“Men jaagt mensen weg”: Vleteren telt acht inwoners minder dan vorig jaar

In Vleteren werden vorig jaar 31 geboorten aangegeven, terwijl er ook 31 overlijdens te noteren vielen. Toch telde de gemeente acht inwoners minder in 2023 ten opzichte van 2022, omdat meer mensen de gemeente verlieten. Nu zijn er 3.597 inwoners in Vleteren.

In Oostvleteren wonen er nu 1.226 mensen (+11), in Woesten 1.265 (-3) en in Westvleteren 1.106 (-16). Opvallend is dat Westvleteren de laatste jaren steeds minder inwoners kent. Daarnaast waren er 31 geboorten: twaalf in Oostvleteren (+4), acht in Westvleteren (-4) en elf in Woesten (-2). Er waren 31 overlijdens (tien minder dan in 2022): twaalf in Oostvleteren (-5), tien in Westvleteren (-3) en negen in Woesten (-2).

Twaalf koppels trouwden in Vleteren vorig jaar, evenveel als het jaar ervoor. Er kwamen 186 nieuwe mensen zich vestigen in Vleteren (+18), terwijl er 194 vertrokken (zes minder dan in 2022). Ten slotte verhuisden 52 mensen binnen de eigen gemeente. Dat zijn er vijf minder dan vorig jaar. Er wonen nu 102 vreemdelingen (EU en niet-EU), 19 meer dan in 2022.

De oppervlakte van Vleteren (3.814 hectare of 38,14 vierkante kilometer) is verdeeld als volgt: Oostvleteren is 1.409 hectare groot, Westvleteren 1.778 hectare en Woesten 627 hectare. In de kleinste deelgemeente wonen dus het grootst aantal mensen, in de grootste het minst. In Oostvleteren staan 568 woningen, in Westvleteren 473, en in Woesten 593. In totaal zijn er dat 1.634. Gemiddeld wonen er dus 2,2 mensen per huis.

Interpretatie

Burgemeester Stephan Mourisse (LVP) legde de cijfers onder de loep: “Er waren meer vertrekkers dan nieuwkomers en dat heeft te maken met verschillende factoren. De rijpere bevolking vertrekt na hun pensioen richting de stad om centraler te zitten: meer faciliteiten wat betreft vervoer, meer accommodatie en winkels bij de deur. Zeker voor minder mobiele mensen is dit belangrijk.

“Voor jonge mensen is het ook moeilijker geworden om te lande te wonen. Er is heel weinig aanbod, dat vaak ook duur is. In de bebouwde kom van Vleteren is er sinds jaar en dag minder aanbod aan woningen dan in naburige gemeentes. Zodra iets te koop komt, wordt het onmiddellijk verkocht. Men heeft er alle faciliteiten, enkel het aanbod in kleinhandel daalt helaas. Hoeveel bakkers en beenhouwers zullen we nog hebben over tien jaar? Er zijn wel concrete plannen om in de nabije toekomst een warenhuis te bouwen in Oostvleteren, dit zal voor veel gezinnen een gemak zijn.”

Niet meer bouwen

“Dat er meer vertrekkers dan nieuwkomers zijn, heeft volgens mij ook te maken met het feit dat van hogerhand de landelijke gemeentes op alle vlakken gekortwiekt worden. Iedereen moet naar de stad, jong en oud, en als mensen dat niet willen, dan zullen ze hen wel verplichten. Minder centen voor landelijke gemeentes, minder openbaar vervoer en vooral minder mogelijkheden om nog verder te ontwikkelen en te groeien.”

“Weet dat er een nieuw plan op tafel ligt waardoor het zelfs niet meer toegelaten zal zijn om binnen de bebouwde kom van Vleteren uit te breiden. Wie heeft dergelijk idioot voorstel uitgevonden? Dan moeten we inderdaad niet verbaasd zijn dat het bevolkingsaantal in een landelijke gemeente daalt”, besluit de burgemeester.

The post “Men jaagt mensen weg”: Vleteren telt acht inwoners minder dan vorig jaar is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Na ‘Familie’ verbrak actrice Silvia Claes zo goed als alle contact: “Ze werkt nu in een bibliotheek”

Waar blijven Trudy en Pierrot? Het is de vraag die menig ‘Familie’-fan zich stelt, nu duidelijk is welke personages een comeback maken in de seizoensfinale waarin de familiereünie van de Van den Bossches centraal staat. Maar liefst vijf acteurs keren even terug, maar de vlieger van oudgedienden Silvia Claes (48) en Guillaume Devos (42) ging letterlijk en figuurlijk niet op.

Lees meer »

Oprichter Antwerps modemerk reageert op faillissement: “Mocht ik 50 jaar zijn, ik zou Gigue terugkopen”

Gigue is door het faillissement van Duror Fashion Group het slachtoffer geworden van “te veel management”. Dat zegt oud-designer Jo Wyckmans (79). De oprichter van het merk was in 1968 bij de eerste lichting afgestudeerden van de Antwerpse modeacademie. In 2017 kwam zijn Gigue in handen van Duror, de groep die modemerk Terre Bleue oprichtte. “Toen zag ik het onheil

Lees meer »

Boshoek in Deerlijk geeft geheimen prijs

Team Boshoek organiseerde een geslaagde wandeling langs enkele merkwaardige plaatsen in de buurt. Het initiatief werd in goede banen geleid door Danny Debaere, Ann Schellaert, Luc Dewaele, Magda Vanneste en Ruth Schoutetens.
The post Boshoek in Deerlijk geeft geheimen prijs appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Willen zeker zijn van een goede plaats”: fans kamperen al sinds de vroege uurtjes voor concert van Rammstein in Park Nieuwe Koers

Het is zover. Vandaag komt Rammstein voor de tweede keer naar Park Nieuwe Koers in Oostende. Al gaan de deuren pas donderdagnamiddag open, sinds 8 uur deze ochtend staan reeds tientallen fans ‘te kamperen’ voor de ingang. “Als we zeker willen zijn van een goede plaats, is het belangrijk dat we ook bij de eersten op de festivalweide zijn. Uren

Lees meer »

Klokkenluider in dossier rond fraude bij magistratenexamen zelf opgepakt: “Dit is hallucinant”

In het strafonderzoek naar de fraude bij het magistratenexamen van januari hebben speurders van de Brusselse federale politie één van de twee klokkenluiders in het dossier opgepakt. De advocaat werd vrijdagochtend door drie agenten van zijn vrijheid beroofd en de hele voormiddag verhoord. “Dit is hallucinant” zegt zijn raadsman.
The post Klokkenluider in dossier rond fraude bij magistratenexamen zelf

Lees meer »

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Afgelopen week 800 Russische bommen op Oekraïne, Zelensky vraagt opnieuw meer luchtafweer

Oekraïne kreeg afgelopen week te maken met 800 Russische glijbommen. Die werden boven het land gedropt door Rusland. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky wijst op de noodzaak van meer luchtafweersystemen en middelen om de Russische gevechtsbommen neer te halen. Hij vraagt hiervoor nogmaals om meer hulp van het Westen. Lees hier de ontwikkelingen van zondag 30 juni terug.

Lees meer »

Bedenkers van leukste compliment aan een Brugse zaak in de prijzen

Met de actie ‘Lokaal, da’s logisch’, riep KERNpunt samen met de West-Vlaamse steden en gemeenten op om hun favoriete lokale handelaar complimentjes te geven. Vier winnaars die een compliment gaven aan een Brugse zaak, vielen in de prijzen.
The post Bedenkers van leukste compliment aan een Brugse zaak in de prijzen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Knip aan De Kromte beroert opnieuw gemeenteraad in Pittem

De knip aan De Kromte is maandagavond nog maar eens aan bod gekomen op de gemeenteraad in Pittem. Oppositieraadslid Andres Vandewalle (NPE) had cijfers opgevraagd en ontvangen over het verkeer dat er passeerde, maar bleef naar eigen zeggen op zijn honger zitten. Burgemeester Dennis Fraeyman (CD&V) gaf dan weer aan dat er zich sinds de invoering van de knip nog

Lees meer »

Meer dan 100 dolfijnen aangespoeld op Amerikaanse oostkust

Aan de oostkust van de Verenigde Staten zijn ongeveer 125 witflankdolfijnen gestrand. De dieren kwamen vast te zitten aan een schiereiland in de Amerikaanse staat Massachusetts toen het eb werd. Reddingswerkers proberen de dieren nu terug naar de oceaan te begeleiden. Zeker 10 dolfijnen zijn al gestorven.

Lees meer »

Monte Marcella het geheime wapen voor onze Belgische olympische atleten (en straks kun jij het resort ook afhuren)

Sint-Eloois-Winkel (Ledegem) wordt in juli het sportmekka voor Olympische atleten. De gemeente heeft zich eerder dit jaar ontpopt als de nieuwe topbestemming voor sporters die zich voorbereiden door middel van hoogteprikkels. In samenwerking met het BOIC, zal Monte Marcella een exclusief trainingskamp zijn voor Belgische Olympische atleten die zich klaarstomen voor de Spelen van Parijs 2024. En straks kun je

Lees meer »