Andries Neirynck (Groen) was vorig jaar het meest actieve raadslid in Brugge

Andries Neirynck (Groen) was vorig jaar het meest actieve raadslid van Brugge. Dat blijkt uit het rapport dat deze krant jaarlijks publiceert op basis van cijfers van Stad Brugge. Opvallend: twaalf raadsleden namen minder dan tien initiatieven, of gemiddeld minder dan één per maand.

Binnen acht maanden kiezen we een nieuwe gemeenteraad. Hoe deden de raadsleden het? Elk jaar vraagt Brugsch Handelsblad het activiteitsrapport van de Brugse gemeenteraadsleden op: wie diende de meeste interpellaties in, hoeveel keer kwamen de raadsleden tussen in de gemeenteraad en hoeveel schriftelijke vragen dienden onze volksvertegenwoordigers in. Hierbij moet benadrukt worden dat deze lijst enkel rekening houdt met de kwantiteit en niet met de kwaliteit.

Het voorbije jaar was Andries Neirynck (Groen) het meest actieve raadslid van onze stad. Hij nam 108 initiatieven: 51 tussenkomsten, 13 interpellaties en diende 44 schriftelijke vragen in. Hij wordt gevolgd door Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) met 99 acties en Janos Braem (Groen) met 88 initiatieven.

“In 2020 mocht ik Marleen Ryelandt opvolgen in de gemeenteraad, een taak die ik met veel enthousiasme wilde opnemen”, aldus Andries Neirynck, die in oktober op de vierde plaats op de Groen-lijst staat. “Ik probeer me toe te leggen op dossiers die betrekking hebben op ruimtelijke ordening en openbaar domein, zoals de PFAS- en cyanidevervuilingen in Zwankendamme en Kristus-Koning. Daarnaast is archeologie een grote hobby van mij. Ik ben zeer trots dat mijn schriftelijke vraag over de archeologische site op Ter Doest mee dingen in beweging heeft gezet. En met al meer dan dertig jaar op de teller bij het Bloemendalecomité blijft verkeersveiligheid me na aan het hart liggen. Zeker voor een partij in de oppositie is de gemeenteraad belangrijk. Dat is een manier om onze stem te laten gelden. In de gemeenteraad van Brugge mogen zitten, is voor mij een eer. En die rol wil ik zo ernstig mogelijk vervullen. Ik vind het bijzonder jammer dat sommige andere zeer weinig initiatief nemen.”

Minder dan tien

Opvallende vaststelling: er zijn twaalf raadsleden die minder dan tien acties ondernamen, onder wie zelfs iemand die in een volledig jaar niets deed. Voor schepen Philip Pierins (Vooruit), die ook een ‘0’ achter zijn naam heeft staan, zijn er verzachtende omstandigheden. Hij is sinds september 2022 buiten strijd na een hersenbloeding.

Nieuwkomer Ilse Coopman nam in haar eerste jaar meteen 58 initiatieven

Positieve uitschieter is Ilse Coopman. Ze debuteerde in januari 2023 in de gemeenteraad en liet meteen van zich horen met 58 initiatieven. Daarmee staat ze op positie acht in de lijst.

Oppositieleden zijn traditioneel veel actiever dan leden van de meerderheid. Eervolle vermeldingen zijn er dan ook voor Annick Lambrecht (Vooruit) en Olivier Stubbe (CD&V), leden van de meerderheid, die door veel schriftelijke vragen te stellen de meest actieve leden van hun partij zijn, en zelfs beter doen dan hun fractieleiders.

The post Andries Neirynck (Groen) was vorig jaar het meest actieve raadslid in Brugge is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kersvers Miss West-Vlaanderen Astrid Lafaut dineert bij Le Kok sur Mer: “Om duimen en vingers bij af te likken”

In een samenwerking met Handelsgids.be en zaakvoerder Jean-Philippe Furnémont mocht de nieuwe Miss West-Vlaanderen Astrid Lafaut (22) dinsdagavond uitgebreid dineren bij restaurant Le Kok sur Mer in Vlissegem.
The post Kersvers Miss West-Vlaanderen Astrid Lafaut dineert bij Le Kok sur Mer: “Om duimen en vingers bij af te likken” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vance weigert tijdens beleefd debat tussen ‘running mates’ toe te geven dat Trump de verkiezingen van 2020 heeft verloren

Het tv-debat tussen de Amerikaanse kandidaat-vicepresidenten, de Republikein J.D. Vance en de Democraat Tim Walz, zit erop. Een opvallend beheerste, vriendelijke en bij vlagen zelfs hartelijke JD Vance was er niet op uit zijn tegenstrever, de Democratische gouverneur Tim Walz zwart te maken, maar wilde vooral zijn running mate Donald Trump, in een zo goed mogelijk daglicht plaatsen. Vance kon

Lees meer »

Zuid-Afrikaanse vrouw viert haar 118e verjaardag

Een Zuid-Afrikaanse vrouw heeft zaterdag 118 kaarsjes mogen uitblazen. Margaret Maritz, geboren op 27 september 1906, moet daarmee de oudste persoon ter wereld zijn. Ter gelegenheid van die verjaardag was in het rusthuis waar ze verblijft, zowat 180 km ten noordoosten van Kaapstad, een klein feestje. Haar veertien kinderen waren aanwezig op dat feestje.

Lees meer »

LIVE. Ook buiten Bosuil loopt het uit de hand: politie jaagt Antwerp-fans die Beerschot-bussen opwachtten weg met waterkanon

De derby tussen Antwerp en Beerschot is, zoals gevreesd, uit de hand gelopen. De bezoekende fans bleven rookbommen op het veld en scheidsrechter Lothar D’hondt besliste om de match definitief te staken. De Bosuil is intussen leeg, maar ook buiten het stadion is de sfeer nog grimmig – de politie moest zelfs al het waterkanon en traangas inzetten op de

Lees meer »

Na drama in Kinrooi: de schrijnende cijfers van vrouwenmoord in ons land doorgelicht. “85 vrouwen lopen rond met stalkingalarm”

Het drama in Kinrooi is dit jaar wellicht het veertiende geval van femicide — een moord op een vrouw, omdat ze een vrouw is — in ons land. Het slachtoffer is 42-jarige moeder Sabine H., die al een tijdlang werd gestalkt door haar inmiddels opgepakte ex-vriend. In welke relaties komt partnergeweld het meeste voor? Hoe vaak worden mannen slachtoffer? En

Lees meer »

Tiffany (36), mama van 5 zonen, overleden na val van trap: “We hebben nog uren haar hand vastgehouden en haar lievelingsliedjes afgespeeld, maar niets hielp”

Tiffany Tant uit het West-Vlaamse Menen is afgelopen zondag op amper 36-jarige leeftijd overleden na een val van de trap. Ze laat vijf kinderen na. Na haar fatale val lag Tiffany nog tien dagen in coma maar de dokters konden haar niet redden. “Ik heb uren haar hand vastgehouden, liedjes en spraakboodschappen laten horen, maar niets hielp”, zegt haar moeder

Lees meer »

Hilde Crevits wordt viceminister-president voor CD&V en nieuwe minister van Binnenlands Bestuur

CD&V vaardigt huidig ministers Hilde Crevits en Jo Brouns af in de nieuwe Vlaamse regering. Dat bevestigt een goede bron aan Belga. Brouns combineert Landbouw en Omgeving, Crevits blijft viceminister-president en combineert dat voortaan met de bevoegdheden Binnenlands Bestuur, Integratie en Inburgering en Samenleving.
The post Hilde Crevits wordt viceminister-president voor CD&V en nieuwe minister van Binnenlands Bestuur appeared

Lees meer »

Axel Daeseleire wil seniorendorp oprichten in Thailand: “Voor mij is ‘The Happy Ending’ geen grap”

Hij ging met de billen bloot in een nudistengemeenschap, en toch was dat afgelopen week niet de opmerkelijkste passage uit ‘Axel in Amerika’. Wanneer Axel Daeseleire (55) een seniorendorp bezoekt, vertelt de presentator namelijk dat hij – voor z’n oude dag – ook zélf zo’n leefgemeenschap wil neerpoten in Thailand: ‘The Happy Ending’. “Het klinkt als een grap, maar dat

Lees meer »