Provincie pakt uit met actieplan om stikstofproblematiek bij landbouw en natuur aan te pakken

De Provincie West-Vlaanderen lanceert een actieplan om landbouwers actief te ondersteunen bij de vermindering van de uitstoot van stikstof. Gedeputeerde voor plattelandsbeleid Bart Naeyaert stelde vrijdagnamiddag het plan voor op het melkveebedrijf van de familie Vanpoucke in de Beverhoutsveldstraat in Beernem. Boer Ewout Vanpoucke getuigt: “We willen duurzaam innoveren, maar de huidige stikstofnormen maken dit onmogelijk.”

Ewout Vanpoucke (31) is de derde generatie van een landbouwersfamilie in de Berhoutsveldstraat in Beernem. Opa André (82) bouwde in 1997 zijn eerste stal, vader Rik (56) breidde de onderneming uit. Kleinzoon Ewout heeft nu 150 melkkoeien en 130 zeugen. In 2020 investeerde hij in een nieuwe, grote stal om de koeien, die elk 40 liter melk per dag produceren, wat meer ademruimte te geven.

Strenge normen

“We willen investeren in nieuwe technieken, maar het moet financieel haalbaar blijven. De huidige stikstofnormen maken ons dat onmogelijk. Mijn vrouw Marieke werkt nu nog deeltijds elders, maar wenst dolgraag in het bedrijf komen, dat ik samen met mijn vader run”, aldus Ewout Vanpoucke, wiens 150 melkkoeien dit jaar goed zullen zijn voor 1,8 miljoen liter melk.

“We hebben het dierenwelzijn voor ogen. Zo hebben wij bijvoorbeeld een mestrobot aangekocht, die de roosters proper houdt en de mest veegt. Zelf ben ik naar Denemarken geweest om stage te volgen en de nieuwste technieken aan te leren. We denken aan een aparte stal voor jong vee. Maar zolang de normen zo streng zijn, kunnen we hierin niet investeren.”

“De meettechnieken om de precieze uitstoot van stikstof te meten, worden niet toegepast. Niemand kent ze ten volle. En met het feit dat ons bedrijf ook stikstof opneemt door klaver tussen het gras in onze weiden te zaaien, wordt geen rekening gehouden”, aldus de jonge landbouwer.

Actieplan

Gedeputeerde voor plattelandsbeleid Bart Naeyaert ontvouwde op het erf van de familie Vanpoucke het provinciaal actieplan om de stikstofproblematiek bij landbouw en natuur aan te pakken. Hij beseft ten volle dat West-Vlaanderen dé landbouwprovincie bij uitstek is:

“Eén derde van de Vlaamse melkveebedrijven en de helft van de varkensbedrijven bevinden zich in onze provincie. Als je er de toeleveringsbedrijven bij telt, bedraagt de landbouw 10 procent van onze economie in West-Vlaanderen.”

Al twee jaar lang kan de Provincie wegens het uitblijven van het stikstofdecreet geen vergunningen meer uitreiken aan boeren die willen uitbreiden. “Er zijn nog enkele dossiers lopende, maar we hebben de landbouwers gevraagd om hun aanvragen in te trekken, zolang er geen duidelijkheid is over de toekomstige normen voor de uitstoot van stikstof. Als er geen zekerheid is, kun je niet investeren”, stelt de gedeputeerde.

Diplomaat

“Met ons actieplan willen we de boeren begeleiden. Innovatie stimuleren om de emissies te reduceren, meten en monitoren. We willen ter plaatse audits laten uitvoeren, zodat de landbouwers de toekomst van hun bedrijf kunnen uitdokteren”, legt Bart Naeyaert uit.

Concreet zal de Provincie de komende twee jaar 2,4 miljoen euro spenderen aan onder meer de aanwerving van een innovatiecoach en een diplomaat landbouw-natuur, die in kwetsbare gebieden de dialoog tussen de landbouw- en de natuursector zal opzetten om doelgerichte oplossingen uit te werken.

Oog in oog

“Het doel is tweevoudig: een toekomst van een rendabele en duurzame landbouw garanderen én natuurgebieden beter in stand houden. Oog in oog kun je veel meer bereiken, dan als je het principe van oog om oog hanteert”, aldus Bart Naeyaert.

De Provincie zal mobiele monitoringssensoren aankopen, die gericht de emissies kunnen meten. “Veel jongen boeren willen durzaam innoveren, maar er is onduidelijkheid over hoeveel stikstof hun dieren uitstoten”, zegt de gedeputeerde. Tot slot zal de Provincie de socio-economische impact van de programmatorische aanpak van stikstof in kaart brengen, zodat een gericht beleid mogelijk wordt.

The post Provincie pakt uit met actieplan om stikstofproblematiek bij landbouw en natuur aan te pakken is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Tien minuten-regel helpt Ian Thomas bij spectaculaire gewichtsverlies: “Bij 105 kilo besefte ik dat het anders moest”

Liefst 30 kilo minder geeft de weegschaal aan. Zanger Ian Thomas (27) besloot zijn leven volledig om te gooien en onderging een indrukwekkende transformatie. “Sinds mijn verjaardag – op 30 april – dwing ik mezelf om elke dag naar de fitness te gaan. In het begin was dat niet makkelijk, maar inmiddels is het een verslaving”, vertelt hij aan HLN.

Lees meer »

Rode Duivels treffen Israëlisch elftal in Hongarije (en niet in België) “door veiligheidsdreiging”: waarom kan het in Debrecen wel?

De Rode Duivels spelen hun eerste Nations League-’thuiswedstrijd’ tegen Israël niet in eigen land, maar op Hongaarse bodem. De stad Brussel vond het veiligheidsrisico te groot om de match in het Koning Boudewijnstadion te houden. Ook andere steden vonden een wedstrijd tegen Israël geen goed idee. Waarom kan het dan wel in Hongarije?

Lees meer »

‘Drakenadem’, het nieuwe Oekraïense wapen in de strijd tegen Rusland

De beelden zien er huiveringwekkend uit: een kleine vuurspuwende drone die in korte tijd een groot deel van een bos verwoest. Deze week doken verschillende video’s op van aanvallen waarbij druppels gesmolten metaal worden uitgekieperd boven oorlogsgebied. Het gevaarlijke mengsel thermiet wordt steeds vaker gebruikt bij aanvallen met drones.

Lees meer »

Vernieuwde kiss-and-ride en blauwe zone moet verkeersdrukte in Avelgem milderen: “Effect zal na tijdje merkbaar zijn”

Net wanneer het nieuwe schooljaar startte, op maandag 2 september, wijzigde de blauwe zone in het centrum. Dit zou ervoor moeten zorgen dat de drukte tijdens de spits in het centrum van Avelgem verminderd kan worden. De Kasteelstraat wordt opgenomen in de blauwe zone, wat zorgt voor een snellere rotatie op de parkeerplaatsen in functie van de school. Tegelijk zal

Lees meer »

“Ogen gesloten? Dat los ik op!”: Alexander (42) uit Kortemark staat altijd paraat met zijn camera

Alexander Mandeville uit Kortemark is gebeten door fotografie. Hij maakte van zijn hobby zijn bijberoep en staat paraat voor eender welke fotoreportage. Sinds kort beschikt hij ook over een modern uitgeruste studio waar hij fotoreportages kan maken.
The post “Ogen gesloten? Dat los ik op!”: Alexander (42) uit Kortemark staat altijd paraat met zijn camera appeared first on KW.be.

Lees meer »

Een alom geliefd nethoofd of toch ‘een toxische leider’: wie is Lotte Vermeir, wier ontslag de VRT in twee kampen splijt?

Lotte Vermeir (39) is ongewild in het oog van een ongeziene mediastorm beland. De netmanager van VRT 1 en VRT Canvas werd vrijdag op staande voet ontslagen door CEO Frederik Delaplace. Sommige collega’s vonden dat wrang en namen het voor haar op in de open brief ‘Een zwarte dag voor de VRT’, maar die werd door anderen dan weer genuanceerd.

Lees meer »

“Soms loopt Ben Crabbé boos of stomverbaasd uit beeld”: voor 30 jaar ‘Blokken’ klapt jurylid Kris Soret uit de biecht

De kijker hoort hem als de jury van Ben Crabbé (61), maar ziet hem nooit in beeld. Behalve nu uitzonderlijk bij de 30ste verjaardag van ‘Blokken’. Kris Soret (69) is sinds dag één verantwoordelijk voor alle quizvragen en doet voor deze gelegenheid zijn boekje open over het succesformat. “Tv-recensenten gaven ons maar één seizoen”, onthult hij. Vandaag zitten ze aan

Lees meer »

Nieuwkomer Andrès Deschodt amuseert zich bij VV Koekelare

Op de eerste speeldag deed VV Koekelare wat werd verwacht: winnen bij promovendus KDC Ruddervoorde: 0-3. Voor Andrès Deschodt (19) was dat het officiële debuut in een eerste elftal. De zoon van Allan, sportief manager bij tweedenationaler KM Torhout, zette bewust een stap terug.
The post Nieuwkomer Andrès Deschodt amuseert zich bij VV Koekelare appeared first on KW.be.

Lees meer »