Na Leeuwentoren lanceert oud-Krak nieuw werpspel: “Ons eigen gezinsspel”

Stefaan Vanoplynes (37) ontwikkelde zes jaar geleden het spel Leeuwentoren. Nu is het tijd voor een tweede spel: Little Bertha. Het is vernoemd naar een mortier die zich in het dorpscentrum van Boezinge bevindt. “Dit keer kwam de inspiratie uit het eigen gezin”, zegt hij.

Stefaan Vanoplynes is leerkracht van het zesde leerjaar bij de vrije basisschool Sint-Michiels. Sinds 2020 woont de voormalige Krak van Ieper met zijn gezin in de Diksmuidseweg in Boezinge. “Zes jaar geleden ontwikkelde ik vanuit een klascontext Leeuwentoren”, vertelt Stefaan. “Later kwam er een nieuwe versie op de markt. Van de originele versie zijn er nog 110 spellen en van de nieuwe versie is nog de helft beschikbaar. We zien nog of er nog een nieuwe lading besteld zal worden. Wat wel vaststaat, is dat ook dit jaar het BK Leeuwentoren zal volgen. De exacte datum ligt nog niet vast, maar een zesde editie komt er komende zomer aan. De bedoeling is om het buitenspeelplezier tien jaar te doen.”

Onverwacht

Intussen kwam er een vervolg op het succesverhaal van Leeuwentoren: Little Bertha. “Het was niet de bedoeling om nog iets nieuws op de markt te brengen. Het kwam eerder onverwacht. Afgelopen zomer hadden we enkele regenachtige weken in juli. Op dat moment speelden we vaak darts, want onze zoon Ties (9) had volledig de microbe te pakken. Toen kwamen we op het idee om het darten in een eenvoudige, maar leuke versie naar buiten te trekken als spel. Met enkele Kubb-blokken en Leeuwentoren-onderdelen maakten we een eerste prototype en zo gingen we aan de slag. Aangezien we hier in Boezinge een mortier ‘Little Bertha’ hadden, kwam dit goed uit voor de kanonskogels en was de naam vlug geboren. In september hebben we elke avond gespeeld en verschillende opties uitgetest.”

“We combineren darts en petanque in een modern jasje”

“Bij onze kinderen – naast zoon Ties hebben we nog een zevenjarige dochter Tiele –viel dit onmiddellijk in de smaak. Na schooltijd wilden ze per se een potje Little Bertha spelen. Hun enthousiasme gaf de aanleiding om dit project door te zetten en nu kunnen we ook met trots zeggen dat dit ons gezinsspel is. Met Little Bertha hebben we een nieuw spelsysteem, waarbij we darts en petanque combineren in een eenvoudige versie, maar in een modern jasje. Hierbij is het de bedoeling om zo vlug mogelijk 36 punten uit te gooien. Alle blokken hebben een vaste waarde van 1 of 2 punten. Aan de hand van de volgorde van de ballen kun je een double of triple gooien, zoals bij darts. In elke ronde gooi je vier keer met een bal in plaats van met pijltjes. Net zoals bij darts kun je in drie rondes het maximum uitgooien of de perfecte ninedarter scoren. Door de afstand van het speelveld te vergroten of te verkleinen, is het geschikt voor zowel kinderen als volwassenen. Zelfs de geoefende petanquer zal er plezier aan beleven. Alles zit in één compacte doos die je gemakkelijk kunt meenemen om bij vrienden en familie in de tuin of aan het strand te spelen. Het spel is voor alle leeftijden.”

Net als bij Leeuwentoren bestaan de spelonderdelen van Little Bertha uit kwalitatief rubberhout uit Azië. “Ik kies niet voor een goedkope berk- of dennensoort, maar duurzaam en ecologisch rubberhout. Wat ik afneem van hout, plant ik opnieuw aan in samenwerking met Stad Ieper. Voor elk spel wil ik een boompje teruggeven. In maart 2021 hadden we al twee vogelbosjes aangeplant aan het Auris in Ieper, goed voor ongeveer 650 bomen en struiken. Op dit moment staat de teller op iets meer dan 1.500 bomen. Van zodra we de kaap van 2.000 bereikt hebben, doen we een nieuwe plantactie. Hiermee verdubbelen we onze vorige aanplanting.”

Pre-order

Little Bertha werd op 1 februari gelanceerd. “We zijn van start gegaan zonder toeters en bellen. Het gaat om het spel zelf en het vertrouwen in ons project. Ik geloof in dit nieuw project dankzij de prijszetting, het spelconcept en het thema. In de eerste dagen kregen wij al tientallen bestellingen vinnzn. De eerste tripel 20 is al weg. Het zijn vaak mensen die ik niet ken, maar wel de pure spelliefhebbers. Mensen kunnen het spel op dit moment enkel aankopen via de webshop op leeuwentoren.be. Wij werken met een pre-order, omdat de spellen eind februari verwacht worden. We doen dit in drie waves en starten vanaf 34,95 euro. Per wave wordt het spel iets duurder en zitten er 180 spellen in of een ONE80, een verwijzing naar darts. Binnenkort lanceer ik nog een actie voor scholen. Ze kunnen een originele foto opsturen van de klas met Little Bertha en de winnende klas krijgt één spel per leerling. Vanaf april 2024 wordt het spel ook verdeeld in winkels. Op 17 april is het Buitenspeeldag en dan zullen we het ook promoten.”

The post Na Leeuwentoren lanceert oud-Krak nieuw werpspel: “Ons eigen gezinsspel” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Belgisch koppel en hun baby op nippertje gered uit kolkende rivier in Italië terwijl hun auto wordt meegesleurd door watermassa

Een Belgisch koppel en hun baby zijn ternauwernood aan de dood ontsnapt toen ze ingesloten raakten door de kolkende watermassa van de Orco-rivier tussen Montanaro en San Benigno Canavese in de regio Piëmont. Reddingswerkers konden het gezin in de nacht van zaterdag op zondag op het nippertje in veiligheid brengen, waarna hun wagen werd meegesleurd door de kracht van het

Lees meer »

KIJK. “Hij pakte hem bij zijn hoofd en begon te slaan”: Amerikaanse agent valt tiener aan tijdens kinderfeestje

In Galveston, Texas, is een kinderfeestje volledig uit de hand gelopen. Een agent in burger kwam poolshoogte nemen omdat er zoveel mensen bij het zwembad van een appartementencomplex waren, waar het feestje plaatsvond. Vervolgens ontstond er een hevige discussie, waarna de agent een tiener aanviel. Een moeder kon het hele incident filmen. De politie is een onderzoek gestart.

Lees meer »

Vertragingen bij Duits treinverkeer zorgen voor klachten bij Rode Duivels-fans: “Na vier treinen is een vriendin ons komen ophalen”

Na de kwalificatie voor de achtste finales, woensdagavond tegen Oekraïne, kennen tal van Rode Duivels-fans problemen met hun terugkeer vanuit Stuttgart naar huis. Al sinds het begin van het Europees Kampioenschap klagen voetbalfans over de treinen in Duitsland, een al jaren aanslepend en groeiend probleem. “Over de NMBS ga ik nu minder klagen”, klinkt het.

Lees meer »

Muzikale zomer start met Café Congé in Deerlijk: “Genieten van steengoeie bands met drankje in de hand”

De grote vakantie is in zicht en dat betekent dat Café Congé weer op de activiteitenkalender staat in Deerlijk. Met een gevarieerd programma mikken de initiatiefnemers vanaf donderdag 4 juli gedurende twee avonden op een jong en minder jong publiek.
The post Muzikale zomer start met Café Congé in Deerlijk: “Genieten van steengoeie bands met drankje in de hand”

Lees meer »

Internationaal aanhoudingsbevel tegen Syrische president Assad is geldig en blijft van kracht, zegt Franse rechtbank

Het internationale aanhoudingsbevel tegen de Syrische president Bashar Al-Assad is geldig en blijft van kracht. Dat heeft een Franse rechtbank in beroep beslist. Het bevel was uitgevaardigd door een Franse onderzoeksrechter in november vorig jaar, voor de betrokkenheid van Assad bij oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid tijdens de burgeroorlog in Syrië.

Lees meer »

“We gingen niet specifiek op zoek naar de nieuwe Pommelien of Camille”: de eerste details over nieuwe ‘#LikeMe’

“We voelden aan alles dat het verhaal nog niet op was.” De muzikale jeugdreeks ‘#LikeMe’ krijgt een doorstart mét een gloednieuwe cast. Vers talent zal Vlaamse klassiekers in een modern jasje steken en de nodige liefdesperikelen beleven. Staan de nieuwe Camille en Pommelien Thijs al klaar? Annemie Gulickx, de netmanager van Ketnet, onthult de eerste details over de vernieuwde ‘#LikeMe’.

Lees meer »

Na ‘Familie’ verbrak actrice Silvia Claes zo goed als alle contact en maakte opvallende carrièreswitch

Waar blijven Trudy en Pierrot? Het is de vraag die menig ‘Familie’-fan zich stelt, nu duidelijk is welke personages een comeback maken in de seizoensfinale. Maar liefst vijf acteurs keren even terug, maar oudgedienden Silvia Claes (48) en Guillaume Devos (42) zijn nergens te bespeuren. Ze werden wel gevraagd, maar beiden hebben zo hun redenen om ‘Familie’ achter zich te

Lees meer »

Waterpret in zwemzone Coupure in Brugge

Op de openingsdag zaterdag namen meteen al tientallen een verfrissende duik in het water van de in de zomer jaarlijkse terugkerende zwemzone in de Coupure. Door het mooie weer op zaterdag heeft de zwemzone, die nog toegankelijk is tot en met 1 september, de start dus niet gemist.
The post Waterpret in zwemzone Coupure in Brugge appeared first on

Lees meer »

Prijzen stegen in 2023 nog steeds sneller dan lonen in EU

De reële lonen zijn in de Europese Unie in 2023 verder gezakt: ondanks sterkere loonstijgingen en een dalende inflatie is de koopkracht met gemiddeld 0,6 procent gedaald. Dat blijkt uit analyse van het Duitse onderzoeksinstituut WSI van de Hans-Böckler-Stichting, een orgaan van de Duitse vakbonden.

Lees meer »

Zon laat zich niet zien op dag vol wolken en buien

Aanvankelijk regent het nog over het oosten, maar al snel wordt het overal overwegend droog met afwisselend opklaringen en wolken. In de loop van de namiddag verschijnen er vanaf de kust opnieuw meer wolken met buien die ‘s avonds het centrum bereiken. De maxima schommelen van 17 graden op de Hoge Venen, 19 graden aan zee en tot 21 of

Lees meer »

“Het gebouw is een pak moderner en het oogt echt wel chique”: Roeselarenaars onder de indruk tijdens bezoek aan vernieuwde stadhuis

Op zondag 30 juni zette Roeselare de deuren open van het vernieuwde stadhuis. Op de Grote Markt stonden bij momenten wachtrijen, maar de rondleiding verliep heel vlot. De bezoekers waren onder de indruk van het lichtrijke en toegankelijke gebouw.
The post “Het gebouw is een pak moderner en het oogt echt wel chique”: Roeselarenaars onder de indruk tijdens bezoek

Lees meer »