Toneelgroep Haringe zoekt jonge acteurs: “Om toekomst te garanderen”

Toneelgroep Haringe zit met de handen in het haar. Het ziet er sterk naar uit dat ze straks de groep ontbinden. Ze staan voor een dilemma: een doorstart, een sabbatjaar of stoppen. Aan succes ontbreekt het de toneelgroep niet, want hun vorige voorstelling lokte maar liefst 1.000 toeschouwers. Ze willen nog één poging doen om te overleven, maar dat kan alleen als ze heel snel jonge mensen aantrekken. “De dringende noodzaak aan verjonging is noodzakelijk om de toekomst van de groep te garanderen”, zegt Stef Ryon van de toneelvereniging.

“De basis van onze groep wordt al jaren gevormd door een vaste, maar ook steeds verouderende kern van ervaren acteurs. Die groep maakte ondertussen al veel mooie momenten mee en kan putten uit pakken ervaring, maar dat leidt ook tot alsmaar meer problemen om een gepast stuk te vinden en bovendien blijkt een vervanging van die ervaren mensen niet zo eenvoudig. Dat beperkt ons in het kiezen van de stukken die we kunnen spelen. De mannenkern bestaat uit drie mensen van boven de 65 jaar. Heel wat stukken hebben een jong koppel in de hoofdrol en dat is voor ons niet haalbaar”, zegt Stef Ryon van Toneelkring Haringe.

“In het verleden slaagden we er telkens in om – soms op de valreep – de gepaste extra spelers te vinden, maar we ondervonden ook dat het niet zo evident is om daar blijvend op te kunnen rekenen. Werkomstandigheden, gezin en het grote aanbod aan vrijetijdsactiviteiten zorgen voor verloop en bovendien is actief zijn binnen een toneelgroep ook behoorlijk intensief”, aldus Stef.

Volksklucht

Toneelgroep Haringe houdt het elke keer op één productie per jaar. “Zelfs dat vraagt voor wie meewerkt een serieus engagement. In de drie maanden voor de opvoering wordt immers twee- tot drie keer per week gerepeteerd, en dichter bij de opvoeringen toe zelfs soms wat meer. Ondertussen moet elke acteur ook zo snel mogelijk de tekst memoriseren en er wordt natuurlijk ook plankvastheid en inlevingsvermogen in de toneelrollen verwacht”, legt Stef uit.

(Lees verder onder de foto.)

Toneelgroep Haringe tijdens Nonstop, de komedie die ze eind vorig jaar brachten. (gf)

“Als we jonge acteurs of vrijwilligers kunnen aantrekken, trekken die vaak weg uit de regio om te studeren en valt het toneel niet meer te combineren. Daarnaast trekken de meeste jonge mensen ook naar de academie om woord te volgen. Daar spelen ze dan meer modernere stukken terwijl wij kiezen om volksklucht, ontspannend toneel en traditionele stukken te spelen. Daarnaast spelen we ook in het dialect en dat is ook niet altijd zo eenvoudig.”

In de jaren 80 werd Toneelkring Haringe opgericht en ondertussen hebben ze hun 42ste productie achter de rug. “Sommige acteurs hebben al elke editie meegedaan. We zijn een bijzonder hechte groepen en we spelen al heel veel jaren samen. Het wordt echter elk jaar moeilijker om het allemaal haalbaar te maken. Jonge vrijwilligers of acteurs zouden ervoor zorgen dat we eens andere stukken kunnen kiezen en spelen. Als we zouden stoppen, is dat niet omwille van gebrek aan succes. Voor Nonstop, de komedie die we eind vorig jaar brachten, kochten meer dan 1.000 toeschouwers een ticket. Wat jong bloed zou heel welkom zijn”, aldus Stef.

Jonge krachten

“Door de jaren heen hebben we zoveel zalige momenten meegemaakt en mopjes uitgehaald. We hebben honderden leuke anekdotes en aan elk stuk hebben we goede herinneringen. De groepsgeest hebben we altijd het belangrijkste gevonden. Het zou jammer zijn als het verloren gaat.” De Haringse toneelgroep wil niet zomaar de handdoek gooien. “We lanceren daarom een oproep voor geïnteresseerde kandidaat-acteurs en -actrices of nog meer. Momenteel is er vooral nood aan relatief jonge kandidaten en vooral de bezetting ‘mannen’ is in de groep momenteel heel beperkt.”

Wie geïnteresseerd is kan meer info krijgen via [email protected].

The post Toneelgroep Haringe zoekt jonge acteurs: “Om toekomst te garanderen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

De Plattevissers uit Zwevegem mogen naar WK interclub in Slovenië

De Zwevegemse hengelclub De Plattevissers neemt deel aan het WK Interclub dat van maandag 22 tot en met zondag 28 juli in Slovenië plaatsvindt. Een 15-koppig team zal daar tien dagen aanwezig zijn, onder hen twee Roeselarenaars en één Ardooienaar.
The post De Plattevissers uit Zwevegem mogen naar WK interclub in Slovenië appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ultraloper Wannes Wylin vestigt wereldrecord buddylopen (maar moet daarna zelf in rolstoel geduwd worden om 24 uur te halen)

Ultraloper Wannes Wylin (48) uit Landegem, bij Deinze, heeft een nieuw wereldrecord buddylopen of rolstoelduwen op zak. Over 100 kilometer deed hij 12 uur en 2 minuten, een uur sneller dan het vorige wereldrecord. Voor de 2 andere wereldrecords die hij wou breken, moest hij passen. Hij was te uitgeput. Toch is hij niet teleurgesteld. "Ik ben superblij. Ik heb

Lees meer »

Spermadonor die 550 kinderen verwekte, overweegt juridische stappen tegen Netflix: “‘The Man With 1000 Kids zit vol onwaarheden”

Het gespreksonderwerp van dit moment is ongetwijfeld de nieuwe Netflix-docu ‘The Man with 1000 Kids’. De reeks vertelt het verhaal van de Nederlander Jonathan Meijer, die maar liefst 550 kinderen heeft verwekt met zijn zaad. Jonathan is het echter niet eens met het beeld dat van hem wordt neergezet. In een interview met ‘Veronica Superguide’ beweert hij dat de documentaire

Lees meer »

Luc Steeno begon in Kursaal Oostende zijn verjaardagsfeest met één lied van Will Tura én ook bijna op het einde zong hij nog één Tura-nummer

In Kursaal Oostende vierde Luc Steeno feest. Inderdaad, Luc werd net 60 jaar en in een organisatie van Blue Sky Concerts vierde hij deze verjaardag met heel wat aanwezigen in de mooie eventzaal van Kursaal Oostende. Luc stond niet alleen op het podium. Ook talrijke collega’s kwamen langs om één of twee liedjes te zingen.
The post Luc Steeno

Lees meer »

Leefbaar Groot Kortemark gaat in beroep tegen nieuwe stortvergunning voor Silvamo

De actiegroep Leefbaar Groot Kortemark gaat in beroep tegen de verlenging van de stortvergunning die Vlaams minister Zuhal Demir afleverde aan het bedrijf Silvamo. “Met de nieuwe vergunning wordt de poort opengezet om vervuilde PFAS-gronden te storten”, hekelen actievoerders Tim Deweerdt en Wouter Onraedt..
The post Leefbaar Groot Kortemark gaat in beroep tegen nieuwe stortvergunning voor Silvamo appeared first

Lees meer »

Drie jaar na moord zonder motief in Tielt is onderzoek afgerond

De 22-jarige Jarod D. blijft twee maanden langer in de gevangenis op verdenking van moord. Leander Quintijn wandelde op straat toen hij plots met meerdere messteken aangevallen werd. De jongeman werd niet meteen opgepakt, maar praatte uiteindelijk zijn mond voorbij aan een kennis. Die laatste besloot alarm te slaan. Het onderzoek is inmiddels volledig afgerond.
The post Drie jaar

Lees meer »

Exit Rode Duivels betekent meteen einde voor heel wat EK-fandorpen

De uitschakeling van de Rode Duivels op het EK komt hard aan. Niet enkel bij de Duivels zelf en hun fans, maar ook bij de organisatoren van EK-dorpen in Vlaanderen. Een groot deel daarvan is ondertussen zelfs al opgedoekt. Het zadelt heel wat organisatoren met een financiële kater op. “Natuurlijk hadden we graag wat meer wedstrijden kunnen tonen. Onze boekhouding

Lees meer »

Tennisser Zizou Bergs geplaatst voor Olympische Spelen: “Zullen met plezier afreizen naar Parijs”

Opluchting in het Belgische tenniskamp: met Zizou Bergs neemt deze zomer toch een landgenoot deel aan het olympische enkelspel. Dankzij een aantal afzeggingen haalde hij nipt de hoofdtabel. In het dubbelspel zijn het duo Sander Gillé en Joran Vliegen geselecteerd door de Internationale Tennisfederatie. Zij zien Parijs 2024 als een hoog doel, in tegenstelling tot Elise Mertens die zelf verzaakte

Lees meer »

Cisse Sandra verlengt contract bij Club Brugge en trekt op huurbasis naar Willem II

Club Brugge heeft donderdag de contractverlenging van Cisse Sandra bekendgemaakt. De twintigjarige middenvelder ondertekende een nieuwe overeenkomst bij blauw-zwart tot medio 2027. Club verhuurt hem komend seizoen aan de Nederlandse promovendus Willem II.
The post Cisse Sandra verlengt contract bij Club Brugge en trekt op huurbasis naar Willem II appeared first on KW.be.

Lees meer »