“Carnaval blijft populair, de opbouw ervan is dat minder”, menen bekende carnavalisten Mirjam Van der Mast en Lieven Ryckbosch

De carnavalsstoeten die het voorbije weekend uitgingen, lokten opnieuw veel kijklustigen. “Carnaval leeft nog, ook bij ons”, menen Mirjam Van der Mast en Lieven Ryckbosch, twee bekende stemmen uit het West-Vlaamse carnavalmilieu. Toch zien ze tegelijk het enthousiasme verminderen om de échte traditie overeind te houden.

Mirjam Van der Mast (49) beleefde vorige zondag 11 februari haar allereerste stoet als Keizerin Carnaval van Heist. Ze maakte pas kennis met de carnavalstraditie in 1995 toen ze haar man Eric Houtteman, carnavalist pur sang, leerde kennen. Sindsdien is ook zij verslingerd aan carnaval. “Plezier maken met anderen, het verkleden, en de vele vriendschappen die ik er aan te danken heb, zijn daar de belangrijkste redenen toe”, vertelt ze. “Een jaar lang bijna zijn we bezig met het bedenken van een thema, de bijpassende kostuums en alles wat bij de organisatie van de feestelijkheden komt kijken.” In Heist gaat het nog altijd om een heuse meerdaagse, met de aanstelling van de prins(es) of keizer(in) op zaterdag, de stoet op zondag, gebakken sprot op maandag, lichtstoet op dinsdagavond en tenslotte de woensdag van de ‘lege portemonnees’. In de daaropvolgende weken rollen de Heistse wagens dan mee in stoeten verspreid over heel Vlaanderen.

Carnaval is meer dan bier drinken, het is volkse leute

Mirjam ziet de belangstelling voor de feestdagen niet verminderen: “Ik vreesde dat dat na corona wel het geval zou zijn, maar het voorbije jaar herleefde carnaval opnieuw. Ook bij jongeren merk ik weer enthousiasme. Weliswaar minder voor het opbouwen zelf, maar dat wijt ik aan het feit dat jongeren vandaag al heel veel werk hebben. En bovendien kost het ook allemaal veel geld. Maar ik zie mensen carnaval toch nog niet meteen opgeven. ”

Dagenlang feesten

Ook Lieven Ryckbosch (58), dertig jaar ervaring binnen de Poperingse vzw Keikoppencarnaval waarvan vier jaar als voorzitter, ziet carnaval nog niet meteen bedreigd. “Het is een hobby die veel tijd en energie vergt. En ik doe het nog altijd enorm graag, maar het wordt er niet gemakkelijker op. In Poperinge hebben we gelukkig een team van een tiental mensen die in samenwerking met het stadsbestuur telkens opnieuw een uitstekende organisatie op poten zetten.” Vier dagen lang wordt er gefeest in Poperinge, vanaf donderdag 7 maart, met de stoet op zondag 10 maart als hoogtepunt. “Daar komt toch al snel 20.000 op af, dat is een succes. Maar het wordt tegelijk wel steeds moeilijker om nieuwe mensen te motiveren om zich aan te sluiten bij een carnavalsvereniging.”

Lieven Ryckbosch, voorzitter van vzw Keikoppencarnaval, probeert de jeugd warm te maken voor carnaval. © Laurie Baillieu

Hoe hij de toekomst van carnaval ziet? “De plaatselijke verenigingen doen hun uiterste best, maar we moeten toch ook steeds meer een beroep doen op deelnemers van buiten de regio om een volwaardige stoet te kunnen samenstellen. Ik probeer al jaren om ook de jeugdbewegingen bij ons warm te maken om deel te nemen aan carnaval, door bijvoorbeeld binnen hun werking een wagen te versieren als activiteit of zich te verkleden voor de stoet, maar daar komt niet veel reactie op en dat vind ik jammer”, klinkt het. “Ik vermoed dat jongeren niet goed meer weten wat carnaval vieren betekent. Het wordt te veel geassocieerd met louter bier drinken, terwijl het eigenlijk vooral om ‘volkse leute’, het samen plezier maken, draait.”

Toekomst aan de jeugd

Niettemin blijft Lieven zich inzetten voor een verjonging van de carnavalstraditie in Poperinge, hij staat er ook bekend als drijvende kracht achter de kindercarnavalsstoet. “We bezoeken dan ook telkens enkele scholen, dansen daar een polonaise, laten zien wat carnaval voor ons betekent, en hopen zo de jeugd opnieuw enthousiast te maken. Wat ook het geval is, alleen zwakt dat enthousiasme dan meestal weer af naarmate ze opgroeien.”

De kindercarnavalsstoet trekt door Poperinge op vrijdagnamiddag 8 maart, ruim 1.700 kinderen uit de regio nemen er dit jaar aan deel. “Een emotioneel moment voor mij, telkens opnieuw”, besluit Lieven. “De toekomst is aan de jeugd tenslotte. Als de kinderstoet succesvol verlopen is, is het carnavalsweekend voor mij al grotendeels geslaagd.”

The post “Carnaval blijft populair, de opbouw ervan is dat minder”, menen bekende carnavalisten Mirjam Van der Mast en Lieven Ryckbosch is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

De Platse in Sint-Andries is volledig vernieuwd

De Platse in Sint-Andries kreeg een volledige heraanleg. Er kwam een gescheiden rioleringsstelsel en er is ook gezorgd voor meer groen en een betere toegankelijkheid. Vanaf maandag 8 juli kunnen de inwoners en bezoekers van Sint-Andries genieten van het vernieuwde plein.
The post De Platse in Sint-Andries is volledig vernieuwd appeared first on KW.be.

Lees meer »

87 doden en tientallen gewonden door gedrum bij religieus festival in India

Bij een religieuze bijeenkomst in de noordelijke Indiase deelstaat Uttar Pradesh zijn volgens de hulpdiensten zeker 87 mensen in het gedrum om het leven gekomen. Gevreesd wordt dat het dodental nog verder oploopt, want “er komen nog steeds lichamen binnen”, zegt de gezondheidsdienst tegen AFP. De politie sprak tegen Reuters van zo’n zestig doden.

Lees meer »

Klokkenluider in dossier rond fraude bij magistratenexamen zelf opgepakt: “Dit is hallucinant”

In het strafonderzoek naar de fraude bij het magistratenexamen van januari hebben speurders van de Brusselse federale politie één van de twee klokkenluiders in het dossier opgepakt. De advocaat werd vrijdagochtend door drie agenten van zijn vrijheid beroofd en de hele voormiddag verhoord. “Dit is hallucinant” zegt zijn raadsman.
The post Klokkenluider in dossier rond fraude bij magistratenexamen zelf

Lees meer »

Kortrijk Spurs stelt nog eens vier nieuwe youngsters voor

Eerder werd bekend gemaakt dat de youngsters Kobe Grymonprez, Matt Rotsaert, Flint Waleson, Tiemen Van Brussel en Jules Isebaert Kortrijk Spurs trouw blijven. Nu stellen de Spurs nog eens vier nieuwe jonge talenten voor die de club komen versterken.
The post Kortrijk Spurs stelt nog eens vier nieuwe youngsters voor appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Californië geteisterd door bosbranden: apocalyptische beelden tonen hoe gebouwen en auto’s volledig in vlammen opgaan

In het noorden van de Amerikaanse staat Californië zijn ongeveer 13.000 mensen geëvacueerd vanwege grote bosbranden. De brand brak gisteren uit in Oroville, ongeveer 113 kilometer ten noorden van de hoofdstad Sacramento. Het vuur verspreidt zich razendsnel en heeft al verschillende gebouwen en voertuigen verwoest. De brand werd mogelijk veroorzaakt door de extreme hitte in de regio.

Lees meer »

Izegemse zangeres Katrien Van Opstal trouwde met…. zichzelf: “Zondag feest met vrienden en familie”

Om een relatiebreuk te verwerken en te bevestigen dat ze graag zichzelf ziet, besloot Katrien Van Opstal met zichzelf te trouwen. Vorige week vond in haar woonplaats Nazareth het burgerlijk huwelijk plaats, zondag geeft Katrien voor vrienden en familie haar trouwfeest
The post Izegemse zangeres Katrien Van Opstal trouwde met…. zichzelf: “Zondag feest met vrienden en familie” appeared first

Lees meer »

Maxime (31) lanceert eigen vastgoedkantoor Henry Walthers in Brugge: “Een persoonlijke aanpak en begeleiding op maat”

Met de opstart van Henry Walthers is Brugge nog een vastgoedkantoor rijker. “Ik heb heel wat ervaring opgedaan bij Immo François de voorbije jaren, maar de tijd was gekomen om mijn eigen weg in te slaan”, zegt oprichter Maxime Traen (31). “En dat betekent heel veel persoonlijke service”, verzekert hij.
The post Maxime (31) lanceert eigen vastgoedkantoor Henry Walthers

Lees meer »

Familie gaat in cassatieberoep tegen vrijspraak duikongeval: “We willen gerechtigheid”

Op 15 september 2019 stierven Torhoutenaar Kurt Huberecht en zijn vriendin Nathalie Fiers tijdens een duikongeval in zee. Duikinstructeur R.C. zou fouten hebben gemaakt, maar werd toch door het Hof van Beroep vrijgesproken. De familie van Kurt en Nathalie tekent nu cassatieberoep tegen die vrijspraak aan.
The post Familie gaat in cassatieberoep tegen vrijspraak duikongeval: “We willen gerechtigheid” appeared

Lees meer »

Drie jaar na moord zonder motief in Tielt is onderzoek afgerond

De 22-jarige Jarod D. blijft twee maanden langer in de gevangenis op verdenking van moord. Leander Quintijn wandelde op straat toen hij plots met meerdere messteken aangevallen werd. De jongeman werd niet meteen opgepakt, maar praatte uiteindelijk zijn mond voorbij aan een kennis. Die laatste besloot alarm te slaan. Het onderzoek is inmiddels volledig afgerond.
The post Drie jaar

Lees meer »

Voortaan toegangsprijs voor wandeling naar de top van de Japanse Mount Fuji

Venetië lijkt een trendsetter met de invoering van een toegangsticket voor toeristen. Wie de Mount Fuji in Japan wil beklimmen via het populaire wandelpad Yoshida Trail, zal daar voortaan 11,5 euro voor over moeten hebben. Bovendien mogen er maximaal 4.000 klimmers per dag de berg op. Dat meldt CNN. Met deze maatregelen wil Japan de overbevolking op het Japanse icoon

Lees meer »

De toekomst van Bpost

19:17 Bpost en zijn hoofdaandeelhouder, de overheid, kunnen fundamentele vragen over welke toekomst er nog is voor het bedrijf niet meer uit de weg gaan.

Lees meer »