Fred Verhaeghe trekt deur PTI na 47 jaar definitief achter zich dicht: “Bovenal een verbinder”

De 62-jarige Fred Verhaeghe trok op 1 februari de deur van PTI, campus wetenschap en groen Kortrijk, definitief achter zich dicht na 47 jaar, waarvan 6 als leerling. Nu geniet de Waregemnaar van een welverdiend pensioen.

Vorig weekend genoot Fred van een pensioenfeestje met 150 aanwezigen in de gebouwen van Volvo Waregem. “Het deed deugd al die mensen samen te zien die mee de school gemaakt hebben”, glundert hij. “Zelfs een leraar waar ik zelf nog les van kreeg was aanwezig. Francis Bruyneel waarmee ik samen student geweest ben en de persoon die me altijd ondersteund heeft, was er bij. Ik zag hier allemaal mensen die me de afgelopen 40 jaar een warm gevoel gaven.”

Klaprozen

“Dat ik de feestruimte hier aankleedde met veel klaprozen is niet toevallig. Dit was de lievelingsbloem van mijn vrouw Hadewyck die op 22 maart 2022 overleed aan MSA. Zij leeft nu verder in mijn kinderen en negen kleinkinderen. Ook haar vogel Kiwi was er bij. Allemaal details die belangrijk zijn voor mij. De vierde Hello Fred bloemenactie die ik in 2022 voor het laatst op poten zette heeft een bedrag van 20.000 euro opgebracht voor de MSA-AMS, een vereniging die opkomt voor mensen die aan MSA (multipele systeem atrofie) lijden. In totaal zamelde ik al meer dan 50.000 euro in. Op 8 en 9 juni is de volgende bloemenactie. Hade is op 12 juni jarig. Dit zal nu voor het eerst met meer tijd zijn, ik ben gepensioneerd hé (lacht). ‘Zet in op Neuro’, heet de actie.”

Bloemen

“Door mijn job als leerkracht in de tuinbouwschool kwam ik op plaatsen waar ik anders nooit zou geraakt zijn. Er gingen veel deuren voor mij open naar bloemen. We waren met de school goed bezig rond de kerktoren maar groeiden uit tot en provinciale school die van 200 naar 650 leerlingen ging.”

“Als 12-jarige ging iedereen die in Waregem woont naar het College of VTI, ik ging naar de tuinbouwschool door mijn vader. Ik studeerde daarna door voor tuinarchitect en ik leerde de stiel bij bloemenwinkel Orchidee. Dat gaf een meerwaarde aan mijn opleiding.”

Als leerling

“Ik bouwde standen voor school op beurzen en op Floraliën Gent tot Genua in Italië. Ik mocht er België vertegenwoordigen met 10 leerlingen. Er was een samenwerking met de hotelschool in Koksijde die tot bij de koning reikte. Ook bij de eedaflegging in 2013. Ik maakte boeketten voor drie koninginnen.”

“Door mijn job als leerkracht kwam ik op plaatsen waar ik anders nooit zou geraakt zijn”

“In 1999 belande ik in de bloemensierkunst, iets wat ik verder kon uitbreiden. Ik heb toch in de regio heel wat vakbekwame floristen afgeleverd. We waren de enige school met een driejaarse opleiding. Het mooie aan bloemsierkunst is dat je je persoonlijkheid in een bloemstuk kan steken.”

“Fred startte als kleine Waregemnaar aan de grote Kortrijkse tuinbouwschool op 1 september 1973”, vertelde Francis Bruyneel, eredirecteur, op het pensioensfeest. “Met brio volgde hij het lager en hoger secundair onderwijs, om vervolgens in oktober 1980 de driejarige opleiding landschaps- en tuinarchitectuur te volgen. Ook hier behaalde hij schitterende resultaten. Mede dankzij zijn uitmuntende creatieve talenten kon hij als TV en PV- leerkracht in 1983 aan de slag in de Kortrijkse Stedelijke Tuinbouwschool. De eerste benoeming volgde op 1 juni 1987 voor 4 uren technische vakken en 11 uren praktijk. Zijn volledige benoeming volgde 2 jaar later.”

Wedstrijden

“Het is gebleken dat onderwijs zijn ding was. Hij gaf verder technisch tekenen, handvaardigheidsoefeningen, tuinarchitectuur, floristiek ontwerp, bloementeelt, plantenkennis en verder nog heel wat bloemensierkunstgerelateerde vakken. Samen met menig collega participeerde hij in ontelbare activiteiten binnen en buiten de schoolpoorten. Het ging van innovatieve projecten, tot deelname aan heel wat wedstrijden tot beurzen als Tuinexpo, de Kersthappening in Brugge, de Gentse Floraliën, dichtbij of veraf… het kasteel van Beloeil, het Koningshuis Brussel en Euroflora in Genua. Bebloemingen in ons Provinciaal Hof, voor de intrede van prins Filip en prinses Mathilde, voor de eedaflegging van koning Filip.”

“Fred Verhaeghe is: toegankelijkheid, openheid, aanspreekbaarheid en hartelijkheid. Betrouwbaarheid, betrokkenheid en loyaliteit. Oog voor het kleine en het grote, charisma, een stralende lach, maar bovenal is hij een verbinder, gericht op samenwerking en versterking.”

The post Fred Verhaeghe trekt deur PTI na 47 jaar definitief achter zich dicht: “Bovenal een verbinder” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

CAMILLE is nu ook… een kunstwerk (van 50.000 euro)

Een levensgroot hoofd van Camille in uw living? Het kan. “Al hoop ik dat dit kunstwerk toch ooit in mijn eigen huis komt te hangen, maar daarvoor moet ik eerst nog veel sparen”, lacht de popster bij de onthulling van een portret dat van haar gemaakt werd. Kunstenares Isabelle Scheltjens gebruikte duizenden stukjes glas om de bekende kop te vereeuwigen

Lees meer »

Parket wil sterrenchef Nick Bril vervolgen voor schuldig verzuim na ongeval waarbij hulpkok onderbenen verloor 

Het Antwerps parket wil sterrenchef Nick Bril vervolgen voor schuldig verzuim na het verkeersongeval op de parking van restaurant The Jane, onder meer omdat hij de hulpdiensten te laat heeft verwittigd. Bril reed begin dit jaar met zijn auto over een hulpkok, die verloor daarbij zijn beide onderbenen. Eerder stelde de politierechter een medische deskundige aan om te bepalen hoeveel

Lees meer »

Dirk De smet is graag geziene jeugdtrainer bij Sporting Menen

Jeugdtrainers. Alle clubs hebben er nood aan. Voor het geld moet je het niet doen en ze komen zelden in de schijnwerpers. Toch zijn er meerdere jeugdtrainers die niet zouden willen ruilen voor hun collega’s die een eerste ploeg leiden. Dirk De smet is een van hen. Ondertussen is de 50-jarige Wevelgemnaar al 30 jaar bezig aan het opleiden van

Lees meer »

Waarom zat 75% van de Belgische WK-ploeg op twee ronden van het einde al in de bus? “Waren niet helemaal attent op dát moment”

Geen honderdste medaille voor bondscoach Sven Vanthourenhout. Aan Tadej Pogacar was niks te doen, maar toen de Sloveen op vier ronden van het einde aanviel, gaven de Belgen niet meteen thuis. Werden ze verrast? Hadden ze geen superdag? En waarom kregen ze amper steun? “Ik snap de tactiek van sommige landen niet. De Fransen demarreerden terwijl Alaphilippe stond te plassen.”

Lees meer »

De destructie van orkaan Helene

Orkaan Helene trok eind vorige week een verwoestend spoor doorheen de zuidwestelijke staten van de VS. Via Florida ging het helemaal tot Tennessee, een traject van meer dan 900 kilometer. De storm, bestempeld als “a true multi-state event”, kostte intussen aan meer dan 100 mensen het leven.

Lees meer »

Filezwaarte in Vlaanderen doorbreekt symbolische kaap

Een nieuwe maand, een nieuw record voor de gemiddelde filedruk op de Vlaamse hoofdwegen. De voorbije twaalf maanden, van september 2023 tot augustus 2024, kwam de filezwaarte op de hoofdwegen uit op gemiddeld 911 kilometeruren. In die periode was er met andere woorden elke werkdag gemiddeld 911 kilometer file gedurende één uur lang. Het cijfer komt voor het eerst boven

Lees meer »