“Iedereen kan mee doen voor het goede doel”: Bert loopt tijdens Run Your Age op zijn 50ste verjaardag 50 kilometer op Izegemse atletiekpiste

Wie jarig is, zakt in de regel graag eens achteruit met een lekker stukje taart en een goed glas binnen handbereik. Niet Bert Seynaeve. Als hij met Pasen vijftig kaarsjes uitblaast, zal hij evenveel kilometers afmalen op de atletiekpiste van Izegem. Hij nodigt iedereen uit om te komen mee joggen of wandelen. Niet zomaar, maar wel om Kom op tegen Kanker te steunen.

Bert Seynaeve is in het dagelijks leven maatschappelijk werker bij GTB, die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ondersteunt in hun zoektocht naar een passende job. In zijn vrije tijd is hij echter ook een begenadigd jogger. “Ik moet een jaar of 25 geweest zijn toen ik voor het eerst de loopmicrobe te pakken kreeg”, zegt de papa van Henri (15) en Arnaud (11). “In het begin liep ik recreatieve tochtjes langs het kanaal, maar niet veel later schreef ik me ook in bij de Izegemse Triatlonclub. Daar ben ik twaalf jaar actief geweest, maar door een gebrek aan tijd ben ik er uiteindelijk uit gestapt.”

“Doorheen de jaren heb ik wel een paar marathons en trails gelopen en tijdens corona had ik een Whatsappgroepje om regelmatig met vrienden te gaan lopen. Met zes anderen heb ik ook al eens onze kustlijn afgelopen. Tegenwoordig ben ik actief bij Atletiekvereniging Roeselare. Het moet tien jaar geleden zijn dat goede vriend en medeloper Freddy Wallaert voor zijn vijftigste verjaardag een marathon heeft gelopen op de piste en ik ben altijd met dat idee blijven spelen.”

Vader verloren aan kanker

Nu Bert op 31 maart – Pasen – zelf een halve eeuw oud wordt, onderneemt hij actie. Vrienden van hem veranderden het concept van de marathon naar 50 kilometer lopen, zodat het zijn leeftijd evenaart. “Ik wilde het echter niet zomaar voor de uitdaging alleen doen, maar er ook iets voor het goede doel aan koppelen”, vertelt hij. “Mijn vader Freddy is in 2022 overleden aan de gevolgen van kanker, dus ik heb van dichtbij gezien wat de ziekte met iemand kan doen. Daarom wil ik Kom op tegen Kanker steunen.”

“Onder de noemer Run Your Age ga ik die dag tussen 8 en 13 uur de uitdaging aan en ik nodig alle wandel- en loopliefhebbers uit om mee te komen bewegen. Mijn levensmotto is niet voor niets: “Levenslang bewegen geeft een boost aan je leven”. Je kiest zelf of je wandelt of loopt en of je al dan niet je eigen leeftijd loopt. Ik doe dat, maar iedereen bepaalt uiteraard de afstand voor zichzelf.”

125 rondjes op de piste

Bert is momenteel al volop aan het trainen. “Ik trek zes keer per week mijn loopschoenen aan”, zegt hij. “Ik heb het even uitgerekend: vijftig kilometer lopen komt overeen met 125 rondjes op de atletiekpiste. Dat lijkt veel, maar het is zeker niet onmogelijk. Ik ben op 25 december 2023 begonnen met mijn voorbereiding. Intussen staat er bijna 400 kilometer op de teller. Dat betekent dat ik een mooie basisconditie heb opgebouwd met enkele duurlopen tot 23 kilometer. De komende weken bouw ik verder op naar 30 kilometer.”

“In 2022 heb ik met goede vrienden Henk en Steven al eens de marathon gelopen en zo konden we 1.800 euro inzamelen voor Ren Tegen Kanker. De dag zelf zullen ook voormalig hardloopster Veerle Dejaeghere en Henk Vandermeersch, Belgisch kampioen marathon bij de 45-plussers, mee komen lopen.”

Aangepaste randanimatie

Wie wil deelnemen betaalt 10 euro, een bedrag dat integraal naar het goede doel gaat. “Uiteraard is er ook de mogelijkheid om een vrije gift aan de actie te schenken, zonder dat je loopt”, zegt Bert. “ Vanaf 11 uur zal het ook mogelijk zijn om in de kantine van atletiekvereniging FLAC bij de atletiekpiste iets te drinken en een ovenkoek met beenhesp te eten. Dat kost 6 euro. Wie wil lopen en nadien eten betaalt 16 euro. Wie mee komt sporten, kan er overigens gebruik maken van de kleedkamers en douches. Er is ook bevoorrading voorzien.”

“Aangezien het Pasen is zullen we ook wel wat aangepaste randanimatie voor kinderen voorzien. Kinderen onder de twaalf jaar kunnen overigens gratis komen meelopen en studenten betalen slechts 6 euro. Speaker van dienst zal die dag Frank Bruyneel van de Izegemse Triatlonclub zijn.”

Inschrijven

Het is mogelijk om nu al in te schrijven voor Run Your Age. “We raden dat aan, zodat we kunnen inschatten hoeveel mensen we mogen verwachten en hoeveel eten en drank we moeten voorzien”, aldus Bert. “Al zal het perfect mogelijk zijn om ook de dag zelf te beslissen om mee te lopen. Het is overigens niet de bedoeling om er de kilometers aan sneltempo door te jagen, maar op een rustig ritme op de piste te lopen. Wie deelneemt, krijgt nadien ook nog een leuk souvenir.”

Meer info en vooraf inschrijven kan via een link op de Facebookpagina Run Your Age.

The post “Iedereen kan mee doen voor het goede doel”: Bert loopt tijdens Run Your Age op zijn 50ste verjaardag 50 kilometer op Izegemse atletiekpiste is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kwart nieuwe auto’s is elektrisch

20:34 Elektrische wagens waren in de eerste zes maanden van het jaar goed voor 24,5 procent van de nieuwe inschrijvingen. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Mobiliteit & Vervoer en secto…

Lees meer »

Ostend Beach Festival is klaar voor jubileumeditie

Op het Klein Strand in Oostende is de opbouw volop bezig voor Ostend Beach Festival op 12, 13 en 14 juli. Na 15 jaar is de ploeg al goed op elkaar ingespeeld en loopt de voorbereiding gesmeerd. We blikken al even vooruit met organisatoren Jan Mortelmans en Kevin Beirens.
The post Ostend Beach Festival is klaar voor jubileumeditie appeared

Lees meer »

Zes WO I-soldaten uit Wales krijgen een graf met hun naam op, meer dan een eeuw na hun dood

Afgelopen week vond op verschillende CWGC-begraafplaatsen een plechtigheid plaats voor WO I-soldaten uit Wales die een grafsteen met hun naam op kregen. Na grondig onderzoek werd ontdekt waar ze lagen begraven. De herinwijding van het graf van kapitein Clifford Nichols werd bijgewoond door zijn achternicht en haar kinderen.
The post Zes WO I-soldaten uit Wales krijgen een graf met

Lees meer »

KIJK. Zo ziet “mogelijk catastrofale” orkaan Beryl die op Caraïben afstevent eruit vanuit de ruimte

Orkaan Beryl, die momenteel door het Caribisch gebied raast en al aan land is gegaan op het eiland Grenada, is opgeschaald naar categorie 5. Het gaat om de hoogste categorie die het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) toekent. Bovenstaande satellietbeelden tonen hoe de volgens het NHC “mogelijk catastrofale” storm de zuidoostelijke Caraïben nadert.

Lees meer »

Is het aandeel Tesla te duur?

17:07 De Amerikaanse autobouwer zag deze week 100 miljard dollar beurswaarde bijkomen na mooie verkoopcijfers. Maar is het aandeel met een verwachte koers-winstverhouding van 95 niet te duur?

Lees meer »