West-Vlaanderen is goedkoopste provincie om woning te huren

West-Vlaanderen is de goedkoopste provincie in Vlaanderen om een woning te huren. De gemiddelde huurprijs was er vorig jaar 793 euro per maand. Dat is bijna een kwart minder dan in de duurste provincie Vlaams-Brabant, zo bleek woensdag uit de huurbarometer van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB). Uit die cijfers kwam ook een opvallende statistiek uit Roeselare.

De gemiddelde verhuurprijs in West-Vlaanderen kwam in 2023 uit op 793 euro per maand. Daarmee is onze provincie de goedkoopste van Vlaanderen om een woning te huren. De huurprijs in West-Vlaanderen is zo ook een kwart minder dan in Vlaams-Brabant, de duurste van alle provincies in Vlaanderen. De gemiddelde verhuurprijs kwam daar in 2023 uit op 1.042 euro per maand. Dat was 7,4 procent meer dan in 2022, toen het nog 970 euro was. De huurprijzen variëren van 567 euro voor een kamer en 620 euro voor een studio, over 935 euro voor een appartement tot 1.605 euro voor een alleenstaand huis.

Dat Vlaams-Brabant zo duur is, heeft vooral te maken met “de impact van de nabijheid van Brussel”, waar de gemiddelde huurprijs met 1.249 euro nog beduidend hoger ligt. “Bovendien is Vlaams-Brabant een regio waarin bovengemiddeld veel vrijstaande woningen en villa’s worden verhuurd”, zegt CIB. Dat zijn duurdere woonsten om te huren en dat drijft de gemiddelde prijs van alle woningtypes samen omhoog.

Algemene prijsstijging

De prijsverschillen tussen de provincies zijn wel groot, maar de prijsstijgingen voor 2023 liggen wel steeds in dezelfde grootteorde, merkt CIB op. Dat betekent dat de drijvende factoren achter de prijstoename – met name de inflatie en een aanbod dat de vraag niet kan volgen – algemeen zijn voor heel Vlaanderen.

De gemiddelde huurprijs in heel Vlaanderen kwam uit op 868 euro in 2023. Op twee jaar tijd werd huren meer dan 11 procent duurder, voornamelijk een gevolg van de hoge inflatie.

Roeselare

Nog volgens de huurbarometer van CIB is de Vlaams-Brabantse stad Leuven ook de duurste centrumstad geworden om een appartement te huren. Wie in 2023 een appartement begon te huren in Leuven, betaalde daar gemiddeld 1.013 euro per maand voor. Dat was net iets meer dan in Antwerpen (1.009 euro), de enige andere centrumstad boven 1.000 euro. In nog maar één centrumstad, in Roeselare, kan je nog een appartement huren voor gemiddeld minder dan 700 euro (672 euro).

The post West-Vlaanderen is goedkoopste provincie om woning te huren is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Brihang verovert Brussel op tweede dag van Couleur Café, de voorbode van een prachtige West-Vlaamse festivalzomer

Brihang toonde op het festival Couleur Café in Brussel dat hij duidelijk klaar is voor de festivalzomer. Het was het eerste officiële optreden van de zomertournee en direct een knaller van formaat. De West-Vlaamse rapper toont dat hij overal thuis is en ieder publiek machtig kan bespelen. Een veelbelovende voorbode voor dit festivalseizoen.
The post Brihang verovert Brussel op

Lees meer »

Kruidvat-dieven krijgen tot meer dan 2 jaar cel: “Diefstallen in bijna elk land van Europa”

Een Roemeens koppel werd donderdag in de rechtbank van Ieper veroordeeld tot celstraffen tot 24 maand voor een reeks diefstallen in vestigingen van winkelketen Kruidvat en andere handelszaken in heel het land. “We zien zelfs diefstallen in bijna elk land van Europa.”
The post Kruidvat-dieven krijgen tot meer dan 2 jaar cel: “Diefstallen in bijna elk land van Europa”

Lees meer »

VOOR Koekelare heeft lijst gemeenteraadsverkiezingen klaar

De partij VOOR Koekelare heeft haar lijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen gepresenteerd. Dit gebeurde op de jaarlijkse Chateaubriand-avond, waar lijsttrekker en schepen Jan Lievens de kandidaten voorstelde aan 400 aanwezigen.
The post VOOR Koekelare heeft lijst gemeenteraadsverkiezingen klaar appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Zowel in Rusland als in Oekraïne schade door nachtelijke droneaanvallen

Hongarije heeft een voor maandag gepland gesprek tussen zijn minister van Buitenlandse Zaken, Péter Szijjártó, en diens Duitse collega Annalena Baerbock geannuleerd, meldt het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdagavond. Het ministerie stelt dat “een serieus en eerlijk persoonlijk gesprek” tussen de twee ministers “erg belangrijk” zou zijn geweest in het licht van het bezoek van de Hongaarse premier Viktor

Lees meer »

Beernem neemt nieuwe noodwoning in gebruik

Sinds februari is de gemeente Beernem volle eigenaar van een extra doorgangswoning. Het pand zal dienen als noodwoning voor mensen die plotseling dakloos worden. “Dit is een goede zaak, maar de noodwoningen zitten allemaal vol”, reageert schepen van Sociale Zaken Vicky Reynaert (Vooruit).
The post Beernem neemt nieuwe noodwoning in gebruik appeared first on KW.be.

Lees meer »

Brugse Kinderkrak Arthur Defour ontvangen in stadhuis door Burgemeester

Vrijdagvoormiddag werd Arthur Defour (15), die in april van Krant van West-Vlaanderen de titel van Kinderkrak van Brugge kreeg, door burgemeester Dirk De fauw ontvangen in het stadhuis. De jongeman die in opleiding is bij de jeugdbrandweer hielp vorig jaar de spuitgasten bij een woningbrand in zijn buurt.
The post Brugse Kinderkrak Arthur Defour ontvangen in stadhuis door Burgemeester

Lees meer »

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten schorst burgemeester van Moorslede Ward Vergote (Visie)

Ward Vergote, burgemeester van Moorslede, is geschorst voor de resterende duur van de huidige gemeentelijke bestuursperiode, zo besloot Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten, gebaseerd op een hoorzitting, het tuchtverslag van de gouverneur en een eerder vonnis van de rechtbank van eerste aanleg in december 2023. “Ward Vergote heeft als burgemeester een bewezen tuchtfeit gepleegd door privébelangen te vermengen

Lees meer »