Alexandre Morsomme wint de ‘Gouden Croissant’

Nadat hij al twee keer met een gouden plak naar huis kwam van het Belgisch Kampioenschap Bakkerij won Alexandre Morsomme (30) nu ook nog een Gouden Croissants. “Dat wil zeggen dat ik een score van meer dan 90 procent haalde voor mijn croissants”, zegt Alexandre, die vorig jaar de vermaarde patisserie De Baere in de Bronlaan overnam.

Bij bakkerijgrondstoffenleverancier Bruyerre in Nossegem bij Zaventem vond eind januari de vakwedstrijd ‘Gouden Croissant’ plaats, dit in organisatie van de Ambassadeurs du Pain. In totaal namen 75 bakkers, bakkerijmedewerkers, leerkrachten en studenten uit de bakkerijsector deel aan het evenement. Daarvan kregen er 25 de onderscheiding ‘Gouden Croissant’. Eén daarvan is Alexandre Morsomme van patisserie De Baere in de Bronlaan in Knokke.

“Zoals de naam het al aangeeft is het in deze wedstrijd, met een jury van onder meer ook Franse professionals, de bedoeling om croissant volgens de regels van de kunst te maken”, zegt Alexandre. De man wilde na zijn middelbare, algemeen vormende ASO-studies alsnog een ambacht leren en trok naar Frankrijk voor een opleiding tot patissier. Daaropvolgend werkte hij acht jaar bij de Brusselse vestiging van de Knokse bakker/patissier De Baere.

Later ging hij in de Knokse vestiging in de Bronlaan aan de slag en in maart vorig jaar nam hij die zelfs over, samen met zijn echtgenote.

Zelfde gewicht, zelfde vorm

“We moesten exact twaalf croissants maken en die moesten ook hetzelfde gewicht en dezelfde vorm hebben”, doet Alexandre het verloop van de wedstrijd uiteen. “Maar daarnaast werd er natuurlijk ook gekeken naar de textuur, de geur, het kruim en uiteraard ook de smaak. Interessant aan deze wedstrijd is dat ze voor veel mensen openstaat, dus ook voor leerkrachten en studenten. En voor wie een eigen zaak heeft, is het zeker interessant naar de klanten toe. Je kunt zo aantonen dat je echt wel een kwaliteitsproduct levert.”

Alexandre gooide overigens al in 2016 en 2019 hoge ogen op het Belgisch Kampioenschap Bakkerij waar hij ook al de prijs voor Beste Croissants en die voor Beste Koffiekoeken binnenreef. Toen, in 2019, vertelde hij nog aan deze krant dat het zijn grote droom is om zijn eigen patisserie te runnen, en intussen is die droom dus al gerealiseerd.

The post Alexandre Morsomme wint de ‘Gouden Croissant’ is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Politie waarschuwt nadat zes slachtoffers duizenden euro’s kwijtspelen: “Laat nooit zogezegde bankmedewerkers aan huis komen”

Politiezone Kouter (Torhout/Jabbeke/Gistel/Ichtegem/Oudenburg) waarschuwt opnieuw voor valse medewerkers van banken of Cardstop. In een week tijd maakten die liefst zes slachtoffers in de zone. Telkens ging het om oudere of kwetsbare mensen die duizenden euro’s kwijtspeelden aan de oplichters. “We blijven dan ook waarschuwen om deze zogezegde medewerkers nooit aan huis te laten komen”, geeft Annemie Wittesaele van Kouter mee.<br

Lees meer »

Britse kranten kijken vooruit naar klinkende overwinning voor Labour en afgang van “arrogante clowns” van conservatieve partij

De Britten trekken vandaag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Premier Rishi Sunak en zijn Tories staan er historisch slecht voor in de polls en dat is te zien op de voorpagina’s van de Britse kranten. De tabloid ‘Daily Star’ zet zelfs clownsschoenen op de cover en verkneukelt zich erover dat de conservatieve “clowns” en “bedriegers” morgen

Lees meer »

“Wij waren echt de laatste der Mohikanen”: Stefaan Mestdagh van Den Roobaert in Oekene

Zijn leven leest als een spannend avonturenboek en het slothoofdstuk is nog lang niet geschreven. Stefaan Mestdagh van côte à l’os-restaurant Den Roobaert kent ongelooflijk veel mensen én heeft ongelooflijk veel mensenkennis. Maak kennis met deze boeiende verteller.
The post “Wij waren echt de laatste der Mohikanen”: Stefaan Mestdagh van Den Roobaert in Oekene appeared first on KW.be.

Lees meer »

Febelfin en parket Antwerpen waarschuwen voor fraude door kaartophalers

Bankenfederatie Febelfin en het parket van Antwerpen waarschuwen voor fraude door zogenaamde kaartophalers. Daarbij doen criminelen zich voor als bankmedewerkers en proberen ze thuis langs te komen om de bankkaart en pincode van slachtoffers in handen te krijgen. Het parket van Antwerpen ziet een stijging van het aantal feiten en verwacht een piek tijdens de zomervakantie. Vooral de oudere bevolking

Lees meer »

Geen cassatieberoep tegen vrijspraak juwelier die overvaller doodschoot

De vrijspraak door het Gentse hof van beroep van de juwelier die in 2018 een overvaller doodschoot in de Gentse deelgemeente Oostakker, is definitief. Het openbaar ministerie tekent geen cassatieberoep aan tegen de vrijspraak wegens onweerstaanbare dwang, bevestigt het Gentse parket-generaal. De juwelier had in eerste aanleg nog tien maanden cel met uitstel gekregen.

Lees meer »

Marino Keulen (Open VLD): “We zijn als partij in een crisis beland, Vlaanderen heeft met ons afgerekend”

De Vlaamse liberalen staan voor een tocht door de woestijn. De implosie van Open VLD trof ook boegbeeld Marino Keulen, die na 29 jaar de nationale politiek verlaat. Een gesprek over de “slijtage” van zijn partij, de klap in Limburg en MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. “Een samensmelting MR-Open VLD? Het zou handig zijn als Bouchez eerst Nederlands zou spreken.”

Lees meer »

Biden blundert opnieuw en beschrijft zichzelf als zwarte vrouw

De Democraten hebben Bidens prestatie tijdens het eerste presidentiële debat naar aanloop van de Amerikaanse verkiezingen nog maar nauwelijks kunnen verteren, of de president blundert opnieuw. Op Independence Day struikelt hij meermaals over zijn woorden, tot het punt dat hij zichzelf een zwarte vrouw noemt.

Lees meer »

De deal is helemaal rond: Zeno Debast ruilt Anderlecht in voor Sporting Lissabon, paars-wit vangt minstens 16 miljoen euro

Wat al een tijdje werd aangekondigd, is nu ook officieel bekrachtigd. Zeno Debast (20) verlaat Anderlecht en zet zijn carrière verder bij Sporting Lissabon, de Portugese kampioen. De Rode Duivel tekende tot de zomer van 2029. In z’n contract staat een afkoopclausule van 80 miljoen euro. Paars-wit vangt een initieel bedrag van 16 miljoen euro, een bedrag dat via bonussen

Lees meer »

Dreiging in België blijft volgens OCAD ernstig tot zeker einde zomer: “Motieven van daders zijn vager en diverser geworden”

OCAD, het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, schaalt de algemene dreiging voor België nog zeker tot het einde van de zomer in op niveau 3 of ‘ernstig’. Dat zegt Gert Vercauteren, directeur ad interim van OCAD, donderdag bij de publicatie van het activiteitenverslag van 2023. Niveau 3 is al acht maanden kracht, sinds de aanslag op Zweedse voetbalsupporters in Brussel.

Lees meer »