Wevelgems Katerbos 2.0 is kleiner: Bos tussen Artois- en Katerstraat komt er toch

De kogel is dan toch door de kerk, of toch zo goed als. Tussen de Artois- en Katerstraat in Welvelgem komt er een bos. De protesten van buren en boeren ten spijt. Het Katerbos dat wordt aangeplant eind dit jaar zal weliswaar kleiner zijn. Een deel van het perceel – grenzend aan de tuinen van de buren – blijft landbouwgrond. Maar noch de buren, noch de boeren zijn tevreden met dit nieuwe plan.

Op 3 januari verleende de gemeente Wevelgem de vergunning tot bebossing van een deel van het perceel in de Artoisstraat. Op de plaats waar bijna een jaar geleden Natuurpunt de aankondiging deed dat daar de aanplant van een bos zou gebeuren. Het zou de naam ‘Katerbos’ krijgen omdat het perceel land zich uitstrekt van de Artoisstraat tot de Katerstraat. In maart 2023 trok Natuurpunt de vergunningsaanvraag echter in, na tussenkomst van de gouverneur. Er kwam protest van enkele buren en van boze landbouwers. De buren waren bezorgd over de impact van een bos op hun woningen, de landbouwers vonden het niet kunnen dat weer een stuk landbouwgrond zou veranderen in bos.

Rivierherstel Leie

Het intrekken van de vergunningsaanvraag kwam er op vraag van de gouverneur in het kader van het project Rivierherstel Leie. Dat is een project dat de Leie beter bevaarbaar moet maken en waarbij de natuur errond wordt opgewaardeerd. In het project Rivierherstel Leie is er aandacht voor de natuur en voor de landbouw. Terwijl de aanplant van een nieuw bos dicht bij de Leie een stuk landbouwgrond naar natuur verandert. Vandaar dat de gouverneur de tijd nam om dit eerst met alle betrokken partijen te bespreken. Aangezien een dergelijk project een heel nieuw gegeven was met blijvende impact op de open ruimte werd niet over één nacht ijs gegaan. De vergunning werd verleend na een grondige studie en overleg met diverse betrokken partijen: Natuurpunt als initiatiefnemer en eigenaar van de grond, de landbouwsector, betrokken administraties van het Vlaams Gewest en de gouverneur van West-Vlaanderen.

“Met deze recente bebossingsaanvraag is wel een nieuwe stap gezet voor de realisatie van een bos”, aldus Herman Nachtergaele van Natuurpunt. “Weliswaar wordt het bos iets kleiner dan aanvankelijk gepland. Het wordt 5,6 hectare groot in plaats van de geplande 8,5 hectare. We zijn ervan overtuigd dat het nieuwe bos op termijn een grote meerwaarde zal zijn voor de ruime omgeving. Er komt meer natuur dicht bij de bewoonde kern, er zijn kansen voor zachte recreatie voor jong en oud en het levert een bijdrage in de strijd tegen de klimaatverandering. Een deel van het oorspronkelijke perceel zal zijn landbouwbestemming houden en ingezet worden als ruilgrond in het project Rivierherstel Leie. Op die manier werkten wij met Natuurpunt actief mee aan de realisatie van dit andere belangrijke natuurherstelproject in de Leievallei.”

Verspreide bossen

Het nieuwe plan voorziet een strook landbouwgrond tussen het nieuw aan te planten bos en de achtertuinen van de huizen in de Groenestraat. Dat stuk werd door Natuurpunt verkocht aan de Vlaamse Landmaatschappij (VLM).

De landbouwers waren afgelopen week niet bereikbaar voor een reactie, de buren waren eerder wel in contact met onder meer landbouwer Dominique Bekaert. Daar hoorden zij allesbehalve tevredenheid: de strook grond die bewerkt kan worden is het minst kwalitatieve stuk grond van het hele perceel. Bovendien is het te klein om rendabel te bewerken. En als het Katerbos over 20 jaar tot volle ontplooiing komt, bestaat de kans dat het in de schaduw komt te liggen. Niettegenstaande er een strook van zes meter lager struikgewas komt tussen de landbouwgrond en het bos. Volgens de buren is er dus niet veel interesse vanwege de lokale landbouwgemeenschap.

In tegenstelling tot de landbouwers werden de buren helemaal niet gehoord door de gouverneur. “In tegenstelling tot wat ons werd beloofd”, aldus Johan Lozie namens enkele buren van de Groenestraat. “Wij zouden het liefst hebben dat het hele perceel zijn open karakter behoudt. Volgens ons past het aanplanten van dit nieuwe bos niet in het plaatje dat Rivierherstel Leie voor ogen heeft. Dit bos is bovendien klein en sluit niet aan bij het Diefhondbos of Leiebos. We zijn inderdaad niet tevreden met de nieuwe bosvergunning. We zullen voort kijken wat de mogelijkheden zijn om onze stem te laten horen en wie weet alsnog een herziening van de plannen te verkrijgen. Wij en de boeren hebben geprotesteerd, wij zijn geen van beiden tevreden. Enkel Natuurpunt is tevreden. En de politici dat ze een stuk groen extra hebben in de aanloop naar de verkiezingen.”

In de plannen is er geen wandelpad of speelzone voorzien, wat wel het geval was in het oorspronkelijk idee van Natuurpunt. Indien er een vraag in die zin komt, zal die het onderwerp uitmaken van een nieuwe omgevingsvergunning. Het Katerbos zal worden aangeplant dit najaar. (Stefaan Lernout)

The post Wevelgems Katerbos 2.0 is kleiner: Bos tussen Artois- en Katerstraat komt er toch is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Dertigste editie van Ieper Hardcore Fest al maanden uitverkocht: “Liever zo dan weer te groot willen worden”

De dertigste editie van Ieper Hardcore Festival vindt plaats op vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 juli, maar mocht halfweg maart het bordje ‘uitverkocht’ bij de tickets van zaterdag, zondag en de weekendtickets zetten. Het hardcore-, punk- en metalfestival zit weer helemaal in de lift sinds het vorig jaar verhuisde van de festivalweide langs de Poperingseweg naar de site

Lees meer »

Opgegroeid in gevaarlijke banlieue en studies niet afgemaakt: dit is Jordan Bardella (28), le gamin die kandidaat-premier is in Frankrijk

“Ik doe aan politiek omwille van alles wat ik daar aan den lijve ondervonden heb. Omdat ik niet wil dat heel Frankrijk zo wordt.” Jordan Bardella, de 28-jarige kandidaat-premier van het Rassemblement National, heeft een duidelijke politieke geloofsbelijdenis. Die vindt haar wortels in zijn jonge jaren. Zo zag le gamin het geweld tussen drugsbendes vanuit het raam van de grauwe

Lees meer »

Einde van eenrichting in Sabbestraat/Sint-Jorisstraat in Beernem

Het gemeentebestuur schaft de proefopstelling met eenrichtingsverkeer in de M. Sabbestraat en Sint-Jorisstraat af na kritiek van buurtbewoners en oppositiepartijen. “Inwoners mogen niet massaal op de bon vliegen”, vindt raadslid Lode Vanneste (N-VA).
The post Einde van eenrichting in Sabbestraat/Sint-Jorisstraat in Beernem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Rammstein spartelde bij zonlicht, maar werd net als horror en porno steeds lekkerder bij nacht

Het mocht weer ranzig. Een grote baby stierf in de vlammen van een kinderkoets. Met ‘Pussy’ keerde een klassieker uit ballingschap terug en de fallus werd een kanon, maar sproeide als vanouds. Zanger Till Lindeman torste vorig jaar in Brussel nog een vermoeden van seksueel roofdier. In Oostende kwam Rammstein zonder zorgen. En aanvankelijk ook zonder ‘stürm’ en al helemaal

Lees meer »

Wie heeft Michel Lion (85) uit Koksijde gezien?

Op zaterdag 29 juni, omstreeks 22.30 uur, verliet de 85-jarige Michel Lion zijn woning gelegen in de Zeelaan in Koksijde. Sindsdien ontbreekt elk spoor van hem.
The post Wie heeft Michel Lion (85) uit Koksijde gezien? appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vlaamse Roel (40) en zijn gezin zetten zich schrap voor orkaan Beryl op Jamaica: “We moeten matrassen voor ramen zetten en ons barricaderen in de badkamer”

De orkaan Beryl is op weg naar Jamaica, nadat hij in het zuidoosten van de Caraïben al dood en vernieling zaaide. Op het eiland worden de laatste ramen dichtgetimmerd en zet iedereen zich schrap. Ook Roel Stassen (40) en zijn gezin uit het Limburgse Vlijtingen (Riemst), die er met vakantie zijn. Zij barricaderen zich momenteel in hun hotelkamer.

Lees meer »

150 oldtimertractoren meten hun krachten in Poeke

Op zondag 7 juli vormen de hoeve en naastliggende weilanden van Willy Hooft (81) in Poeke het feestdecor voor oldtimerlandbouw. Al van bij de eeuwwisseling organiseren Willy en een 50-tal medewerkers, buren en kennissen uit de agrosector onder de titel Paard & Oldtimerfeesten.
The post 150 oldtimertractoren meten hun krachten in Poeke appeared first on KW.be.

Lees meer »

China zal ‘nooit’ dossier 23 dopingpositieve zwemmers delen met Amerika

De Chinese antidopingautoriteiten zullen “nooit” instemmen met het verzoek uit de Verenigde Staten om details vrij te geven van het onderzoek naar de 23 Chinese zwemmers die vlak voor de Olympische Spelen in Tokio positief testten op een verboden middel. Het Amerikaanse antidopingbureau USADA en leden van het Congres hebben om publicatie van het dossier gevraagd.

Lees meer »

Volgens Amerikaans Hooggerechtshof zijn honderden bestormers van Capitool ten onrechte aangeklaagd voor ‘belemmering’

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft geoordeeld in het voordeel van de voormalige politieagent Joseph Fischer, die betrokken was bij de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Volgens het Hof hebben federale aanklagers honderden bestormers van het Capitool ten onrechte aangeklaagd voor obstructie of ‘belemmering’. Volgens het Openbaar Ministerie zal het oordeel de straffen van de bestormers niet ongedaan maken,

Lees meer »

? “Kan Evenepoel de cadans op de Galibier volgen?”

De Tour duikt vandaag voor het eerst de bergen in. In de Alpen wacht een lastige tocht met drie beklimmingen, goed voor net geen 4.000 hoogtemeters. Dé scherprechter is de mythische Col du Galibier. Voor de klassementsmannen wordt dit de eerste serieuze test. Kan Remco Evenepoel de beste klimmers volgen? Die vraag stellen ook Michel Wuyts en Stijn Vlaeminck zich

Lees meer »

Tweede editie van Kruiseke Kerremesse wordt driedaagse: “Met Gilberke en Marcellineke”

Na de succesvolle eerste editie van Kruiseke Kerremesse vorig jaar bieden de organisatoren dit keer een driedaags evenement aan. De bestuursploeg is ondertussen uitgebreid. Voor de kinderkoers waren er op de vorige editie meer dan honderd deelnemers en het evenement wordt dit jaar herhaald. Het feestplein bevindt zich naast het voetbalterrein van Sparta Kruiseke.
The post Tweede editie van

Lees meer »

Even gedaan met het mooie zomerweer: komende week wordt frisser en nat

Aanvankelijk regent het nog over het oosten, maar al snel wordt het overal overwegend droog met afwisselend opklaringen en wolken. In de loop van de namiddag verschijnen er vanaf de kust opnieuw meer wolken met buien die ’s avonds het centrum bereiken. De maxima schommelen van 17 graden op de Hoge Venen, 19 graden aan zee en tot 21 of

Lees meer »

Nieuwe expo ‘De Stad’ brengt vijf vooraanstaande grafisch kunstenaars samen in Blankenberge

Vanaf vandaag, vrijdag 28 juni, kan je in exporuimte De Meridiaan in Blankenberge de intrigerende tentoonstelling ‘De Stad’ bezoeken. De expo brengt vijf vooraanstaande Belgische grafische kunstenaars samen: Brecht Evens, Frans Masereel, Ever Meulen, Marc Palmer, en Lukas Verstraete.
The post Nieuwe expo ‘De Stad’ brengt vijf vooraanstaande grafisch kunstenaars samen in Blankenberge appeared first on KW.be.

Lees meer »