Tweedeverblijvers halen slag thuis in zaak rond belastingen, burgemeester Koksijde gaat in cassatie: “Dit zijn twee maten en twee gewichten”

Op 6 februari 2024 oordeelde het Gentse Hof van Beroep dat de gemeente Koksijde in het ongelijk werd gesteld in een zaak rond belastingen voor tweedeverblijvers. Jos Dumortier van vzw Tweres gelooft dat er nog zo’n 700 lopende zaken voortaan in het voordeel van de tweedeverblijvers zou worden beslecht. Koksijds burgemeester Marc Vanden Bussche geeft aan in cassatie te gaan.

Vandaag kreeg de soap rond de belasting op tweedeverblijvers in Koksijde er nog een extra aflevering bij. Het verhaal startte toen alle tweedeverblijvers in de gemeente op 19 juni 2020 een aanslagbiljet voor een bedrag van 1.168 euro binnenkregen. De groep klopte eerst aan bij het college van burgemeester en schepenen: niet alleen de stijging van het bedrag, maar ook het feit dat ze door de coronacrisis twee maanden helemaal niet naar hun tweede verblijf konden gaan, werd aangekaart.

Toen dat z’n doel miste, stapten ze naar de rechtbank van eerste aanleg West-Vlaanderen, afdeling Brugge. Op 14 december 2021 werd hun fiscale vordering echter ongegrond verklaard. Na beroep van de tweedeverblijvers moest het Gentse Hof van Beroep ten slotte over de situatie oordelen.

De gemeente Koksijde blijft achter haar belastingreglement van december 2019 staan en verwijst daarvoor naar de gemeentelijke fiscale autonomie. Het Gentse Hof van Beroep erkende op 2 november 2023 dat deze belasting op tweedeverblijven een gepaste maatregel is om residentieel wonen te beschermen. Opnieuw vingen de tweedeverblijvers dus bot.

Vast stramien

Jos Dumortier, de bestuurder van vzw Tweres, een vereniging die opkomt voor tweedeverblijvers, legt uit: “In dergelijke situaties gaan we eerst naar het college van burgemeester en schepenen in de desbetreffende gemeente. Dat wordt telkens afgekeurd. De volgende stap is dan om naar de rechtbank van eerste aanleg West-Vlaanderen, afdeling Brugge, te gaan. Ook daar wordt meestal in het nadeel van de tweedeverblijvers gepleit. Het Gentse hof van beroep geeft de tweedeverblijvers dan uiteindelijk wel in de meeste gevallen gelijk.”

“We hebben op dit moment zo’n 700 gelijkaardige zaken lopen in Koksijde” -Jos Dumortier van vzw Tweres

“Wij bieden met Tweres aan om het indienen van de bezwaarprocedure makkelijker te maken. Dat doen we in de drie gemeenten die traditioneel het nultarief hanteren (die geen aanvullende personenbelasting heffen, red.): De Panne, Knokke-Heist en Koksijde. Daar moeten tweedeverblijvers wel belasting betalen, in tegenstelling tot de inwoners. We hebben alles te samen zo’n 1200 procedures lopen in verband met die tweedeverblijfstaks in de drie gemeenten. In Koksijde zijn dat er op dit moment zo’n 600 à 700, die we allemaal apart behandelen.”

Plot twist

Op 6 februari 2024 kwam er echter een opmerkelijke uitspraak in een zaak die de uitkomst van de volgende zaken in het voordeel van de tweedeverblijvers lijkt te doen kantelen. Dinsdag heeft het Hof van Beroep namelijk uitspraak gedaan in een zaak waarbij een echtpaar tweedeverblijvers betrokken was. In eerste instantie had het koppel de zaak gewonnen bij rechtbank van eerste aanleg in april 2022.

Gisteren werd Koksijde, dat beroep aantekende tegen het vonnis, in het ongelijk gesteld. Het Hof oordeelde dat het belastingreglement van Koksijde in strijd is met het gelijkheidsbeginsel en het discriminatieverbod van de Grondwet, en dat de argumentatie van de gemeente om residentieel wonen te beschermen niet aannemelijk is. De rechtbank merkte op dat tweedeverblijvers worden gediscrimineerd door het belastingreglement, terwijl anderen in vergelijkbare situaties niet aan zo’n belasting zijn onderworpen.

“Dit is heel belangrijk voor de tweedeverblijvers”, zegt Jos Dumortier. “Eind oktober, toen er een zaak werd beslist in hun nadeel (en het zo ook leek te eindigen voor de vele andere tweedeverblijvers die de heffing aanvochten, red.), zat iedereen in zak en as. Het gaat ondertussen al om de belastingen van vier jaar lang: van 2020 tot en met 2024. Als je daar dan nog eens de advocaatkosten bijrekent, dan besef je dat het om heel veel geld gaat.”

In cassatie

Marc Vanden Bussche (Lijst Burgemeester), de Koksijdse burgervader, reageert scherp op de beslissing: “Onze advocaten zeggen dat zeer zelden voorkomt dat dezelfde rechter in het Hof van beroep over hetzelfde belastingreglement eerst de taks driemaal positief heeft beoordeeld en nu een negatief arrest velt. Het lijkt wel een mislukt VAR-moment. Dat zijn twee maten en twee gewichten. We gaan met de gemeente in cassatie!”

“Dit gebeurt zelden en we zien dat er twee maten en twee gewichten worden gebruikt. We gaan in cassatie!” -Marc Vanden Bussche

Dumortier acht de kans dat het arrest zal worden verbroken door het Hof van Cassatie zeer miniem, maar “je weet natuurlijk nooit”. In april komen er alleszins nog een aantal gelijkaardige zaken voor via Tweres en Jos Dumortier schat alleszins in dat die voortaan in het voordeel van de tweedeverblijvers zullen worden beoordeeld. Wordt vervolgd.

The post Tweedeverblijvers halen slag thuis in zaak rond belastingen, burgemeester Koksijde gaat in cassatie: “Dit zijn twee maten en twee gewichten” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Waterpret in zwemzone Coupure in Brugge

Op de openingsdag zaterdag namen meteen al tientallen een verfrissende duik in het water van de in de zomer jaarlijkse terugkerende zwemzone in de Coupure. Door het mooie weer op zaterdag heeft de zwemzone, die nog toegankelijk is tot en met 1 september, de start dus niet gemist.
The post Waterpret in zwemzone Coupure in Brugge appeared first on

Lees meer »

Slapende ambtenaar vecht met succes ontslag aan

Een statutair ambtenaar in dienst van de Vlaamse overheid werd in mei 2022 ontslagen, nadat hij meermaals betrapt was op slapen tijdens de werkuren. De man trok naar de Raad van State en kreeg gelijk, omdat de ontslagprocedure niet correct verliep. Het ontslag werd vernietigd.

Lees meer »

KIJK. Man met bivakmuts en rugzak op stadiondak veroorzaakt opschudding tijdens Duitsland-Denemarken

Opschudding tijdens de match Duitsland-Denemarken zaterdagavond: een man was tijdens de wedstrijd op het dak van het EK-stadion in Dortmund geklommen. Rond 23.20 uur verschenen leden van het speciale interventieteam SEK in de catacomben. Pas na het laatste fluitsignaal werd de 21-jarige man gearresteerd. Volgens ‘Bild’ zou hij daar 53 minuten hebben doorgebracht.

Lees meer »

Aftredend premier en nieuwe NAVO-baas Mark Rutte geeft afscheidstoespraak: “Let een beetje op elkaar, ik reken op u”

De Nederlandse aftredende premier en nieuwe NAVO-baas Mark Rutte heeft een afscheidstoespraak gegeven vanuit het Torentje, zijn kantoor in Den Haag. Rutte blikte terug op "meer dan 5.000 dagen" als premier en overloopt daarbij de mooiste en de moeilijkste dagen van de voorbije jaren. Tegelijk heeft hij een boodschap voor zijn opvolger: "Samen sta je sterker dan alleen".

Lees meer »

“Zo wordt het haast onmogelijk gekwalificeerde mensen te houden”: Wesley Sonck reageert op afscheid bij Belgische voetbalbond

Wesley Sonck (45) heeft in een niet mis te verstane boodschap op zijn Instagrampagina gereageerd op zijn afscheid bij de Belgische voetbalbond. De ex-speler en gewezen Rode Duivel was er bondscoach van België U19. Sonck bedankt voor het volgens hem erg vage voorstel op korte termijn waarin hij bovendien zijn tv-werk als analist moest laten vallen. Sonck: “Op deze manier

Lees meer »

Stinkend rijk luxeleventje in LA, maar veel trauma uit het verleden: ‘Kaulitz & Kaulitz’ onhult hoe het gaat met Tokio Hotel

Ze zijn terug van – in principe – nooit weggeweest, maar hier in Vlaanderen zijn ze lange tijd van de radar verdwenen. Bill en Tom Kaulitz (34), bekend van de emo-rockband Tokio Hotel, pakken uit met een eigen docu op Netflix. In ‘Kaulitz & Kaultiz’ zijn ze heel wat eerlijker dan destijds in de tienerblaadjes: “Ja, Bill valt op mannen,

Lees meer »

Politieke aardverschuiving in Verenigd Koninkrijk: oppositiepartij Labour verplettert Conservatieven, premier Sunak biedt ontslag aan

Zoals verwacht vond vannacht een politieke aardverschuiving plaats in het Verenigd Koninkrijk. Nadat de rechtse Conservatives van huidig premier Rishi Sunak veertien jaar lang aan de macht waren, wint oppositiepartij Labour de Britse verkiezingen. En nog geen klein beetje. Nadat de exitpolls “een verpletterende overwinning” voorspelden, staat de partij van Sir Keir Starmer met nog 2 van de 650 zetels

Lees meer »

“We spenderen meer tijd met elkaar dan met onze vrouwen”: deze Belg is de beste vriend van Girmay, de eerste zwarte Tourritwinnaar

“Zo emotioneel als gisteravond aan de telefoon heb ik hem nog niet vaak geweten”, zegt Lieven Corthouts (49). Onze landgenoot heeft het over Biniam Girmay (24), zijn beste vriend én de man die gisteren als eerste zwarte renner ooit een rit in de Tour de France won. Een gesprek over koers, vriendschap, koffiebars en open deuren. “‘Lieven, ik vertrouw je

Lees meer »