegmaat op het middenveld, vulde aan: “We willen jullie trots maken en ik heb er alle vertrouwen

Lees meer »

Win een familieticket voor de sprookjesmusical Sneeuwwitje in Plopsaland De Panne

25 jaar na de allereerste voorstelling is de Sprookjesmusical Sneeuwwitje van Studio 100 helemaal terug. De absolute sterrencast bestaat uit o.a. Ianthe Tavernier, Michiel De Meyer, Karen Damen, Ruth Beeckmans en Manu Van Acker. Doe mee en maak kans op een onvergetelijke uitstap voor het hele gezin: vier kaarten voor de sprookjesmusical Sneeuwwitje, inclusief toegang tot Plopsaland De Panne.

Lees meer »

Acteur Guillaume Devos werd tien jaar lang gestalkt. Voor het eerst praat hij: “Die vrouw heeft tien jaar van mijn leven afgepakt”

“Overal waar ik kwam, keek ik over m’n schouder. Ze stuurde me kleren, schreef me zeven brieven per dag en thuis durfde ik niet eens het licht aansteken want dan wist ze dat ik er was.” Tien jaar lang werd acteur Guillaume Devos (42) gestalkt door een vrouw. Voor het eerst vertelt hij daarover. “Elke seconde was ik bang dat

Lees meer »

Wandelzoektocht doorheen verrassend Koksijde

De Koksijdse wandelzoektocht is elk jaar een succes. Ook dit jaar kunnen speurneuzen Koksijde tot 31 augustus op een unieke manier ontdekken. Voor 4 euro krijg je een route vol verrassingen.
The post Wandelzoektocht doorheen verrassend Koksijde appeared first on KW.be.

Lees meer »

Mobiele camera en politiepatrouilles in Sportpark Kuurne leveren al meteen resultaten op en worden verdergezet

De afgelopen weken was het Sportpark in Kuurne, samen met de vele inwoners die er komen sporten, ontspannen en werken, heel regelmatig het slachtoffer van een kleine groep, vaak heel jonge, amokmakers. Zij bezondigden zich aan allerlei vormen van overlast en criminaliteit: vandalisme, graffiti, intimidatie, drugs, lawaai, sluikstorten, … De gemeente Kuurne en de politiezone Vlas stellen een nultolerantie in

Lees meer »