Samenwerkingsovereenkomst voor nieuwe brug tussen Wevelgem en Lauwe: “Is noodzakelijk”

De gemeenteraad keurde unaniem een samenwerkingsovereenkomst goed voor de bouw van een nieuwe Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe. Het dossier heeft veel weg van de processie van Echternach… “De brug dateert van 1955”, aldus schepen Stijn Tant (CD&V). “Er was al sprake van een nieuwe brug in 2018 en het schoof altijd maar met één of twee jaren op.”

Project Seine-Schelde

De nieuwe brug past in de Leiewerken voor het Europese project Seine-Schelde. Dat moet de vaarroute tussen de Seine en de Schelde verbeteren. Het doel daarvan zijn langere schepen met grotere ladingen, en dus ook minder goederenvervoer op de weg. De huidige brug tussen Wevelgem en Lauwe is te laag voor grotere schepen met drie lagen containers tot 4.500 ton. Daarom wordt een nieuwe brug gebouwd met een vrije doorvaarthoogte van minimaal zeven meter.

“De bestaande brug moet dus vervangen worden door een nieuwe”, zegt de bevoegde schepen. “De aansluitende wegen en jaagpaden moeten worden aangepast aan het grotere hoogteverschil dat moet worden overbrugd. Om de hinder te beperken, zullen de geplande rioleringswerken van Aquafin meegenomen worden in het project van de vervanging van de bestaande brug. Voor de fietsers zal een tijdelijk brug worden voorzien. Het wordt dezelfde brug als in Olsene. Met de bovenstructuur in metaal. Aan weerszijden komt er een fietspad. Een te grote hellingsgraad willen we voor de fietsers vermijden. Om deze werken te kunnen uitvoeren, is een samenwerkingsovereenkomst noodzakelijk.”

Nog geen timing

De financiering van het volledige project is ten laste respectievelijk van De Vlaamse Waterweg en Aquafin. Een concrete timing is er momenteel nog niet. Evenmin hoelang de werken gaan duren. Die sowieso een grote impact zullen hebben op het autoverkeer tussen Wevelgem en Lauwe. Het zal omrijden worden via Menen en Rekkem en via Bissegem en Marke.

Tussen Bissegem en Mark ligt er een nieuwe brug en die werken duurden anderhalf jaar.

The post Samenwerkingsovereenkomst voor nieuwe brug tussen Wevelgem en Lauwe: “Is noodzakelijk” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Buschauffeur rijdt motorrijder van de baan “na paniekreactie”: “Hoe zou ik bus van 12 ton kunnen provoceren met een motor?”

Een kort filmpje toont hoe een 40-jarige man op zijn motorfiets van de weg gereden wordt door een chauffeur van Lijn. Vervolgens rijdt de buschauffeur de oprit van de snelweg op. Volgens de buschauffeur gaat het om een reactie uit paniek, de man op de motorfiets ziet dat anders. “Hij wilde me doelbewust van de weg rijden”, klinkt het.

Lees meer »

Klokkenluider in dossier rond fraude bij magistratenexamen zelf opgepakt: “Dit is hallucinant”

In het strafonderzoek naar de fraude bij het magistratenexamen van januari hebben speurders van de Brusselse federale politie één van de twee klokkenluiders in het dossier opgepakt. De advocaat werd vrijdagochtend door drie agenten van zijn vrijheid beroofd en de hele voormiddag verhoord. “Dit is hallucinant” zegt zijn raadsman.
The post Klokkenluider in dossier rond fraude bij magistratenexamen zelf

Lees meer »

Zes donderdagen feest tijdens Congé In ‘t Park in Wevelgem

Gedurende zes donderdagen tijdens juli en augustus is het opnieuw feest in het Park. Vzw Rebel Rebel verzorgt de organisatie en programmatie van Congé in ’t Park, met bekende namen zoals Willy On Tour, ABBA4U en Isolde Lasoen. Met opkomend geweld Arend Delabie, Maria Iskariot en ISE en verder heel wat Wevelgems talent en dj’s die het Park zonder twijfel

Lees meer »

’t Zwarte Veld klaar voor Oostveld Kermis: “Een echte Vlaamse kermis”

Van 5 tot en met 7 juli wordt het veld in de Bruinbergstraat in Oostveld opnieuw helemaal omgetoverd tot een kermisplein. Vzw ’t Zwarte Veld maakt zich op voor de 31ste editie van Oostveld Kermis. “Dit is wat ze noemen een echte Vlaamse kermis”, vertelt mede-initiatiefnemer Robin Verstraete.
The post ’t Zwarte Veld klaar voor Oostveld Kermis: “Een echte

Lees meer »

Stad Gent verstrengt criteria van contracten met externe poetsfirma’s in scholen, na klachten van hoge werkdruk 

De stad Gent heeft de contracten met externe poetsfirma’s aangepast met strengere criteria over personeels- en welzijnsbeleid. Dat doet ze nadat er afgelopen maanden klachten gekomen waren over een te hoge werkdruk bij het personeel. De nieuwe contracten gaan volgend jaar in. De stad draait de besparing ook deels terug en maakt opnieuw extra budget vrij voor de schoonmaak.

Lees meer »

Plopsaland vrijgesproken voor zwaar ongeval met Mega Mindy jetski, bediener krijgt opschorting: “Ik was volledig in fout”

Plopsaland De Panne is door de strafrechter in Veurne vrijgesproken voor een zwaar ongeval met de Mega Mindy jetski waarbij een 55-jarige vrouw uit Hofstade vorig jaar zwaargewond raakte aan de arm. De vrouw viel daarbij met haar 5-jarige kleinzoon in het water. De rechter vond dat het pretpark geen enkele fout maakte. Wel schuldig: de 49-jarige man die de

Lees meer »

IN BEELD – Opnames MENTpop en MENT55 op de Grote Markt van Diksmuide: “Voetbal is belangrijk, maar muziek blijft het publiek aanspreken”

Net op het moment dat de Rode Duivels speelden tegen Frankrijk begonnen de opnames van MENTpop en MENT55 op de Grote Markt van Diksmuide. “Voetbal is belangrijk, maar muziek blijft het publiek aanspreken”, zei een artiest backstage tegen ons. En inderdaad, sommigen volgden op hun gsm de voetbalwedstrijd, maar toch was er veel volk tijdens deze opnames. Het begon langzaam,

Lees meer »

Inwoners wijk Sint-Anna klagen over isolement door afsluiten Durmebrug in Waasmunster, maar “die gaat ten vroegste eind augustus weer open”

De Durmebrug in Waasmunster gaat niet open vóór alle werken aan de Gewestweg N446 tussen Waasmunster en de snelweg gedaan zijn. Dat zegt burgemeester Jurgen Bauwens (CD&V) na kritiek van de bewoners van de wijk Sint-Anna die aan de andere kant van de brug wonen. Zij moeten al maanden kilometers omrijden naar het centrum van Waasmunster en voelen zich helemaal

Lees meer »

Monaco belandt op ‘grijze lijst’ van witwasparadijzen

Monaco is op een internationale ‘grijze lijst’ beland van landen die niet genoeg doen tegen witwassen en terrorismefinanciering. Die status kan buitenlandse investeerders huiverig maken om daar zaken te doen, wat grote consequenties kan hebben voor onder meer de bankensector van de dwergstaat aan de Franse Rivièra.

Lees meer »