Inclusieve Bar Biezonder is succesverhaal in Ten Patershove

Bar BieZoender werd een jaar geleden opgericht en is intussen niet alleen uitgegroeid tot een vaste waarde in Diksmuide, maar vooral ook tot een voorbeeld van inclusie. “De medewerkers genieten van hun werk, maar ook de klanten zijn intussen aan hen gehecht geraakt.”

Bar BieZoender is een project vanuit de dienst Begeleid Werken van Duin en Polder, die een samenwerkingsverbond aanging met het lokaal dienstencentrum en WVA-Metgezel, het vrijwilligerspunt van Diksmuide. “Vanuit de dienst Begeleid Werken waren we op zoek naar werk voor mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt, door een beperking of met het vermoeden van een beperking, waar deze mensen een waardevolle bijdrage kunnen leveren in een win-winsituatie voor zowel werkgever als werknemer”, vertelt Cindy Pauwels, coördinator jobbureau Duin en Polder. “We zochten een werkplek waar deze mensen kunnen groeien en die vonden we in Ten Patershove, waar we Bar BieZoender konden opprichten.”

Laten groeien

De jobcoaches zijn altijd aanwezig en staan klaar om bij te springen waar nodig, raad te geven en mee te helpen. Vorig jaar startte Bar BieZoender met twee begeleiders-jobcoaches en vier medewerkers, nu zijn er al vier jobcoaches en 14 medewerkers. “De naam Bar BieZoender is te verklaren als bie of zoender ondersteuning, individueel en op maat van de medewerkers, de medewerker laten groeien. Dat doen we zowel fysiek als mentaal, door hen meer zelfvertrouwen te geven en hen een doel te bieden. Heel wat van onze medewerkers hebben naast Bar BieZoender nog een andere plek waar ze begeleid gaan werken”, gaat Cindy verder.

“We wisten dat er plaats was in Ten Patershove, dus gingen we samen aan tafel zitten met Charlotte Vallaeys van het lokaal dienstencentrum en Tom Durie van CC Kruispunt. Al snel konden we aan de slag om Bar BieZoender te organiseren. Een groot pluspunt was dat er hier een degelijke keuken bij de zaal is. Daar kunnen we gebruik van maken voor bijvoorbeeld het snijden van de groenten en het koken van de soep.”

Dag extra open

Intussen zijn we een jaar verder en kunnen we zeggen dat Bar BieZoender biezoender goed geslaagd is. “Iedere woensdag kan men van 10 tot 17 uur hier terecht voor een biezoender middagmaal: twee soorten verse soep en lekkere boerenstuutjes met diverse soorten beleg. Het brood is vers gebakken en alles wordt in huis bereid. De keuken, bediening, afwas, administratie, logistiek, het onderhoud,… Alles gebeurt door onze begeleide werknemers.”

“Bar BieZoender is wekelijks open op woensdag, wat betekent dat ons medewerkers twee dagen moeten werken: dinsdag worden onder andere de groenten voor de soep gesneden en wat logistiek werk gedaan. Binnenkort gaat Bar BieZoender ook op vrijdag open”, aldus Cindy.

Hecht team

“We willen mensen hier laten groeien in een normale werksfeer, het is en blijft een horecazaak die we uitbaten. De interactie met de mensen die iets komen eten of drinken, is vaak prachtig om te zien. Onze medewerkers kijken er telkens weer naar uit om met de klanten een praatje te maken, maar anderzijds zijn ook de klanten intussen gehecht aan onze mensen. Er is tussen klanten en cliënten vaak een vriendschap gegroeid, een wederzijds respect en vertrouwen.”

“Dat zien we trouwens ook onder de medewerkers: door samen te werken is er ook onderling een groep ontstaan, zoals op ieder andere werkplek. Ze vormen een team dat al eens samen iets gaat drinken, dat met elkaar begaan is en elkaar helpt indien nodig. Ze kijken iedere keer weer uit naar hun werkdag in Bar BieZoender, ze genieten van het werk en van de waardering die ze daarvoor krijgen. Het is echt prachtig om te zien hoeveel ze gegroeid zijn in dit jaar, hoe ze al eens aan andere activiteiten durven deelnemen en hoe gemakkelijk ze intussen durven babbelen met mensen.”

Win-winsituatie

Ook Charlotte Vallaeys van lokaal dienstencentrum Ten Patershove is tevreden met de invulling van hun cafetaria. “Dit is een heel waardevolle samenwerking. Er komt nu meer volk over de vloer en ook wij kunnen genieten van het lekkere eten.” Tom Durie van CC Kruispunt besluit: “Ik ben blij dat we elkaar gevonden hebben, want dit is oprecht een win-winsituatie voor alle partijen.”

The post Inclusieve Bar Biezonder is succesverhaal in Ten Patershove is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Glen Cuyle van Gym Izegem vervolledigt olympische turnselectie voor Parijs

De Belgische turnbond (KBT) heeft Glen Cuyle voorgedragen bij het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) voor het behaalde niet-nominatieve ticket voor de Olympische Spelen in Parijs. De 21-jarige Cuyle haalde tijdens de interne selectietesten (op 22 en 29 juni) de hoogste score aan de ringen.
The post Glen Cuyle van Gym Izegem vervolledigt olympische turnselectie voor Parijs appeared

Lees meer »

“Van Gerwen grootste mond van iedereen, maar nu nooit zo stil”: Van den Bergh en Huybrechts genieten na van spectaculaire derbyzege

De ‘Belgian Arrows’ hebben grote indruk gemaakt in de achtste finale van de World Cup of Darts. In de ‘Derby der Lage Landen’ hebben Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts Oranje op een afstraffing getrakteerd: 8-2! Eindelijk heeft die eerste de scalp van Michael Van Gerwen, zij het met de hulp van Huybrechts. In de kwartfinale spelen de Belgen

Lees meer »

Vlaming Thierry (53) zag Joe Biden enkele uren na felbesproken debat: “Daar liep een president over de tarmac”

Enkele uren na het veelbesproken debat tussen een verwarde, stotterende Joe Biden en zijn zelfverzekerde opponent Donald Trump, stond de Vlaming Thierry Wernaers (53) oog in oog met de Amerikaanse president. Dat leek een heel andere Biden te zijn. “Op enkele meters afstand van me stapte een zelfverzekerde president rond”, zegt Thierry, die als ‘delegate’ is uitgekozen om Biden officieel

Lees meer »

Waarom zijn de aardbeien dit jaar zo lekker, maar ook zo duur?

De aardbeien zijn fors duurder dan vorig jaar. Voor een bakje van vijfhonderd gram betaal je makkelijk vijf euro, terwijl dat vorig jaar slechts drie euro was. “Maar ze zijn ook lekkerder, en daar is een hele goeie reden voor”, zegt Gert Reijnders van de Linkertse Aardbeienautomaat in Linkhout bij Lummen.

Lees meer »

Voormalig directeur Minderhedenforum Wouter Van Bellingen maakt politieke comeback voor Vooruit in Sint-Niklaas 

In Sint-Niklaas maakt ereschepen en voormalig directeur van het Minderhedenforum Wouter Van Bellingen een comeback. Hij komt als onafhankelijke op voor Vooruit. Hij leerde lijsttrekker Conner Rousseau kennen toen hij als bemiddelaar werkte, na de racistische uitspraken aan het adres van de Roma-gemeenschap. "Ik heb hem zien veranderen en geloof dat hij de geknipte man is om de stad opnieuw

Lees meer »

“Steeds moeilijker om geen medelijden met Lukaku te krijgen”: buitenlandse pers hard voor “zieke Belgen” én bondscoach Tedesco

“Het EK zal België niet missen.” De buitenlandse pers is hard voor de prestaties van onze Rode Duivels tegen Frankrijk, en op Euro 2024 tout court. Ze stellen zich véél vragen. Waarom zo pover? En is dit nu echt het einde van deze generatie? Bovendien krijgt bondscoach Tedesco forse kritiek. “Had België hem niet gehaald omwille van zijn tactische kunde?

Lees meer »

Duizenden demonstreren in Frankrijk tegen extreemrechts

Duizenden mensen zijn zondag in Parijs en andere Franse steden de straat op gegaan om te demonstreren tegen de opkomst van extreemrechts, na de uitslag van de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen. Die werden gewonnen door het radicaal-rechtse Rassemblement national (RN) van Marine Le Pen.

Lees meer »