Brugjes in Leopoldpark krijgen restauratie: werken starten al in februari

De bruggen in het Oostendse Leopoldpark zijn aan restauratie toe. Dit zal in twee fasen gebeuren. De structurele werken starten deze maand. Vanaf dan zijn het middeneiland en de kiosk tijdelijk niet toegankelijk. Vanaf juli kunnen de brugjes wel opnieuw worden gebruikt. In het voorjaar van 2025 volgt dan de definitieve afwerking.

Stad Oostende voorziet voor deze bruggen een grondige restauratie in twee fasen. In een eerste fase worden structurele werkzaamheden uitgevoerd. De onderstructuur van de leuningen vertoont meerdere gebreken en wordt daarom heropgebouwd. Beide bruggen zijn beschermd erfgoed. De bestaande leuningen worden dan ook maximaal beschermd tijdens de werken. De aannemer zal de leuningen stutten met stellingen en daarna de onderstructuur open breken en heropbouwen.

Om deze werken te kunnen uitvoeren, moet het rondom droog zijn. Daarom worden de bruggen afgedamd en drooggezet. Om sneller te kunnen werken, pakt de aannemer beide bruggen tegelijk aan. De werken duren van half februari tot begin juli. Het middeneiland en de kiosk zullen niet toegankelijk zijn.

Definitieve afwerking

Na het uitvoeren van de structurele werken heeft het beton in de onderstructuur tijd nodig om zich te zetten. Als de aannemer de bruggen meteen zou afwerken, kan het nieuwe pleisterwerk barsten. De bruggen en het middeneiland zijn weer toegankelijk vanaf juli 2024. Vanaf het voorjaar 2025 volgt dan de tweede fase, de eigenlijke afwerking. Dan zal de nieuwe onderstructuur bepleisterd worden en het bestaande pleisterwerk zal gereinigd en hersteld worden zodat de bruggen opnieuw in hun oude glorie te bewonderen zijn.

Kostprijs

De werken kosten 664.318,18 euro. Omdat de brugjes beschermd erfgoed zijn, kende de Vlaamse Overheid voor de eerste fase van de werken al een premie toe van 150.000 euro.

The post Brugjes in Leopoldpark krijgen restauratie: werken starten al in februari is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Volgende week opnieuw zomers intermezzo? “Warme lucht die richting ons land trekt is niet noodzakelijk goed nieuws”

De komende dagen domineert een lagedrukgebied tussen IJsland en Schotland ons weer door regenzones naar West-Europa te sturen. Maar daar zou volgende week wel eens verandering in kunnen komen volgens verschillende weermodellen dankzij een hogedrukgebied. Betekent dit dat er een nieuw zomers intermezzo op komst is voor ons land? Krijgen we warm en droog weer of staat er ons iets

Lees meer »

Tweelingzussen Denise en Annie trouwden 50 jaar geleden op dezelfde dag: “Verkeerde zus kreeg ring bij huwelijksaanzoek”

Vijftig jaar geleden zijn de tweelingzussen Denise en Annie Van Bommel op dezelfde dag getrouwd, nu vieren ze ook samen hun gouden bruiloft. Op hun 70ste lijken de zussen nog steeds als twee druppels water op elkaar. Of hun mannen zich nooit vergist hebben? “Éen keer heb ik een cruciale fout gemaakt”, geeft één van hen ietwat gegeneerd toe.

Lees meer »

Geen water of elektriciteit en amper contact met de buitenwereld: Dirk Van Dijck uit ‘Het eiland’ woonde 8 jaar in het Amazonewoud

Eigenlijk zou hij niet meespelen, maar toeval bezorgde Dirk Van Dijck (72) de bekendste rol van zijn leven. Op de set van ‘Het eiland’ was het niet altijd prettig, maar Van Dijck was wel wat anders gewend. Voor hij onsterfelijk werd als ambitieuze hielenlikker Michel Drets leefde de eigenzinnige acteur acht jaar in de meest primitieve omstandigheden in het Amazonewoud.

Lees meer »

Brugse Darts Federatie lauwert kampioenen en kijkt uit naar Darts Masters: Tornooi met profs en amateurs

De Brugse Darts Federatie zette een punt achter het voorbije seizoen en dat ging traditiegetrouw gepaard met de kampioenenviering. Men week hiervoor uit naar Oostcampus in Oostkamp. Komend weekend wordt in Assebroek de tweede editie van de Belgium Darts Masters georganiseerd.
The post Brugse Darts Federatie lauwert kampioenen en kijkt uit naar Darts Masters: Tornooi met profs en amateurs

Lees meer »

Braziliaanse oud-president Bolsonaro aangeklaagd voor witwassen en ontvangen van geheime diamanten

De voormalige president van Brazilië, Jair Bolsonaro, wordt door de federale politie beschuldigd van witwassen van geld en criminele betrokkenheid bij geheime diamanten die hij tijdens zijn ambtsperiode uit Saoedi-Arabië heeft ontvangen. Dit is de tweede juridische procedure tegen de extreemrechtse politicus sinds zijn aftreden. In maart werd hij al aangeklaagd van het vervalsen van zijn COVID-vaccinatiecertificaat.

Lees meer »

“Ik kan niets goed doen. Alleen spaghetti maken”: Paola voelde zich lange tijd ‘de prinses in de gouden kooi’

Deze week is het 65 jaar geleden dat koning Albert II (90) en koningin Paola (86) samen voor het altaar stonden. De kwade dagen liggen ver achter hen, en hadden volgens ‘Story’ bij lange niet enkel scheve schaatsen als oorzaak. De oogverblindende maar naïeve Italiaanse donna was piepjong en werd zonder enige voorbereiding in een strak hofleven gekatapulteerd. “Paola werd

Lees meer »

Britten wilden en krijgen “verandering”: Labour verplettert Conservatieven en haalt absolute meerderheid

De centrumlinkse partij Labour heeft de Britse verkiezingen met een absolute meerderheid gewonnen, net zoals de peilingen hadden voorspeld. De partij heeft meer dan 326 zetels in het parlement gehaald, waardoor ze niet in een coalitie moet stappen om te regeren. Ook de Liberal Democrats en Reform UK gaan vooruit. De Conservatieven zijn de grote verliezers: zij haalden bij de

Lees meer »