Heuvelland scoort minder goed in gemeentemonitor: “Zolang het geluksgevoel van onze inwoners in orde is, zijn wij tevreden”

Volgens de burgerbevraging Gemeente-Stadsmonitor heerst er een groot veiligheidsgevoel in Heuvelland. Slechts twee procent van de inwoners zegt zich onveilig te voelen, een stuk minder dan tijdens de bevraging van 2020 (vijf procent). Anderzijds daalde het vertrouwen in het gemeentebestuur wel sterk.

In het voorjaar van 2023 namen 135.000 Vlamingen deel aan de burgerbevraging Gemeente-Stadsmonitor. Ze gaven hun mening over uiteenlopende thema’s, gaande van mobiliteit over wonen en leefomgeving tot klimaat en natuur. Met 75 procent van de respondenten die zeggen tevreden te zijn over de gemeente staat Heuvelland op de 43ste plaats op 64 West-Vlaamse gemeenten, en bengelt het helemaal achteraan de Westhoek.

Sociaal weefsel

Ten opzichte van het Vlaamse gemiddelde scoort Heuvelland wel goed op de vraag of er voldoende groen is in de buurt (90 procent is het daarmee eens, ten opzichte van 78 procent in Vlaanderen). Ook het aandeel van de inwoners met sterk sociaal weefsel in de buurt (59 procent) is veel beter dan het Vlaams gemiddelde (48 procent), net als het onveiligheidsgevoel. S

lechts twee procent van de respondenten zegt zich onveilig te voelen, ten opzichte van zeven procent in heel Vlaanderen. In 2020 antwoordde nog vijf procent van de respondenten dat ze zich onveilig voelen in Heuvelland. Dat is dan ook het enige goede nieuws ten opzichte van de vorige gemeentemonitor. Zowel de tevredenheid over loketdiensten (van 72 naar 67 procent), tevredenheid over de gemeente (van 80 naar 75 procent), voldoende consultatie van inwoners (van 42 naar 36 procent) als het vertrouwen in het gemeentebestuur (van 35 naar 25 procent) deden het minder goed dan vier jaar geleden.

Geluksgevoel

“Eerst en vooral denk ik dat die verschuiving van de cijfers heel relatief is”, reageert burgemeester Wieland De Meyer (Gemeentebelangen). “Met een foutenmarge van zes procent zitten alle verschuivingen ten opzichte van 2020 binnen de marge. Daar grote conclusies aan verbinden is steekvlampolitiek. 75 procent geeft aan veel vertrouwen te hebben in het bestuur of daar neutraal tegenover te staan. In de vorige bevraging was dat 80 procent. Dat zijn dus enkele inwoners meer of minder. Het vertrouwen in de politiek is sowieso gedaald, al zien mensen wel dat het lokale bestuur geen traditionele partij is, maar een lokale en onafhankelijke lijst. Grote zorgen maak ik me daar niet over”, zegt burgemeester De Meyer.

“Ik hecht meer waarde aan echte onderzoeken die de laatste jaren gebeurden en waarbij Heuvelland telkens heel goede cijfers haalde. Denk maar aan de schuld die gehalveerd werd, de belastingen die daalden, het aantal inwoners dat na al die jaren dankzij ons beleid weer stijgt of het woonbeleid dat prachtige scores kreeg in de kranten. Daarbij gaat het over echte cijfers en gegevens, wat veel belangrijker is om het beleid aan af te wegen dan een burgerbevraging met een grote foutenmarge. Voor het overige vallen mij vooral de goede cijfers op over het sociaal weefsel, groen in de buurt en vooral het geluksgevoel van onze inwoners. Zolang dat laatste in orde is, zijn wij tevreden.”

The post Heuvelland scoort minder goed in gemeentemonitor: “Zolang het geluksgevoel van onze inwoners in orde is, zijn wij tevreden” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

TERUGLEZEN GAZA. Israëlisch leger: “Zeker 900 Hamasstrijders gedood in Rafah”

Lees hier al het nieuws terug van woensdag 3 juli over de oorlog tussen Israël en terreurbeweging Hamas. Zeker vier Palestijnen zijn om het leven gekomen door een Israëlische aanval op het vluchtelingenkamp Nur Shams op de Westelijke Jordaanoever, zo meldt het ministerie van gezondheidszorg van de Palestijnse Autoriteit. En het Israëlisch leger heeft naar eigen zeggen meer dan 900

Lees meer »

Billboard Series maakt plaats voor nieuwe banner in functie van Triënnale Kortrijk

Naar aanleiding van de Triënnale Kortrijk, verscheen bij de Budabrug een nieuwe banner van 50 m². Dit keer niet uit de Billboard Series, maar een kunstwerk van Felix Gonzalez-Torres. Tijdens After Paradise kan je “Untitled” (Strange Bird) uit 1993 zien, geïnstalleerd op zes reclamebordlocaties op diverse locaties in Kortrijk.
The post Billboard Series maakt plaats voor nieuwe banner in

Lees meer »

Meer dan 270 arrestaties na plunderingen bij anti-regeringsprotest in Kenia

In Kenia heeft de politie meer dan 270 mensen gearresteerd voor plunderingen en het plegen van geweld tijdens het anti-regeringsprotest gisteren. Al 2 weken lang komen vooral jongeren op straat om te betogen tegen de plannen van de regering om belastingverhogingen in te voeren. De plannen zijn intussen ingetrokken, maar de betogers hebben nu extra eisen en vragen onder meer

Lees meer »

Verdachte vlekjes worden sneller gecontroleerd door ‘één-vlek-check’ van het Jessa Ziekenhuis: “Om huidkanker sneller op te sporen”

In het Jessa Ziekenhuis in Hasselt kan je vanaf nu een verdacht vlekje sneller laten controleren. De dienst dermatologie start met de ‘Eén-vlek-check’, je kan daar een verdacht vlekje binnen enkele weken laten controleren. Normaal duurt dat maanden door de lange wachtlijsten, maar het is belangrijk om er snel bij te zijn om huidkanker te voorkomen. Het ziekenhuis raadt ook

Lees meer »

Owla Showtime Brugge verwelkomt ‘Red Carpet’

Bruggeling Dirk Van Vooren neemt je als gastheer mee op een waanzinnige trip en nodigt je uit om een kijkje te komen nemen in het universum van wereldsterren als Prince, Phil Collins, Katy Perry, Taylor Swift en Elvis Presley. Via de rode loper neem je ook een muzikale Hollywood-duik en wandel je binnen bij de filmpremières van ‘Frozen’, ‘Schindler’s List,

Lees meer »

Jean-Pierre Belaen (67) stelt tentoon tijdens expo Metal Arts in Tielt: “Mensen glimlachen als ze mijn beelden zien”

In de voorhal van het stadhuis van Tielt kan je momenteel de tentoonstelling Metal Art gaan bezichtigen. Dit initiatief van de Tieltse Perskring, in samenwerking met stad Tielt, brengt vijf metaalkunstenaars van eigen bodem samen. Een van hen is Jean-Pierre Belaen, die van beeldhouwen met brons en koper zijn handelsmerk heeft gemaakt.
The post Jean-Pierre Belaen (67) stelt tentoon

Lees meer »