Scholieren moeten wachten tot maart tot bussen weer op tijd rijden: “Schandalig dat het zo lang duurt”

Een goeie maand na de invoering van de nieuwe dienstregeling van De Lijn komen er nog steeds dagelijks meer dan honderd leerlingen te laat op school in Ieper. De ‘probleembussen’ situeren zich vooral in Zonnebeke en deelgemeenten. De Lijn belooft beterschap tegen 2 maart, maar de schooldirecteurs begrijpen niet waarom dat zo lang moet duren.

Het is al voorbij 8.20 uur wanneer er woensdag aan het station in Ieper nog drie bussen oprijden. Allemaal komen ze uit de richting van Zonnebeke en Moorslede. Leerlingen van het Lyceum zijn dan al te laat, aangezien de bel daar al om 8.20 uur luidt. Zo ook Kamiel Vergote (13), Lasse Bellen (13) en Siebe Vandenhoecke (13). Zijn komen uit Geluveld en Beselare met de lijn 80 en moeten quasi elke dag de school binnenkomen langs de Maloulaan, omdat de normale toegang via de Eigenheerdstraat al dicht is. “Vandaag zijn we maar een vijftal minuutjes te laat, maar het is al erger geweest”, vertelt Kamiel. “Het is altijd hetzelfde probleem. De bussen zitten vol, waardoor we niet kunnen opstappen en waardoor we een latere bus moeten nemen. Dat gebeurt bijna elke dag sinds de kerstvakantie.”

Hetzelfde verhaal horen we bij Cara Anckaert (12), Bauwke Defever (13), Tibo Soenen (13) en Leo Courtens (13). Zij komen van Moorslede met de lijn 90. “De bus kwam gewoon weer te laat, zoals bijna iedere dag”, vertelt Cara. “Het is vooral vervelend omdat de hele busregeling plots veranderd is. Voor de kerstvakantie was er geen probleem. Nu werd het veranderd en loopt alles verkeerd.”

Kamiel Vergote, Lasse Bellen en Siebe Vandenhoecke komen vanuit Beselare en Geluveld naar Ieper. © TOGH

“Meestal is er een vijftigtal leerlingen te laat, dat is 10 procent van ons leerlingentotaal”, duidt directeur Hilde Uytterschaut van het Lyceum. “In alle klassen zijn er leerlingen die te laat komen. Wanneer het regent, is het doorgaans erger omdat er dan meer verkeer is.”

Honderd leerlingen

Niet alleen het Lyceum zit met de handen in het haar, ook de andere scholen van de Sint-Maartensscholen Ieper (SMSI) worden geconfronteerd met grote groepen laatkomers, en dat al sinds het einde van de kerstvakantie. “Het probleem blijft even groot”, zegt algemeen directeur Matthias Archie van SMSI. “Nog steeds zijn er in onze scholen meer dan honderd leerlingen die dagelijks te laat komen. Het gaat vooral om de lijnen 80, 808, 809 en 209. Die komen vanuit Beselare, Moorslede, Geluveld, Langemark en Veurne. Het Lyceum heeft zoveel laatkomers omdat die school vroeger start, maar ook in het College en Immaculata is er zeker een probleem.”

Cara Anckaert, Bauwke Defever, Tibo Soenen en Leo Courtens nemen de bus van Moorslede naar Ieper. © TOGH

Bij het begin van het schooljaar waren het de leerlingen uit Heuvelland en Mesen die de dupe waren van de nieuwe dienstregelingen bij De Lijn. “De problemen op die lijnen zijn opgelost, maar we hebben lang moeten zagen. Uiteindelijk is er dankzij druk van ons, maar zeker ook door de burgemeesters van Mesen en Heuvelland, beterschap gekomen. Het ergste is dat de mobiliteitsambtenaar van Ieper toen al zei dat de lijnen die van de andere kant komen dezelfde problemen zouden hebben vanaf januari. Toen had De Lijn ons beloofd dat we die nieuwe regeling op voorhand doorgestuurd zouden krijgen, zodat we feedback konden geven. Maar dat is natuurlijk niet gebeurd.”

Belangrijkste klanten

Of de leerlingen nu vijf minuten of een kwartier te laat zijn, maakt niet uit voor Matthias Archie. “Iedere leerling die te laat komt vanwege een structureel probleem is er één te veel. Eigenlijk is het schandalig dat zo’n groot aantal leerlingen zo’n lange tijd systematisch te laat komt. Nochtans zijn scholieren de belangrijkste klanten van De Lijn.”

Ook Hilde Uytterschaut van het Lyceum ervaart de late bussen als bijzonder irritant. “Het is vooral jammer voor de leerlingen die daardoor stress ervaren. Ze missen ook het begin van de leerstof en raken zo misschien achterop. Als er een toets is, zijn de leerlingen daardoor soms niet klaar op het einde van het lesuur. Als dat één keer gebeurt is dat misschien niet zo erg, maar wel als het iedere dag het geval is.”

Ondertussen heeft De Lijn beterschap beloofd, al worden de bijsturingen pas doorgevoerd vanaf 2 maart. “De lijnen 808 en 809 zouden vervroegd worden en op bepaalde bussen zullen ook accordeonbussen ingezet worden. Uiteindelijk komt het toch in orde, maar waarom moet het bijna twee maanden duren?”, vraagt Matthias Archie zich af. “En als het tegen 2 maart niet in orde is, dan zullen blijven op die nagel kloppen.”

Schakel in netwerk

“Van in het begin hebben we gezegd dat we zouden bekijken hoe de nieuwe busregeling in de praktijk zou werken”, reageert woordvoerder Marco Demerling van De Lijn. “Het is allemaal nieuw en het zijn vaak ook grote aanpassingen die doorgevoerd werden. We hebben dan ook gezien dat de berekeningen die we gemaakt hadden niet haalbaar zijn. Vandaar dat we geëvalueerd hebben en dat we de opmerkingen die we kregen van de scholen ter harte nemen.”

Maar waarom duurt het twee maanden voor er bijgestuurd kan worden? “Elke lijn is een schakel in het netwerk en als je dingen aanpast, heeft dat ook invloed op andere zaken. Een bijkomende zaak hier is natuurlijk ook de personeelsplanning. Die kan je niet zomaar op één week aanpassen. Voor de lijn uit Zonnebeke hebben we nog een ander probleem, namelijk het aantal zieke chauffeurs op die lijn. Dat zorgt ervoor dat er lijnen wegvallen. Er wordt hard gewerkt om die planningen aan te passen en het personeel beter te verspreiden, zodat we sneller kunnen anticiperen”, besluit Marco Demerling.

The post Scholieren moeten wachten tot maart tot bussen weer op tijd rijden: “Schandalig dat het zo lang duurt” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kontichse wegwijzer wijst kortste weg naar ‘Aarstelaar’: “We horen bij de anale driehoek, maar dit is duidelijk een fout”

Op de Prins Boudewijnlaan in Kontich staat sinds kort een wegwijzer naar ‘Aarstelaar’. “Hoewel we samen met Kontich en Reet bij ‘de anale driehoek’ horen, is dit duidelijk een ongelukkige fout van de aannemer van het Agentschap Wegen en Verkeer,” zegt Aartselaars N-VA-schepen Bart Lambrecht, bevoegd voor Mobiliteit, Openbare Werken, Sport, Communicatie en Dierenwelzijn. “Ze hebben ons verzekerd dat de

Lees meer »

“Het gebouw is een pak moderner en het oogt echt wel chique”: Roeselarenaars onder de indruk tijdens bezoek aan vernieuwde stadhuis

Op zondag 30 juni zette Roeselare de deuren open van het vernieuwde stadhuis. Op de Grote Markt stonden bij momenten wachtrijen, maar de rondleiding verliep heel vlot. De bezoekers waren onder de indruk van het lichtrijke en toegankelijke gebouw.
The post “Het gebouw is een pak moderner en het oogt echt wel chique”: Roeselarenaars onder de indruk tijdens bezoek

Lees meer »

Omgeving jeugdlokalen op domein Tempelhof op Sint-Pieters (Brugge) is heraangelegd

In 2022 werden op het domein Tempelhof nieuwe jeugdlokalen geopend. Ondertussen werd ook de volledige omgeving vernieuwd. “Het domein kreeg een nieuwe toegang, fietsenstalling, overdekte ruimte en een open grasveld voor de vier jeugdbewegingen die er gevestigd zijn”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.
The post Omgeving jeugdlokalen op domein Tempelhof op Sint-Pieters (Brugge) is heraangelegd appeared

Lees meer »

Egbert Lachaert (46) is géén kandidaat om Open Vld te leiden, maar heeft wel veel ideeën: “We hebben te snel gezegd dat het oppositie wordt”

Egbert Lachaert (46) wil niet opnieuw voorzitter van Open Vld worden. Wie dan wel? Eén ding is voor hem al zeker: “Het kan maar lukken als het beeld niet meer bepaald wordt door de oude familieclans die de partij al veel te lang domineren.” De families De Croo, De Gucht en Dewael dus. Een uitgebreid interview over zijn plannen en

Lees meer »

Woordvoerster van Franse regering en team aangevallen tijdens campagnemoment

Prisca Thevenot, woordvoerster van de Franse regering, is woensdagavond aangevallen in Meudon, ten zuidwesten van Parijs. Volgens AFP werden de Française en “haar team” geviseerd door een twintigtal personen toen ze er verkiezingsaffiches ophingen. Zondag vindt de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen plaats, in een zwaar gepolariseerd politiek klimaat.

Lees meer »

Onze man volgde Frankrijk – België in ‘belegerde gemeente’ Komen-Waasten: “Ons opsluiten door die amokmakers? Dat dacht ik niet!”

Maandagavond speelden de Rode Duivels tegen Frankrijk in het EK voetbal. Het werd voor de Duivels dé match van het kampioenschap, een match die we helaas verloren. Toch mocht dat de sfeer in het land niet drukken. Overal stonden supporters klaar in fandorpen, EK-straten en voetbalzones om zich de longen uit het lijf te schreeuwen. Ook wij volgden de belangrijkste

Lees meer »

De macabere reden dat de nieuwe Britse premier een brief schrijft aan vier duikbootkapiteins als één van zijn eerste taken

In zijn eerste toespraak als premier beloofde Labour-leider Keir Starmer verandering. Hij wil het vertrouwen in de politiek herstellen en zijn land heropbouwen. Na zijn verhuis naar Downing Street 10, wordt net als bij andere nieuwe Britse premiers van hem verwacht om instructies te bezorgen aan de kapiteins van de vier Britse onderzeeërs met kernwapens.

Lees meer »