Jabbeekse burgemeester Frank Casteleyn is het beu: “Truckers laten pis en kak achter op openbaar domein”

In een brief aan Vlaams minister voor Mobiliteit Lydia Peeters vraagt de Jabbeekse burgemeester Frank Casteleyn om een extra parking voor honderd vrachtwagens in te richten in de spie langs de E40: “Nu de huidige vrachtwagenparking aan het tankstation sedert deze week betalend is, zullen nog meer truckers wildparkeren op ons openbaar domein. De overlast is groot, ze laten pis en kak achter!”

Al jaren is de vrachtwagenparking aan het Vlamingveld in Jabbeke, ter hoogte van de OKay, een doorn in het oog van de lokale bevolking. Burgemeester Frank Casteleyn legt uit: “Die parking is eigendom van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). De bedoeling was edel: de woonwijken ontlasten van vrachtwagens.”

Ontlasting

“Tijdens de weekends zit die parking overvol met buitenlandse trucks, de Belgische chauffeurs staan noodgedwongen geparkeerd langs de Expresweg nabij het rondpunt van Jabbeke en zelfs richting Stalhille. Dit werkt al jaren op mijn systeem: die chauffeurs laten afval achter. Niet alleen etensresten, maar ook plastiek en poep. Ze kakken erop los. Tot op het mountainbike pad. De hondenliefhebbers op de nabijgelegen hondenspeelweide doen braafjes de hondenpoep in een zakje, maar worden geconfronteerd met menselijke ontlasting.”

De truckers laten kak achter in Jabbeke. © gf

“Het feit dat de snelwegparking langs de E40 in Jabbeke sedert deze week omheind en betalend is, zal het probleem alleen maar verergeren. De buitenlandse truckers willen niet betalen om in hun voertuig te overnachten. Nu al parkeren ze hun vrachtwagen op het openbaar domein, als de parking in het Vlamingveld vol is. De politie treedt op, maar kan er weinig aan doen: die truckers, beren van mannen, beweren dat ze geen Engels noch Frans noch Duits verstaan. Ze kruipen in hun wagen, doen hun gordijntje dicht en slaan geen acht op de politie.”

Oplossing

Frank Casteleyn heeft inmiddels al contact gehad met de directie van het Agentschap Wegen en Verkeer. Binnenkort volgt een vergadering om een oplossing uit te dokteren. De Jabbeekse burgemeester heeft, na overleg met zijn collega’s uit de Brugse regio, ook een brief gestuurd naar Vlaams minister voor Mobiliteit Lydia Peeters.

“Er is een oplossing, met name een extra parking in de spie langs de E40 in Jabbeke, op het eilandje waar de autowegen naar Oostende en De Panne splitsen. Daar is al 11.000 m² voorbehouden voor een toekomstig, gesloten asielcentrum. De federale wegpolitie is er gevestigd, maar in die bureaus zitten amper vier agenten en twee poetsvrouwen. Het hoofdkantoor van de wegpolitie is immers in Wetteren.”

Vogels

“Er is daar plaats voor een vrachtwagenparking voor honderd voertuigen. Dat zou de dorpskernen van diverse gemeenten ontlasten. Want niet alleen Jabbeke, ook Oudenburg, Oostkamp, Zedelgem, Torhout en Brugge zijn op dat vlak verzadigd. Mijn collega’s uit het regionaal burgemeestersoverleg steunen mijn voorstel.”

“Weet je wat Lydia Peeters geantwoord heeft? Ze vindt het een fantastische site, maar er kan daar geen parking ingericht worden, omdat er daar enkele vogels zitten te broeden! Kan het nog gekker? Zijn er daar misschien ook krokodillen? Ik kan begrijpen dat de wegpolitie niet graag heeft dat daar een parking komt.”

“Maar bekijk het dossier positief: er moet niet eens sanitair geplaatst worden, de truckers kunnen de toiletten van de wegpolitie gebruiken. Ik heb Lydia Peeters uitgenodigd om de toestand ter plekke te evalueren. Ze heeft nog niet gereageerd op mijn uitnodiging”, aldus Frank Casteleyn.

The post Jabbeekse burgemeester Frank Casteleyn is het beu: “Truckers laten pis en kak achter op openbaar domein” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Warmte van gezin kunnen we nooit vervangen”: pleegkinderen komen (lange tijd) in ziekenhuis terecht door plaatstekort

Een kinderziekenhuis kan de warmte van een gezin nooit vervangen, terwijl dat net is wat een kind nodig heeft. Dat zegt professor en kinderarts Ann De Guchtenaere van het UZ Gent, dat net als andere ziekenhuizen af en toe pleegkinderen (lange tijd) opvangt door een groot tekort aan crisisopvangplaatsen. Concreet zoekt Pleegzorg Vlaanderen meer dan 400 zulke plaatsen voor dringende

Lees meer »

63ste editie van Koekuit-in-Feest in Menen is weer een voltreffer, rommelmarkt op zaterdag is absolute publiekstrekker

Het staat te boek als een van de oudste kermissen van Menen en blijft, jaar na jaar, heel wat mensen lokken. Koekuit-in-Feest wist ook dit jaar de wijk van heel wat animo te voorzien, met een reuze rommelmarkt als absolute publiekstrekker.
The post 63ste editie van Koekuit-in-Feest in Menen is weer een voltreffer, rommelmarkt op zaterdag is absolute publiekstrekker

Lees meer »

China zal ‘nooit’ dossier 23 dopingpositieve zwemmers delen met Amerika

De Chinese antidopingautoriteiten zullen “nooit” instemmen met het verzoek uit de Verenigde Staten om details vrij te geven van het onderzoek naar de 23 Chinese zwemmers die vlak voor de Olympische Spelen in Tokio positief testten op een verboden middel. Het Amerikaanse antidopingbureau USADA en leden van het Congres hebben om publicatie van het dossier gevraagd.

Lees meer »

Wereldberoemd door ‘Big Brother’ en omstreden 22-jarige: dit zijn de vier opvallendste nieuwkomers in het parlement

Vandaag leggen 124 Vlaamse Parlementsleden de eed af. Voor 39 van hen is dat de allereerste keer. Wij spraken met de vier opvallendste nieuwkomers. De ene werd wereldberoemd in Vlaanderen dankzij ‘Big Brother’, de andere werkt al meer dan dertig jaar als arbeider in de haven van Antwerpen. En de jongste verkozene is misschien wel de meest omstreden nieuweling: “Ik

Lees meer »

Familie schenkt Triptiek aan Sint-Pieterskerk van Emelgem: “Krijgt hier nu een ereplaats”

In de Sint-Pieterskerk prijkt voortaan een triptiek. “De familie Kemp schonk het kunstwerk aan de kerkfabriek en krijgt nu een ereplaats”, zegt de voorzitter van de Emelgemse kerkfabriek Luc Ghekiere. De kerk is dit jaar 50 jaar beschermd als monument. De schenking komt dus op een ideaal moment.
The post Familie schenkt Triptiek aan Sint-Pieterskerk van Emelgem: “Krijgt hier

Lees meer »

Erfgoedvereniging wil geen appartementen naast Thermae Palace: hele zomer actie tegen bouwplannen

Erfgoedvereniging Dement uit Oostende voert de strijd op tegen de bouwplannen op de site van het Thermae Palace, dat dringend aan renovatie toe is. Vooral de private financiering ligt zwaar op de maag. Hun aanvraag om de omgeving te beschermen viel in dovemansoren.
The post Erfgoedvereniging wil geen appartementen naast Thermae Palace: hele zomer actie tegen bouwplannen appeared first

Lees meer »

17 hectare nieuw stadsgroen Vlasakker is gerealiseerd

Het open gebied tussen de Etienne Sabbelaan, de Maandagweg, woonwijk Tarweveld-Klaverveld, hogeschool VIVES en KU Leuven Kulak vormt 17 hectare nieuw, volwaardig stadsgroen waar natuurontwikkeling, ontmoeting en beleving hand in hand gaan. De feestelijke opening vindt plaats op zaterdag 29 juni vanaf 14 uur.
The post 17 hectare nieuw stadsgroen Vlasakker is gerealiseerd appeared first on KW.be.

Lees meer »

Oproep | gebruikt u benzodiazepines?

Benzodiazepines worden vaak voorgeschreven omdat ze kalmerend werken, de slaap bevorderen of angsten remmen. Veel Belgen maken er gebruik van. Er wordt evenwel gewaarschuwd voor het verslavende karakter van deze middelen en voor mogelijke bijwerkingen. De overheid probeert het gebruik terug te dringen.

Lees meer »

Ouders komen in tranen aan op laatste schooldag na drama met verdronken jongen (7): “Iedereen is in shock”

Wat een feestelijke afsluiter moest worden van het schooljaar, werd bij basisschool Mikado in Borgerhout een dag van rouw. Bij een uitstap naar recreatiedomein De Mosten in Hoogstraten verdronk donderdag een 7-jarige leerling. “Iedereen is in shock”, reageert gedelegeerd bestuurder Geert Van Kerckhoven. “Onze zorg gaat in de eerste plaats uit naar de ouders, de leerlingen en ook het schoolteam.”

Lees meer »