Zuster Lucie uit Zwevegem is eeuwelinge

In wzc Sint-Amand vierde Zuster Lucie haar 100ste verjaardag. Ze maakte haar droom om missionaris te worden waar en trok naar Congo. Nu woont ze sinds 1996 terug in Zwevegem.

Zuster Lucie vierde op 20 januari haar 100ste verjaardag. Dat gebeurde in wzc Sint-Amand waar ze verblijft. Zuster Lucie werd in Zwevegem geboren als Maria Opsomer.

Ze liep school bij de ‘Dames van Sint-Niklaas’. Daarna wilde haar moeder dat ze leerde borduren. “Ik wou liever in de textielsector werken en trok naar ‘La Flandre’ waar ik tafelkleden en servetten mocht plooien om ze klaar te maken voor verzending”, vertelt de eeuwelinge.

Tijdens de oorlog lag La Flandre stil en trok Zuster Lucie naar de ‘Fluwele’ in Kortrijk, om later ingeschakeld te worden in de winterhulp in het rustoord.

Spaarpot

Haar grote droom was echter missionaris worden. “Op de lagere school stond een spaarpot, een donkergetint jongetje dat heftig knikte als er een centje in de gleuf werd gestopt. Ik spaarde ijverig om een centje in het spaarpotje te kunnen steken.”

Uiteindelijk gaf ze gehoor aan haar roeping en ze trad op 18 september 1944 binnen bij de Zusters van Maria in Pittem.

“Ik spaarde ijverig om een centje in het spaarpotje te kunnen steken”

Maria Opsomer werd na twee jaar noviciaat geprofest en droeg de kloosternaam Zuster Lucie. In 2026 viert ze dus haar 80 jaar kloosterjubileum.

Ze volgde een driejarige opleiding psychiatrische verpleegkunde en ging van 1949 tot 1956 aan de slag in de psychiatrische kliniek in Pittem waar ze de doktersverslagen schreef.

In april 1958 trok ze naar Congo om te werken in de legerbasis van Kamina waar in een oude loods een hospitaal voor de plaatselijke bevolking was. “Ik was vertrokken voor 10 jaar, maar na 7 jaar moest ik terugkeren wegens onlusten in Congo.”

Malaria

Na de onlusten trok ze opnieuw naar haar missiepost tot eind 1973. Opnieuw was er een gedwongen terugkeer, nu wegens de uitbraak van malaria.

In de periode 1973-1976 werkte ze in een kinderdagverblijf in Tielt en in 1977 verhuisde ze naar Kortrijk bij de ‘Paters van Scheut’. Bij de organisatie ‘Mensen onder weg’ was ze 30 jaar actief voor de mensen in nood.

Sinds 1996 woont ze opnieuw in Zwevegem. Eerst woonde ze er met de medezusters in een flatje en nam ze huishoudelijk werk op zich en ook stond ze in voor de zorg voor de kapel. Nu woont ze al drie jaar in het woonzorgcentrum.

The post Zuster Lucie uit Zwevegem is eeuwelinge is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Bijna dagelijks iets te beleven op Evenementenplein in Oostkamp: zomerse vibes met circustent, strand, zomerbar en podium

Op het evenementenplein achter Oostcampus is de aftrap gegeven voor een bruisende zomer in Oostkamp. Net zoals de vorige jaren is het plein omgetoverd tot een sfeervolle en gezellige ontmoetingsplaats met een strand, circustent, zomerbar en een podium. Tot en met 14 juli is er bijna dagelijks iets te beleven.
The post Bijna dagelijks iets te beleven op Evenementenplein

Lees meer »

De grote Rock Werchter-parkeergids: “Op deze plek kan je je wagen zelfs nog gratis kwijt”

Nu de parkeerterreinen in en om Werchter er verzopen bijliggen, rijst de vraag waar je in hemelsnaam kan parkeren als je volgende week naar Bruce Springsteen of Rock Werchter gaat. “Parkeer je wagen aan het station van Aarschot, op 10 kilometer afstand”, adviseert organisator Live Nation. Maar wat zijn de andere opties? Is een gekocht parkeerticket een garantie op een

Lees meer »

Strandloop Zeebrugge opent Loopcriterium van de Kust: “Het zou mooi zijn weer 400 lopers te mogen verwelkomen”

De Vlaamse kustgemeenten slaan ook dit jaar weer de handen in elkaar voor de organisatie van het Loopcriterium van de Kust. In juli en augustus zullen tien wedstrijden op en naast het strand plaatsvinden. Zeebrugge bijt de spits af op vrijdag 5 juli met de traditionele Strandloop.
The post Strandloop Zeebrugge opent Loopcriterium van de Kust: “Het zou mooi

Lees meer »

Belgische verdachten in verdwijning Vlaams koppel op Tenerife verzetten zich niet langer tegen uitlevering aan Spanje

Michael A. (44) en zijn zoon Lucas A. (23), de twee Belgische verdachten van de verdwijning van Marc Olbrechts en de verdwijning en de dood van Laura Trappeniers op Tenerife, verschijnen donderdag voor de raadkamer in Brussel. Die moet zich buigen over hun uitlevering aan Spanje. Volgens hun advocaat zullen de twee zich daar niet langer verzetten.

Lees meer »

Eerste Loop van de Rostn op Kachtem Ommegang: “Attentie voor alle deelnemers”

Op vrijdagavond 28 juni organiseert Ivac samen met de Bende van de Rostn voor het eerst het loopevent ‘Loop van de Rostn’ tijdens het kermisweekend van Kachtem Ommegang. Ivac wenste op vrijdagavond te organiseren en de Bende van de Rostn zocht nog naar een sportief event op vrijdagavond. Door de handen in elkaar te slaan hadden beide verenigingen een oplossing

Lees meer »

Bekende Kriekebewoner neemt deel aan WK Ironman in Hawaï: “Topsporters steunen Stefaan”

Op donderdagavond 1 augustus beginnen de Kriekefeesten met een Hawaï-party ten voordele van Kriekebewoner Stefaan De Clercq, die op 26 oktober deelneemt aan het wereldkampioenschap Ironman in Hawaï. Stefaan kan rekenen op de steun van sportieve toppers zoals Lies Defreyne en beroepsrenners zoals Yves Lampaert, Tim Declercq en Jordi Warlop.
The post Bekende Kriekebewoner neemt deel aan WK Ironman

Lees meer »