Vlaams minister-president Jan Jambon belooft beslissing over Visartsluis in april

Vlaams minister-president Jan Jambon heeft op de nieuwjaarsbijeenkomst van de havengemeenschap een boude belofte gedaan: “Deze Vlaamse regering neemt de komende maanden een definitieve beslissing over de nieuwe sluis.” De jongste maanden was wegens bijkomend studiewerk twijfel gerezen over de haalbaarheid van de deadline.

Begin januari ging de alarmbel af over een nieuwe grote vertraging van het complex project Nieuwe Sluis Zeebrugge. Uit de adviesronde over het ‘eindbeeld’ in september 2022 gaven diverse instanties een tiental adviezen die meer dan verwacht bijkomend studiewerk noodzakelijk maakten. Daardoor verschuift de start van het openbaar onderzoek over het ontwerp kaderprojectbesluit – de ‘bouwvergunning’ – van januari-februari naar ten vroegste eind april. De einddatum van dit openbaar onderzoek van zestig dagen valt dan ná verkiezingszondag 9 juni. Zal de nieuwe Vlaamse regering de voorgaande beslissingen over de sluis volgen? Of komt er een langdurige regeringsvorming en mag een aanblijvende Vlaamse regering ‘in lopende zaken’ over een dossier met zo’n grote financiële impact beslissen?

Op de nieuwjaarsbijeenkomst van de havengemeenschap stelde Vlaamse minister-president Jan Jambon de bedrijvenvereniging Azpi-Voka gerust. “Ik engageer mij om in april 2024, binnen drie maanden, een robuust projectbesluit voor de Nieuwe Sluis Zeebrugge goed te keuren. Daarmee geven we de regering in lopende zaken de mogelijkheid om vervolgbeslissingen te nemen. De lengte van de regeringsvorming doet er dan niet toe, om het dossier te laten evolueren.”

Gsm-nummer

Een gepikeerde Jambon dicteerde vervolgens aan de meer dan 550 aanwezigen tot twee keer toe zijn gsm-nummer. “Daarop mag iedereen mij vragen hoe het dossier vooruitgaat”, aldus de minister-president. “Hetzelfde over geruchten dat het geld voor de Zeebrugse sluis naar de extra containercapaciteit (ECS) in Antwerpen zou gaan. Bullshit! Voor die twee belangrijke projecten voorzien we financiering, en het ene zal niet ten koste van het andere gaan. Noteer: Jan Jambon, Brugge, 26 januari 2024.”

The post Vlaams minister-president Jan Jambon belooft beslissing over Visartsluis in april is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Cédric Cherain wint 64ste Omloop van Vlaanderen

De tweede seizoenshelft van het Belgisch kampioenschap rally is dit weekend op gang geschoten met de Omloop van Vlaanderen. Cédric Cherain was de enige van de titelkandidaten die foutloos bleef en zo verdiend de rally won. Daarmee ligt de titelstrijd weer open en wordt het wachten tot de laatste rally van het seizoen om te weten wie dit jaar kampioen

Lees meer »

Brecht Callewaert uit Desselgem speelt de rol van ‘Gravin de Tilly’ in ‘Lelies’: “Een rol met heerlijk en eerlijk veel fantasie”

In ‘Lelies’ van InTeam Producties speelt Brecht Callewaert – afkomstig uit Desselgem – de rol van ‘Gravin de Tilly’. Brecht kan zich uitleven in deze rol.
The post Brecht Callewaert uit Desselgem speelt de rol van ‘Gravin de Tilly’ in ‘Lelies’: “Een rol met heerlijk en eerlijk veel fantasie” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Beslis mee over wie een winkel wint in Roeselare

Wie opent binnenkort zijn of haar droomzaak in de Ooststraat? Daar kan jij mee over beslissen. Breng van 3 tot 15 september jouw stem uit via participatie.roeselare.be/winjewinkel en bepaal mee wie ‘Win je winkel’ wint!
The post Beslis mee over wie een winkel wint in Roeselare appeared first on KW.be.

Lees meer »

Natuurhulpcentrum Oudsbergen moet steeds meer servals opvangen door TikTok-trend, 4 servals vinden nieuwe thuis in Zuid-Afrika

4 servals die tijdelijk werden opgevangen in het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen zijn intussen aangekomen in Zuid-Afrika. Wild Cats World wordt hun nieuwe thuis. De dieren werden in beslag genomen omdat ze illegaal als huisdier werden gehouden. Het Natuurhulpcentrum moet trouwens steeds vaker servals opvangen. Volgens hen heeft dat te maken met Tiktok waar steeds meer mensen met hun illegale wilde

Lees meer »

KIJK. Fans teleurgesteld na stopzetting van ‘Harry Potter’-traditie: geen aankondiging Zweinstein Express in King’s Cross

De Zweinstein Express vertrekt niet meer vanuit het station King’s Cross. Of het is toch niet meer te horen. De organisator ‘Wizarding World’ heeft het jaarlijkse evenement geannuleerd. Er kwam te veel volk op af. Tot grote teleurstelling van de fans van Harry Potter. Verschillenden van hen zakten toch af naar het station en lieten hun ongenoegen duidelijk horen. Op

Lees meer »

Pittemse Jeugdraad zet nieuw werkjaar in met ‘Startember’

Op vrijdag 6 september organiseert de Jeugdraad in en rond zaal De Magneet de tweede editie van ‘Startember’. Voor dit evenement slaan alle jeugdverenigingen de handen in elkaar met als doel een leuke namiddag en avond te bezorgen aan de kinderen, jongeren en volwassenen van Pittem en Egem.
The post Pittemse Jeugdraad zet nieuw werkjaar in met ‘Startember’ appeared

Lees meer »

Schutter München zou linken hebben gehad met terreurgroep HTS

De 18-jarige Oostenrijker van Bosnische afkomst die werd gedood toen hij donderdag een terroristische aanslag wilde plegen op het Israëlische consulaat-generaal in München, zou linken hebben gehad met Hay’at Tahrir al-Sham (HTS), een voormalige lokale tak van al-Qaida. Dat melden bronnen dicht bij het onderzoek aan dpa.

Lees meer »