“Mag je dan aan niemand je paswoord geven?”: kinderen leren gevaren van internet kennen met game ‘Hackshield’

“Mag je dan echt aan niemand je paswoord van je computer geven?” Een banale vraag die vooral in onze digitale tijden relevanter dan ooit is. Via een interactieve videogame ‘Hackshield’ leren kinderen in Menen tussen 8 en 12 de gevaren van het internet herkennen en vermijden.

Wachtwoorden, IP-adressen en digitale veiligheid. Het zijn termen die anno 2024 niet bij iedereen evenveel belletjes laten rinkelen, maar wel erg belangrijk zijn geworden. “Cybercriminaliteit is voor politiediensten een flinke brok geworden. Werken aan een veilige, online wereld is iets waar we allemaal aan kunnen bijdragen.”

Met leuke wedstrijd

Megane Coussaert, communicatieverantwoordelijke voor de politiezone Grensleie, pronkt met het gloednieuwe videospel ‘Hackshield’. “En werken aan die veiligheid? Daar beginnen we het best zo vroeg mogelijk aan. Hackshield is een game waarin kinderen tussen 8 en 12 jaar de strijd aanbinden met hackers. Natuurlijk doen ze dat niet in het echt, maar spelenderwijs worden ze zich wel bewust van alle gevaren waarmee ze geconfronteerd kunnen worden. Wat ze vandaag leren, zullen ze morgen onthouden. In samenwerking met alle gemeentes van de politiezone – Menen, Wevelgem en Ledegem – zullen de scholen worden aangesproken. Het is de bedoeling zoveel mogelijk leerlingen het spel te laten spelen en zo al op jonge leeftijd te sensibiliseren. We koppelen er ook een leuke wedstrijd aan. De leerlingen die de beste score neerzetten, kunnen op die manier een prijs winnen.”

Digitale preventie

Om het videospel te promoten, werd er zelfs werk gemaakt van een promofilm. Daarin gaan de leerlingen van Rekkemse basisschool Barthel op zoek naar hackers. Ook de burgemeesters Eddy Lust, Jan Seynhaeve en Bart Dochy spelen een rol in de film. De burgemeesters van Menen, Wevelgem en Ledegem onderstrepen zo het belang van digitale preventie. Ondertussen tekenden zeven scholen op het grondgebied al in op het concept. Eerder ging politiezone VLAS al aan de slag met een gelijkaardig concept.

The post “Mag je dan aan niemand je paswoord geven?”: kinderen leren gevaren van internet kennen met game ‘Hackshield’ is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

AZ Sint-Lucas Brugge pakt uit met primeur voor Benelux: innovatieve techniek voor behandeling van prostaatvergroting

In het AZ Sint-Lucas Brugge heeft uroloog Pieter Uvin als eerste arts in de Benelux de innovatieve MiLEP-techniek toegepast voor de behandeling van goedaardige prostaatvergroting. Dokter Uvin maakt deel uit van de artsenassociatie Urologisch Centrum Noord West-Vlaanderen die in beide Brugse ziekenhuizen actief is (AZ Sint-Jan en AZ Sint-Lucas). Deze nieuwe laserbehandeling bouwt voort op bestaande methodes, maar maakt gebruik

Lees meer »

De Klimrank neemt afscheid van meester Stefan: “Altijd gedreven, maar steeds met veel engelengeduld”

De Klimrank, een school voor buitengewoon onderwijs in Poperinge, moet het volgend schooljaar zonder meester Stefan (62) doen. Na dit schooljaar gaat meester Stefan met welverdiend pensioen. Hij was 40 jaar actiefals kinesist in De Klimrank, eerst op de locatie aan De Couter in Poperinge en daarna naar de Deken De Bolaan. Op zijn laatste werkdag werd hij door alle

Lees meer »

Minderjarige levensgevaarlijk gewond na joyride op parking van Makro

Drie minderjarigen van 13, 15 en 16 jaar oud hebben zondagmiddag een ongeval veroorzaakt op de parking van de voormalige Makro in Deurne aan de Krijgsbaan. Daarbij is één van hen levensgevaarlijk gewond geraakt. Hoe het ongeval precies kon gebeuren, is nog niet duidelijk. Mogelijk was het drietal aan het joyriden op de parking.

Lees meer »

Leerlingen VTI Ieper metsen Mariakapel als eindwerk: “Er is veel vraag om zulke kapelletjes in stand te houden”

Een eindwerk voor de eeuwen, dat moesten enkele leerlingen van het Ieperse VTI bouwen. Op school metsten ze een nieuwe Mariakapel die donderdag geplaatst werd naast een horecazaak. “We zullen dit later met onze kinderen en kleinkinderen kunnen bezoeken.”
The post Leerlingen VTI Ieper metsen Mariakapel als eindwerk: “Er is veel vraag om zulke kapelletjes in stand te houden”

Lees meer »

Cindy uit Kortemark geeft kinderworkshops, thuis of op verplaatsing: “Zelf slijm of bruisballen maken”

De combinatie van vakantie en het weer dat niet echt meezit, kan wel eens voor verveling zorgen bij het jonge volkje. Cindy Terriere weet daar handig op in te spelen en geeft de lagereschoolkinderen de kans om bij haar thuis een toffe workshop te volgen: slijm, klei, bruisballen… Keuze genoeg.
The post Cindy uit Kortemark geeft kinderworkshops, thuis of

Lees meer »

Vader en zoon James gaan officieel samenspelen: LeBron tekent tweejarig contract bij LA Lakers ter waarde van bijna 100 miljoen euro

De NBA-ster LeBron James (39) heeft een nieuw contract getekend bij de LA Lakers voor twee jaar en een bedrag van 104 miljoen dollar (ongeveer 96,45 miljoen euro). Dat betekent dat hij vanaf oktober samen met zijn zoon Bronny James (19) op het parket zal staan. Ze worden in principe het eerste vader-zoon duo zijn in de geschiedenis van het

Lees meer »

Kortrijkse stadsbrouwerij Ruimtegist sluit tweede crowdfundingsronde af en haalt € 35.000 op

Brouwers Arn Simoens (38) en Egbert Glorieux (38) lanceerden voor hun stadsbrouwerij Ruimtegist een tweede crowdfunding. “We hebben met deze tweede crowdfundingsronde verder kunnen b(r)ouwen en zijn over gans Vlaanderen beschikbaar met onze Kortrijkse bieren. Deze campagne schreven 142 mensen zich in en verzamelden we een totaal van € 35.000 euro aan inkomsten”, vertelt Arn enthousiast.
The post Kortrijkse

Lees meer »

KIJK. Marie Verhulst heeft date met Jef bij ‘Sneeuwwitje’ en Julie Vermeire doet oproep aan Studio 100

Zondagnamiddag vond in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne de première plaats van de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’. Meer dan 25 jaar na de eerste voorstelling steekt Studio 100 deze klassieker in een nieuw jasje en dat lokte heel wat nieuwsgierige BV’s naar de rode loper. Reporter Jarne strikte er Marie Verhulst en Julie Vermeire voor een gesprek. Bekijk het

Lees meer »