Expo belicht geschiedenis algemeen stemrecht

De sociaal-culturele vereniging Linx+ en Vooruit organiseren vanaf zaterdag een tentoonstelling in de bibliotheek, Warandestraat 7. Daarin gaat alle aandacht naar de geschiedenis van het algemeen stemrecht.

“We zijn een onafhankelijke vereniging, die weliswaar is gegroeid uit de schoot van de vakbond ABVV”, opent Geert Onraedt, voorzitter van Linx+ West-Vlaanderen. “Zo organiseerden we in het verleden onder meer een project met sociale fotografie en een expo over de rol van vrouwen in de Groote Oorlog. Nu belichten we met Leve het stemrecht voor iedereen! de geschiedenis van het algemeen stemrecht.”

Vertrouwen

En dat is nodig, meent Onraedt. “Dit jaar staan heel wat belangrijke verkiezingen op de agenda. Je hebt de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten, maar dichter bij huis de Europese verkiezingen en natuurlijk ook de federale, Vlaamse en lokale verkiezingen. Een studie van de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Antwerpen toont echter aan dat het vertrouwen in politiek alsmaar daalt. En toch, sinds 1830 is er letterlijk gevochten en gestorven om stemrecht te verkrijgen. Waarom haken mensen dan af?”

Van het cijnskiesrecht in 1831 over het vrouwenstemrecht in 1948 tot vandaag: de expo belicht het allemaal aan de hand van zo’n 28 panelen, toelichting via een QR-code en audio, gratis krantje en boek (15 euro). “Zonder de strijd voor algemeen stemrecht, geleverd door onze voorouders, was er vandaag geen sprake van een vijfdagenweek, 38 urenwerkweek of sociale zekerheid in het algemeen. Dankzij de invoering van het stemrecht voor iedereen is het democratiseringsproces echt op gang gekomen, waardoor we vandaag kunnen genieten van gunstige arbeidsomstandigheden, ziekteverzekering, betaalde vakantie en veel meer”, voegt schepen Michel Vincke (Vooruit) eraan toe.

Verworvenheden

“Zonder die verbeten strijd van onze voorouders waren we vandaag nog bezig met 7 dagen op 7 te werken, in armoede en zonder enig perspectief. Het belang van dit stemrecht, van onze sociale zekerheid en verworvenheden kunnen niet genoeg benadrukt worden.”

De expo opent morgen, zaterdag 10 februari, om 10 uur en loopt tot 22 februari. Naast schepen Vincke komt ook volksvertegenwoordiger Annick Lambrecht spreken.

The post Expo belicht geschiedenis algemeen stemrecht is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Hollebekenaar Marvin Odent strandt op zeven seconden van brons in de tijdrit op de Paralympische Spelen in Parijs

Woensdag stonden op de Paralympische Spelen in Parijs verschillende tijdritten op het programma. In de categorie MH3 was het de beurt aan Marvin Odent. De Hollebekenaar debuteerde op de Spelen en werd knap vierde. Donderdag volgt al de wegrit.
The post Hollebekenaar Marvin Odent strandt op zeven seconden van brons in de tijdrit op de Paralympische Spelen in Parijs

Lees meer »

TEAM8710 Wielsbeke stelt laatste vijf kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen voor

Nadat eerder al zestien namen bekendgemaakt werden, kondigt TEAM8710 haar laatste vijf kandidaten aan. Vier van de vijf zijn politieke nieuwkomers. “Volgende week maken we de lijstvolgorde en de speerpunten van ons programma bekend”, zegt lijsttrekker Frédéric Depypere.
The post TEAM8710 Wielsbeke stelt laatste vijf kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen voor appeared first on KW.be.

Lees meer »

Braziliaans hooggerechtshof bevestigt blokkering X

Het Braziliaanse hooggerechtshof heeft de beslissing van een van zijn rechters om het sociale netwerk X te blokkeren op het hele Braziliaanse grondgebied maandag bevestigd. Het gerechtelijke bevel is het gevolg van een aanslepende krachtmeting met X-topman Elon Musk.

Lees meer »

Een memorabel einde van de vakantie voor 25 kansarme kinderen dankzij JCI4kids

JCI Kortrijk en JCI Waregem (Junior Chamber International) startten begin 2024 het project JCI4kids op, met als doel om dit jaar 100 kansarme kinderen via vier leuke activiteiten te bereiken en hen zo ook een netwerk te bieden. Na een succesvolle paaseierenraap en een race op de Leie tijdens de Sinksenregatta, vond de derde activiteit van dit jaar het voorbije

Lees meer »

Wat mag Woumen verwachten na verkiezingen van 13 oktober?

Oc Walnes was aardig volgelopen op maandag 2 september voor het eerste en enige politieke debat n.a.v. de verkiezingen voor een nieuwe Diksmuidse gemeenteraad. Ruim 120 aanwezigen – waarvan een heel groot deel fans van de diverse partijen – werden door Manu Mackelberghe, voorzitter in lopende zaken van het bewonersplatform, verwelkomd.
The post Wat mag Woumen verwachten na verkiezingen

Lees meer »

Motorrijder omgekomen bij verkeersongeval in Beerse

In Vlimmeren, een deelgemeente van Beerse in de Antwerpse Kempen, is een 42-jarige motorrijder om het leven gekomen. Het is onduidelijk hoe hij ten val kwam, wellicht zijn er geen andere voertuigen bij het ongeval betrokken. Dat bevestigt de lokale politie. De hulpdiensten hebben nog geprobeerd om het slachtoffer te reanimeren, maar dat is niet meer gelukt.

Lees meer »

Duitslandkenner over triomftocht extreemrechtse AfD: “Er zijn zorgwekkende parallellen te trekken met het verleden”

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog is een extreemrechtse partij de grootste geworden in een Duitse deelstaat. Alternative für Deutschland (AfD) haalt in Thüringen liefst een derde van de stemmen. Duitsland­expert Geert Van Istendael maakt zich zorgen: “De geschiedenis herhaalt zich nooit, maar er zijn nu wel zorgwekkende parallellen te trekken.”

Lees meer »