Nadat hij al twee keer met een gouden plak naar huis kwam van het Belgisch Kampioenschap Bakkerij won Alexandre Morsomme (30) nu ook nog een Gouden Croissants. “Dat wil zeggen dat ik een score van meer dan 90 procent haalde voor mijn croissants”, zegt Alexandre, die vorig jaar de vermaarde patisserie De Baere in de Bronlaan overnam.
Bij bakkerijgrondstoffenleverancier Bruyerre in Nossegem bij Zaventem vond eind januari de vakwedstrijd ‘Gouden Croissant’ plaats, dit in organisatie van de Ambassadeurs du Pain. In totaal namen 75 bakkers, bakkerijmedewerkers, leerkrachten en studenten uit de bakkerijsector deel aan het evenement. Daarvan kregen er 25 de onderscheiding ‘Gouden Croissant’. Eén daarvan is Alexandre Morsomme van patisserie De Baere in de Bronlaan in Knokke.
“Zoals de naam het al aangeeft is het in deze wedstrijd, met een jury van onder meer ook Franse professionals, de bedoeling om croissant volgens de regels van de kunst te maken”, zegt Alexandre. De man wilde na zijn middelbare, algemeen vormende ASO-studies alsnog een ambacht leren en trok naar Frankrijk voor een opleiding tot patissier. Daaropvolgend werkte hij acht jaar bij de Brusselse vestiging van de Knokse bakker/patissier De Baere.
Later ging hij in de Knokse vestiging in de Bronlaan aan de slag en in maart vorig jaar nam hij die zelfs over, samen met zijn echtgenote.
Zelfde gewicht, zelfde vorm
“We moesten exact twaalf croissants maken en die moesten ook hetzelfde gewicht en dezelfde vorm hebben”, doet Alexandre het verloop van de wedstrijd uiteen. “Maar daarnaast werd er natuurlijk ook gekeken naar de textuur, de geur, het kruim en uiteraard ook de smaak. Interessant aan deze wedstrijd is dat ze voor veel mensen openstaat, dus ook voor leerkrachten en studenten. En voor wie een eigen zaak heeft, is het zeker interessant naar de klanten toe. Je kunt zo aantonen dat je echt wel een kwaliteitsproduct levert.”
Alexandre gooide overigens al in 2016 en 2019 hoge ogen op het Belgisch Kampioenschap Bakkerij waar hij ook al de prijs voor Beste Croissants en die voor Beste Koffiekoeken binnenreef. Toen, in 2019, vertelde hij nog aan deze krant dat het zijn grote droom is om zijn eigen patisserie te runnen, en intussen is die droom dus al gerealiseerd.
The post Alexandre Morsomme wint de ‘Gouden Croissant’ is provided by KW.be.