Proper Strand Lopers Jetty en Jeanninewinnen Groene Pluim

De stedelijke milieuraad van Nieuwpoort overhandigt jaarlijks De Groene Pluim aan een persoon, bedrijf of natuur(vereniging) die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de natuur of het leefmilieu in Nieuwpoort. De prijs gaat dit jaar naar vrijwilligersduo Jetty Wils en Jeannine Decrick van de Proper Strand Lopers. Zij zetten zich nagenoeg dagelijks in om het strand in Nieuwpoort-Bad schoon te houden.

Jetty en Jeannine zijn de Nieuwpoortse ambassadeurs van de Proper Strand Lopers. Deze vereniging is ontstaan vanuit een Facebookgroep die mensen tracht bewust te maken van de afvalproblematiek in de wereld. Een 400-tal vrijwilligers speuren dagelijks de Belgische kustlijn af, op zoek naar afval. Daarnaast hebben de Proper Strand Lopers ook aandacht voor zwerfvuil langs wegen en in bossen of parken.

Facebook en kunst

De zeventiende Groene Pluim gaat dus naar De J.J’s, zoals Jetty Wils en Jeannine Decrick zichzelf noemen. Zij geven het strand in Nieuwpoort-Bad op regelmatige basis een grondige schoonmaakbeurt. Ze starten elk aan één kant van het strand, en ontmoeten elkaar in het midden. De vele grote en kleine prullen die ze op het strand aantreffen, worden steevast gefotografeerd en op Facebook gepost. Hiermee wil het duo mensen sensibiliseren over de negatieve impact van zwerfvuil op onze leefomgeving. De bijeengesprokkelde afvalbuit wordt nadien zorgvuldig gesorteerd.

Sensibiliseren doen Jetty en Jeannine niet alleen via fotoreportages op sociale media, maar ook via kunst. Zo kunnen de twee dames beschouwd worden als hoofdleveranciers van het artistiek project Noordzee Trash Art, waarbij op kunstzinnige wijze wordt omgesprongen met strandafval. De meest in het oog springende objecten die Jetty en Jeannine uit het zand plukken, krijgen zo een tweede leven als kunst.

Zorg dragen voor natuur

Schepen van Leefmilieu Kris Vandecasteele (CD&V) vindt het een goede zaak dat De Groene Pluim naar de twee dames gaat: “Het strand is een van de parels aan de kroon van Nieuwpoort. Dan spreekt het ook voor zich dat we zorg dragen voor dit uniek stukje natuur. De niet-aflatende inzet van Jetty en Jeannine is in dat opzicht bewonderenswaardig.”

“Zij tweeën – en de vele andere vrijwilligers van de Proper Strand Lopers – doen er alles aan om de fauna en flora van het Nieuwpoortse strand en onze duinen te vrijwaren. Door hun ruimrondes en bewustmakingsinitiatieven via sociale media onderschrijven Jetty en Jeannine de groene mindset van de stad. Daar zijn we hen dankbaar voor, de toekenning van De Groene Pluim is dan ook meer dan verdiend.”

Kinderboerderij

Marie-Ange Loones, coördinator van Kinderboerderij De Lenspolder, eindigde op de tweede plaats. In 2024 gaat zij met pensioen bij de stad Nieuwpoort, na een carrière van 42 jaar. Marie-Ange staat binnen de stadsorganisatie en ver daarbuiten bekend als iemand die gepassioneerd is door alles wat met milieu en de natuur te maken heeft.

Ze vervoegde in 1982 de rangen van het stadspersoneel, aanvankelijk bij de Dienst Milieu. Na iets meer dan een jaar verkaste ze naar de Kinderboerderij, waar ze op vandaag actief is. Eerst was ze er administratief medewerker, later ging ze het boerderijteam aansturen. Op de Kinderboerderij groeide ze uit tot een vertrouwd gezicht, zeker bij kinderen en jongeren die ze tijdens talloze workshops, zoektochten en leerrijke initiatieven haar liefde voor de natuur en het belang van milieubewustzijn probeerde mee te geven.

“Verder zette ze zich – steeds met een flinke dosis enthousiasme, creativiteit en werklust – in voor de Week van de Zee, de jaarlijkse Schelpenteldag, de natuurdriedaagse, de lenteprikkel en tal van andere activiteiten”, klonk het. Haar voordracht als kandidaat-winnaar voor De Groene Pluim kwam er als teken van dank voor haar jarenlange steun voor het milieu en haar focus op natuureducatie in Nieuwpoort.

The post Proper Strand Lopers Jetty en Jeanninewinnen Groene Pluim is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Na crisis door verslavende pijnstiller in VS: familie van bedrijf achter OxyContin krijgt geen immuniteit tegen toekomstige rechtszaken

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft zich uitgesproken tegen een schikking waarbij de Sackler-familie, bekend van het bedrijf Purdue Pharma, miljarden dollars zou betalen aan slachtoffers van de Amerikaanse opiatencrisis. In die controversiële overeenkomst stond ook dat de schikking de familie zou beschermen tegen toekomstige rechtszaken. Purdue Pharma, de producent van de verslavende pijnstiller OxyContin, kreeg nu al meer dan 3.000 rechtszaken

Lees meer »

Moeten stad en brandweerzone betalen voor PFAS-vervuiling in Torhout?

In het verleden zat er vaak PFAS in blusschuim zonder dat iemand daar erg in had. Nu PFAS schadelijk blijkt te zijn en destijds bij sommige bluswerkzaamheden in de grond is gedrongen, rijst de vraag wie er voor die vervuiling verantwoordelijk is.
The post Moeten stad en brandweerzone betalen voor PFAS-vervuiling in Torhout? appeared first on KW.be.

Lees meer »

Garnaalfeesten lokken veel volk naar Koksijde: “Hoogtepunten zijn de verkiezing van Mieke Garnaal en het laatste optreden van Mariette Crevette”

Het lijkt wel alsof de organisatoren van de Garnaalfeesten elk jaar de lotto winnen wat het weer betreft. Ook dit jaar startten de feesten onder een zonovergoten hemel. Dat lokte al bij het ochtendkrieken een aantal sportieve wandelaars voor de paardenvisserswandeltocht. Hoogtepunt van de dag was het Belgisch Kampioenschap Garnaalpellen, de aanstelling van de kersverse Mieke Garnaal en het laatste

Lees meer »

Remco Evenepoel imponeert in zware Galibier-rit, al was het ook even schrikken in afdaling: “Het was een beetje eng”

Prima dag voor Remco Evenepoel (24). Onze landgenoot ging in de vierde Tour-etappe op de Galibier lang vlot mee met de belangrijkste klassementsmannen en werd in de rit uiteindelijk knap tweede. Na de ongenaakbare Tadej Pogacar, maar vóór Jonas Vingegaard en Primoz Roglic. In de afdaling richting de finish was het wel een paar keer schrikken, gaf Evenepoel ook toe.

Lees meer »

Gistel zet zich schrap voor 60 jaar verbroedering met Duitsers: “Dit is pure vriendschap”

Wist je dat… Gistel al zestig jaar verbroedert met het Duitse dorpje Aulendiebach. Volgende maand plant het comité dan ook feest dat vier dagen duurt. “Door de coronacrisis moesten we langer wachten dan normaal om nog eens samen te komen.”
The post Gistel zet zich schrap voor 60 jaar verbroedering met Duitsers: “Dit is pure vriendschap” appeared first on

Lees meer »