Kristof Dewaele, directeur Scholengroep Sint-Michiel: “Hoe trager je reist, hoe intenser de reiservaring”

Kristof Dewaele is sedert 1 september coördinerend directeur van Scholengroep Sint-Michiel in opvolging van Damienne Cottens. Met de Dag van de Directeur net achter de rug, hadden we een babbel over zijn eerste maanden als directeur en over andere dingen des levens.

Kristof Dewaele: “Neen, ik ben ingenieur biotechnologie en heb ook een master in de klinische psychologie. Veel mensen denken dat die twee opleidingen helemaal geen raakpunten hebben, maar dat is niet zo. Het zijn allebei relatief analytische opleidingen en er zijn veel meer gemeenschappelijke delen dan tegenstellingen.”

Na je studies was er toch de lokroep van het onderwijs ?

“Van jongsaf aan was ik al actief in jeugdwerk. Ik was animator en later hoofdanimator bij de CM-kampen (nu Kazou, red.). Ik heb er ook jeugdcursussen gevolgd en gegeven, ik was dus al vroeg betrokken bij het begeleiden van jongeren. Toen ik na mijn studies ingenieur aan de slag kon in VABI waar ik wetenschappelijke vakken mocht geven, heb ik dat onmiddellijk gedaan. Ik ben dan ook naar Roeselare verhuisd.”

Maar je bleef slechts twee jaar in VABI ?

“In 2000 kreeg ik de kans om in de Katho, afdeling Wilgenstraat (nu Vives, red.), docent te worden en er biotechnologische vakken te geven. In die periode ben ik ook gestart met een masteropleiding psychologie aan UGent. Ik combineerde dat met mijn job als docent. Toen ik in 2007 afstudeerde als psycholoog kon ik ook in Kortrijk aan de studenten toegepaste psychologie les geven.”

Je was, naast docent in Kortrijk en Roeselare, ook internationaal coördinator in Roeselare en Brugge. Wat hield dat precies in ?

“Dat ging van de klassieke Erasmusprojecten begeleiden over gastprofessoren uitnodigen naar VIVES tot eigen docenten naar het buitenland sturen om les te geven of projecten te bezoeken. In 2002 leidde een bezoek aan een uitwisselingsmogelijkheid zelfs tot de uitwerking van een privéproject. Zuster Ghislaine van de Zusters van de Jacht vroeg me of ik een plaats in Brazilië kon bezoeken om er eventueel met studenten aan de slag te gaan. Dat deden we uiteindelijk niet, maar we hebben wel die lokale gemeenschap daar ondersteund. We hebben ze leren boeren, zodat ze zelf in hun verse groenten konden voorzien en later hebben we daar ook de gezondheidszorg helpen uitbouwen. Er reisden op een bepaald ogenblik ook Vlaamse artsen en apothekers mee om te helpen.”

In 2021 heb je dan beslist om het lesgeven te ruilen voor een directie-ambt ?

“Na 21 jaar Katho/Vives heb ik alles eens op een rijtje gezet en veel nagedacht. We hadden door corona een hele tijd van thuis uit ‘voor de klas’ gestaan. Ik was ook mantelzorger voor mijn mama die kanker had, ik had 21 jaar voor dezelfde hogeschool gewerkt en was ongeveer halfweg mijn loopbaan. Als ik iets anders wilde doen, mocht ik dat niet al te lang meer uitstellen. En ik kon directeur zijn in Sint-Andreas in Brugge.”

Waar je meteen serieuze uitdagingen op je bord kreeg ?

“Dat is geen leugen. We moesten binnen het jaar de oude schoolgebouwen verlaten, maar de nieuwbouw had grote vertragingen opgelopen. Ik was een beetje een crisismanager.” (lacht) “Dat was best een heftige periode die echter ook veel voldoening schonk. Ik was de enige directeur van de school en moest een school met mobiele units bouwen en aansturen, maar ondertussen volgde ik ook de bouw van een nieuwbouwschool op.”

En net toen de nieuwe school klaar was, koos je na twee jaar voor een nieuwe uitdaging in Roeselare ?

“Als coördinerend directeur van Scholengroep Sint-Michiel heb ik te maken met een enorm veelzijdige job. Ik ben de brugfiguur tussen 27 directeurs die een heel sterk team met veel expertise vormen. Ik leid heel wat vergaderingen en ben lid van veel werkgroepen. Dat is allemaal erg boeiend en zorgt voor een brede kijk op het onderwijs in Roeselare.”

“Wanneer je op een bepaald moment heel comfortabel bent in je job, groei je niet meer als mens. Ik begrijp zeer goed dat er mensen zijn die niets liever doen dan hun hele leven dezelfde job uitoefenen, maar dat ligt me niet zo. Ik denk dat het ideaal zou zijn mocht ik iedere tien jaar kunnen veranderen van job.”

Wanneer het vakantie is, komt de reismicrobe boven ?

“Reizen is een passie voor mij. Ik hou ervan om zeer bewust te reizen. Vorige zomer ben ik met de trein door Italië gereisd. En geloof me, hoe trager je reist, hoe intenser de reiservaring is. In coronatijden ben ik zelfs met de tent te voet door de Ardennen gestapt.”

Wat is een van de grootste voordelen van werken in Scholengroep Sint-Michiel ?

“Dat ik met de fiets naar het werk kan.” (lacht) (Peter Soete)

The post Kristof Dewaele, directeur Scholengroep Sint-Michiel: “Hoe trager je reist, hoe intenser de reiservaring” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Wielrenner Jani Peiren uit Bredene aangereden door auto in Brugge: sportseizoen wellicht afgelopen

Woensdag is wielrenner Jani Peiren (24) uit Bredene, een militair, tijdens een training door een auto aangereden langs de Sint-Pieterskaai in Brugge. Hij werd met een sleutelbeenbreuk en twee gebroken ribben opgenomen in het AZ Sint-Jan.
The post Wielrenner Jani Peiren uit Bredene aangereden door auto in Brugge: sportseizoen wellicht afgelopen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Jarren en Sharon zijn nieuwe zaakvoerders van bekende brasserie La Grande Place op Grote Markt in Roeselare

Met Jarren Theeten (30) en Sharon Roelandt (26) uit Houthulst heeft La Grande Place, de gekende brasserie/broodjeszaak op de Grote Markt in Roeselare nieuwe zaakvoerders. “Toen we het artikel zagen over de zoektocht naar een nieuwe uitbater hebben we onmiddellijk toegehapt.”
The post Jarren en Sharon zijn nieuwe zaakvoerders van bekende brasserie La Grande Place op Grote Markt in

Lees meer »

LIVE OLYMPISCHE SPELEN. Belgian Cats winnen tweede wedstrijd in oefencampagne – 13 Belgische atleten én Belgian Rockets geselecteerd op basis van world ranking

Parijs maakt zich op voor de dertigste editie van de Olympische Spelen, die plaatsvinden van vrijdag 26 juli tot zondag 11 augustus. In het Belgische kamp heerst de medaillekoorts en ook internationaal staan alle neuzen richting Franse hoofdstad. Volg al het nieuws in aanloop naar de olympiade in onze liveblog hieronder.

Lees meer »

Marktkramer die ‘peperduur’ fruit verkocht, bijt van zich af: “We verkopen geen gouden druiven. Die bedragen kloppen niet”

De marktkramer die door de bezoekers van de Kalseibraderij in De Klinge verweten wordt veel te duur fruit en koekjes te hebben verkocht, ontkent de aantijgingen. “We hebben topproducten, en die zijn niet goedkoop. Maar niemand was verplicht om bij ons te kopen”, klinkt het. Enkele klanten kregen naar eigen zeggen een rekening van meer dan 600 euro gepresenteerd voor

Lees meer »

AZ Sint-Lucas Brugge stuurt ziekenhuismateriaal naar het front in Oekraïne

Donderdagochtend heeft een team van het Brugse AZ Sint-Lucas in haar depot in de Legeweg in Oostkamp overtollig maar nog bruikbaar ziekenhuismateriaal in een vrachtwagen geladen, met bestemming Oekraïne. Het initiatief komt van twee Oekraïense verpleegkundigen die in het Brugse ziekenhuis werken. De brancards en het orthopedisch materiaal worden volgende week naar het front gestuurd.
The post AZ Sint-Lucas

Lees meer »