Brugse hematoloog Dominik Selleslag voerde in het AZ Sint-Jan 800 stamceltransplantaties uit: “Vele levens gered”

In dertig jaar tijd heeft de Brugse hematoloog Dominik Selleslag met zijn team in het AZ Sint-Jan 800 stamceltransplantaties uitgevoerd. Daarmee redde hij heel wat leukemiepatiënten van een gewisse dood. Jaarlijks krijgen bijna honderd West-Vlamingen acute leukemie.

De Brugse hematoloog dokter Dominik Selleslag (65) nam onlangs afscheid van het AZ Sint-Jan. Sedert 1992 bouwde hij er de eenheid voor stamceltransplantatie uit tot hét referentiecentrum in onze provincie.

U droomde er nochtans van om cardioloog te worden?

“Mijn vader, een Mechels huisarts, wou dat ik hem zou opvolgen. Maar na enkele vervangingen tijdens de vakantie wist ik dat huisarts niks voor mij was. Mijn eerste keuze was inderdaad cardiologie, maar professor Marc Boogaerts van de KU Leuven een bekende hematoloog vroeg mij om op zijn dienst te komen werken.”

U was voorbestemd om in Leuven te blijven werken…

“In die tijd werd hematologie het bestrijden van kwaadaardige bloedziekten enkel beoefend aan universitaire ziekenhuizen. Ik was resident aan de KU Leuven tot in 1992. Maar het AZ Sint-Jan wou ook in Brugge een eenheid voor stamceltransplantatie opstarten.”

Getipte kandidaat

“De Brugse artsen moesten te veel West-Vlamingen met leukemie doorverwijzen naar Leuven. Ik was de getipte kandidaat, omdat ik mij een jaar in Engeland gespecialiseerd had in die materie. De techniek bestaat erin zieke stamcellen in het beenmerg van de patiënt te doden en te vervangen door gezonde cellen.”

Waarop bent u het meest trots?

“In een eerste fase werden enkel familieleden van patiënten met leukemie gebruikt als donor van gezonde stamcellen. In een tweede fase werden ook niet-verwante donoren met een identiek weefseltype gebruikt.”

“Wereldwijd is er een databank met 40 miljoen kandidaat-donoren, in ons land gaat het om een register met 80.000 mensen.”

“Maar ik ben vooral trots op de derde stap: onze Brugse eenheid was pionier in België bij het gebruik van half identieke donoren, nog voor de universitaire ziekenhuizen. Zo hebben we veel mensen kunnen helpen die anders geen geschikte donor vonden. Velen van hen zijn nu nog in leven.”

Hoezeer vergroot de levensverwachting daardoor?

“De genezingskans voor acute leukemie bij volwassenen is gemiddeld 25 tot 30 procent met klassieke chemotherapie. Met een aanvullende stamceltransplantatie verdubbelt ze. Dat betekent nog niet dat iedereen een stamceltransplantatie nodig heeft om te genezen. De kandidaten worden streng geselecteerd.”

“Stamceltransplantatie is een complexe procedure. Eerst moet je met chemotherapie het beenmerg van de patiënt vernietigen, daarna krijg je de infusie van gezonde stamcellen. Vervolgens moet je met aangepaste medicatie afstoting proberen te voorkomen. Dat is de voornaamste oorzaak van sterfte na transplantatie.”

Minitransplantaties

“Aanvankelijk was stamceltransplantatie voorbehouden voor patiënten die jonger waren dan 50 jaar vanwege de zware, toxische voorbereidende chemo. We voerden er in het AZ Sint-Jan daarom in het begin amper tien per jaar uit. Inmiddels is de limiet opgeschoven naar 75 jaar en zitten we aan vijftig transplantaties per jaar. Het zijn minitransplantaties, met een veel lichtere voorbereiding, ook toepasbaar op oudere patiënten.”

“Voor de donor is er eveneens veel veranderd: in plaats van onder volledige verdoving beenmerg af te nemen, halen we nu stamcellen uit het bloed”

Zijn er geen ethische bezwaren tegen stamceltransplantaties?

“U hebt het over klonen, baby’s op bestelling of het winnen van stamcellen uit embryo’s. Dat doen wij niet! Ons vakgebied is het behandelen van leukemie. Wij gebruiken alleen bloedvormende stamcellen, geen embryonale stamcellen, die ook tot andere weefsels kunnen uitrijpen.”

Het AZ Sint-Jan beschikt ook over een labo voor moleculaire diagnostiek. Wat houdt dat in?

“Dat laat ons toe met nieuwe DNA-technieken de transplantatiekandidaten en de donoren beter te selecteren. We kunnen hiermee ook infecties na transplantatie vroeger opsporen en beter opvolgen.”

Eveneens uniek voor uw Brugse centrum is het Wetenschappelijk Fonds Hematologie…

“Deze vzw, opgericht in 1990, laat ons toe om met donaties en legaten leukemiepatiënten te helpen met nog niet-terugbetaalde behandelingsmethodes of diagnosetechnieken. Dankzij dit fonds kunnen wij de resultaten van transplantatie in onze West-Vlaamse populatie verbeteren.”

The post Brugse hematoloog Dominik Selleslag voerde in het AZ Sint-Jan 800 stamceltransplantaties uit: “Vele levens gered” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters genomineerd voor gloednieuwe Belgische ‘Bisou Awards’

Met de Bisou Awards krijgt België er een splinternieuwe awardshow bij die de crème de la crème van onze Belgische influencers in de schijnwerpers zet. Maar liefst 2500 Belgische influencers werden opgedragen voor deze eerste editie. Een jury van experts heeft daar 130 toppers uit genomineerd in 12 verschillende categorieën. Een van hen is onze HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters. Hij maakt

Lees meer »

Merel scoort met Partycaravan op kinderfeestjes en andere events: “Weinig vrije tijd is geen probleem”

Merel Borglevens is 26, werkt voltijds voor Hotel Van Der Valk aan de Ghelamco Arena in Gent en runt in bijberoep nog haar eigen bedrijf Partycaravan. “We zijn geprikkeld door alles wat met events en ambiance te maken heeft”, schrijft ze op haar website. “Ik heb er de dagelijkse leiding en aangezien ik twee linkerhanden heb, staat mijn vader Herman

Lees meer »

Kristy vindt uniek gevormde edelsteen van bijna 5 kilogram tijdens graafwerken: “Grootste die we ooit gevonden hebben”

Kristalzoeker Kristy McMullen was twee weken geleden aan de slag in een amethistzone in Australië toen ze iets opmerkelijks aantrof. Onder een steen die ze juist had opgegraven zat een enorme amethist, een soort van kristalkwarts, verborgen. De edelsteen woog maar liefst 4,9 kilogram en had een unieke vorm, wat het kristal ook erg waardevol maakt. “Dit is de grootste

Lees meer »

Eén grootbank lijkt niet te azen op miljarden uit staatsbon. Wat is er aan de hand? “Blijkbaar hebben ze geld genoeg”

Terwijl ING, Belfius en KBC vorige week uitpakten met stuntrentes in de strijd om de 22,5 miljard uit de ‘Van Peteghem-bon’, blijft het stil bij BNP Paribas Fortis, de grootste spaarbank van het land. Waarom stapt BNP niet mee in de concurrentiestrijd? En vreest het dan geen klanten – en miljarden – kwijt te spelen? “Het kan een bewuste keuze

Lees meer »

Na zomers weekend neemt temperatuur flinke duik: “Vorig jaar hittegolf, nu te koud voor deze tijd van het jaar”

Op de meeste plaatsen was het zondag nog heerlijk genieten van de zon, al viel hier en daar al een plaatselijke bui, vooral in het westen en zuidwesten. Vanaf maandag krijgen we erg wisselvallig weer, met maxima tot amper 15 graden op donderdag. Is de zomer nu definitief voorbij? “De komende dagen zien er allesbehalve fraai uit”, voorspelt weerman Frank

Lees meer »

“Die avond zou hij bob zijn, maar op het feest werd hij overtuigd om te drinken”: L.W. (36) neemt de schuld op zich na dodelijk ongeval in Koningshooikt

“Ik heb zoveel spijt. Spijt voor Joyce en Wim. Spijt voor hun kinderen, voor hun ouders.” Een emotionele L.W. (36), deze ochtend in de politierechtbank van Mechelen. Op een trouw in september 2022 had de man aan het koppel beloofd bob te zijn, maar op de terugweg reed hij met 138 km/u en 1,83 promille in zijn bloed recht op

Lees meer »

Haar ex wachtte haar op met jerrycan van vijf liter benzine: meer details bekend over brutale aanval op olympische atlete Rebecca Cheptegei

Er zijn meer details bekend over de aanval op de Oegandese marathonloopster Rebecca Cheptegei (33). De olympische atlete ligt in kritieke toestand nadat ze door haar ex-vriend, en dus niet haar huidige partner, overgoten werd met benzine en in brand werd gestoken. Er werd op het landgoed waar zich een heftige ruzie zou hebben afgespeeld een jerrycan van vijf liter

Lees meer »

Spektakel in Zürich vanavond: polsstokspringer Duplantis en hordeloper Warholm gaan in duel… op de 100 meter

De Noor Karsten Warholm (28), wereldrecordhouder op de 400 meter horden, en de Zweed Mondo Duplantis (24), wereldrecordhouder in het polsstokspringen, nemen het vanavond – daags voor de Diamond League Meeting van Zürich – tegen elkaar op op de 100 meter. De aanleiding is een filmpje dat viraal ging waarin ze zich afvroegen wie de snelste van de twee zou

Lees meer »

“De vele partnerploegen zijn onze ogen in de regio’s”: Cercle en Club optimaliseren hun regionale jeugdsamenwerkingen

Cercle Brugge telt momenteel 24, hoofdzakelijk West-Vlaamse partnerploegen; Club Brugge is met zijn NXT Cities-werking ook actief in Antwerpen en Brussel. Roel Vandaele, coördinator van Netwerk De Groene Bron, en Guilian Preud’homme, CEO van Club NTX, lichten hun respectievelijke projecten toe. “Het is in alle opzichten een win-winsituatie.”
The post “De vele partnerploegen zijn onze ogen in de regio’s”:

Lees meer »

Landbouwgrond in West-Vlaanderen fors duurder geworden

Landbouwgrond in Vlaanderen is in vijf jaar tijd meer dan 20 procent duurder geworden. Dat blijkt woensdag uit de notarisbarometer met cijfers voor de eerste jaarhelft. In vergelijking met het jaargemiddelde van 2023 gaat het om een toename met 2,8 procent.
The post Landbouwgrond in West-Vlaanderen fors duurder geworden appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Ik drukte het gaspedaal in, en plots was die rotonde daar”: L.W. (36) neemt de volledige schuld op zich na dodelijk ongeval in Koningshooikt

“Ik heb zoveel spijt. Spijt voor Joyce en Wim. Spijt voor hun kinderen, voor hun ouders.” Een emotionele L.W. (36), deze ochtend in de politierechtbank van Mechelen. Op een trouw in september 2022 had de man aan het koppel beloofd bob te zijn, maar op de terugweg reed hij met 138 km/u en 1,83 promille in zijn bloed recht op

Lees meer »

“Nieuwe klap in gezicht familie”: Oostkerkenaar Jamy (25) in beroep mee verantwoordelijk gesteld voor eigen dood

Bijna vier jaar nadat Oostkerkenaar Jamy Destickere (25) om het leven kwam bij een motorongeval in Dudzele, krijgt zijn familie opnieuw een bittere pil te slikken. In beroep oordeelde de rechtbank dat de jongeman mee verantwoordelijk is voor de fatale aanrijding met een bejaarde fietser. De politierechter had de nu 83-jarige man nog volledig aansprakelijk gesteld. “Maar als het slachtoffer

Lees meer »

Brigitte Himpens geeft K&V-leiding door aan vertrouwd bestuursgezicht: “Nu is het tijd voor familie en reizen”

Na ruim 12 jaar zet Kunst & Vermaak-voorzitter Brigitte Himpens een punt achter de leiding van de Zedelgemse harmonie. Ze hield dynamiek in de (bestuurs)werking en verbond enthousiast en bemiddelend anciens en jeugd. Vanaf 1 september volgt K&V-bestuurslid Johan Bonte haar op, met eenzelfde zin voor muzikale kwaliteit en samenwerking.
The post Brigitte Himpens geeft K&V-leiding door aan vertrouwd

Lees meer »

Radiomaker en jazzkenner Marc Van den Hoof (78) overleden

Voormalig radiopresentator Marc Van den Hoof is op 78-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn familie op sociale media. Van den Hoof was jarenlang dé jazzkenner van radiozender Klara, maar werkte ook als producer, onder meer bij Radio 1 en Radio 2. Hij was ook jarenlang betrokken bij Jazz Middelheim.

Lees meer »