Haalbaar programma, scorende spits en geen druk: waarom Cercle dit seizoen wél play-off 1 haalt

En plots staat Cercle Brugge terug in de top zes. Na een moeilijke start dit jaar – de vereniging pakte de afgelopen weken maar twee op twaalf – klopte het afgelopen weekend overtuigend STVV en sprong het opnieuw de top zes binnen. Het zou ons niet verbazen mocht Cercle daar ook tot het einde van het seizoen blijven staan.

Eind vorig jaar nog 2-0 verloren tegen Anderlecht en het nieuwe jaar gestart met gelijke spelen tegen Genk en Standard om vorige week woensdag nog een serieuze uitschuiver te maken op het veld van Westerlo (4-2). Erg goed was Cercle niet aan 2024 begonnen. “Cercle vergooit definitief zijn kansen op de top zes”, werd hier en daar zelfs geopperd. Scorebordjournalistiek, bleek het. Tegengesproken door onder meer Hein Vanhaezebrouck – “Cercle Brugge zal er altijd bijzijn”. En kijk: een week later ziet de wereld er helemaal anders uit. Genk verloor van leider Union, Cercle won vlot van STVV en dus staan de Limburgers en de Bruggelingen samen op de zesde plaats. Het heeft er dan ook alle schijn van dat zij, samen met Gent, dat drie punten meer telt, zullen uitmaken wie het laatste stekje in de Champions Play-off verovert.

Haalbaar programma (op papier althans)

Hein Vanhazebrouck poneerde het vorige week al: “Met het programma dat Cercle heeft, zie ik hen altijd in Play-Off 1.” Een stelling die steek houdt, als we er de komende tegenstanders van de vereniging bijnemen. Cercle speelt komend weekend nog wel tegen Gent – een uitgelezen kans voor de vereniging om zich naast de Buffalo’s te hijsen – en volgende week wacht dan de derby tegen Club Brugge, maar nadien treft het Eupen, Charleroi en RWDM. Respectievelijk de 15e, de 13e, de 8e en de 14e in de stand. Op Mechelen na, drie tegenstanders die op papier geen probleem mogen vormen voor Cercle. Niet onbelangrijk detail is echter dat die drie teams in een hevige strijd om lijfsbehoud in 1A verwikkeld. Cadeau zal Cercle het dus allerminst krijgen. Dat Genk in die periode met RWDM, Charleroi, Club Brugge, Standard en Westerlo een gelijkaardig programma voorgeschoteld krijgt, maakt het programma in dat opzicht ook nog minder relevant. Cercle zal de punten vooral zelf moeten halen en niet naar de anderen kijken.

Kevin Denkey scoort (en heeft perfecte bliksemafleider)

En als het dan toch niet loopt, heeft het nog altijd de topschutter van de Jupiler Pro League achter de hand. Achttien goals in 23 matchen. Het kanon van Kevin Denkey zweeg de afgelopen wedstrijden, maar tegen STVV bevestigde hij met twee goals nog eens hoe belangrijk hij is voor dit Cercle. Vooral de manier waarop hij de tweede goal binnenjaste, doet geloven dat de Togolese spits Cercle bij de hand kan nemen en naar play-off 1 kan leiden. Zeker omdat ook Alan Minda zich steeds meer doorzet. De 20-jarige Ecuadoriaan liet in het begin van het seizoen flitsen zien, maar viel nadien ondanks vier goals en vier assists toch wat stil. Afgelopen weekend was hij evenwel een gesel voor de Truiense defensie. Als hij die lijn de komende weken kan doortrekken, heeft Denkey er een gedroomde bliksemafleider bij.

Welke druk?

Misschien wel nog het belangrijkste aspect: voor Cercle Brugge zou play-off 1 halen niet meer dan een bonus zijn. Mooi meegenomen, maar niet noodzakelijk. Niet voor niets geeft Miron Muslic aan nooit naar de rangschikking te kijken. “We willen gewoon ons ding doen en dan zien we wel waar we stranden. En is dat Play-off 1, dan is dat mooi meegenomen. Zo niet, so be it”’, klinkt het steevast. Dan valt er in Gent en Genk wel een ander geluid te horen. Voor het eerst in jaren wordt play-off 1 opnieuw met zes teams gespeeld en dan zou het wel heel pijnlijk zijn voor zowel de Limburgers als voor de Buffalo’s mochten ze er dan nog niet bij zijn, ten koste van godbetert Cercle Brugge. De druk ligt dus allerminst in Brugge. Het maakt dat Cercle ook de komende weken relatief bevrijd kan spelen, terwijl de druk bij de concurrentie voelbaar zal zijn.

The post Haalbaar programma, scorende spits en geen druk: waarom Cercle dit seizoen wél play-off 1 haalt is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kijk nu LIVE naar de oefenmatch Knokke-Club Brugge (0-1), exclusief op HLN!

Goed nieuws voor de voetbalfans. Bij HLN kan u de komende weken als abonnee exclusief alle voorbereidingswedstrijden van Club Brugge live bekijken. De landskampioen werkt vier oefenmatchen af, waaronder eentje tegen het PSV van ex-speler Noa Lang. Vandaag trappen we af met Knokke-Club Brugge. Die match kan u op dit moment hieronder live bekijken – Club leidt met 0-1.

Lees meer »

“Meldpunt illegaliteit” in elke politiezone, reclame in Nederlands en fusie enkel na referendum: Vlaams Belang stelt speerpunten lokale verkiezingen voor

Vlaams Belang heeft zijn speerpunten voor de lokale verkiezingen voorgesteld. De radicaal-rechtse partij zet in op veiligheid, maar ook op het gebruik van het Nederlands en beslissingsmacht op gemeenteniveau. "De verkiezingen van juni waren die van versterking, die van oktober worden die van verankering", zegt voorzitter Tom Van Grieken.

Lees meer »

Buurtbewoners vieren opening van vernieuwde Knokstraat en Bergstraat in Kortrijk

Vandaag zijn de vernieuwde Knokstraat en Bergstraat in Kortrijk weer opengesteld voor verkeer. Er kwam een gescheiden rioleringsstelsel en de straten zijn volledig heraangelegd met nieuwe fietspaden en aandacht voor groen. Dit moet zowel de verkeersveiligheid, het fiets- en voetgangerscomfort als de leefbaarheid verhogen.
The post Buurtbewoners vieren opening van vernieuwde Knokstraat en Bergstraat in Kortrijk appeared first on

Lees meer »

KSV Rumbeke is razend ambitieus met tien nieuwkomers: “Vanaf minuut één op kop staan”

KSV Rumbeke greep in de vorige campagne nipt naast een promotieticket naar derde amateurklasse na een sterke interprovinciale eindronde met slechts één verliesbeurt. Daardoor blijft Essevee bijzonder ambitieus. Dat bleek ook tijdens de spelersvoorstelling. Met de tien gerichte versterkingen mikt de ploeg van coach Fanny Schamp resoluut voor een plek bovenaan het klassement.
The post KSV Rumbeke is razend

Lees meer »

Oppositie vol ongeloof nadat Wilders eigen premier “slappe hap” noemt: “Schoof werd eerst vernederd en dan gevierendeeld”

In de Nederlandse Tweede Kamer heeft PVV-leider Geert Wilders de kersverse premier Dick Schoof aangevallen op de tweede dag van het regeringsdebat over het nieuwe kabinet. Volgens Wilders neemt Schoof niet genoeg afstand nemen van aantijgingen uit de oppositie die ministers racistisch noemen. Hij noemde het optreden van de premier “slappe hap”, wat hem niet in dank werd afgenomen door

Lees meer »