Ruim dertig jaar na eerste veroordeling riskeert onverbeterlijke oplichtster uit Brugge alweer 37 maanden cel: “Ik besef dat het zo niet verder kan”

Al sinds 1991 rijgt Florence D. de veroordelingen voor oplichting aaneen. Zo verkocht ze op grote schaal nepreizen en onbestaande festivaltickets. Nu riskeert ze alweer 37 maanden cel omdat ze bij tientallen mensen voorschotten losweekte met de verhuur van een fictieve vakantiewoning. En toen een kennis van haar in psychiatrie belandde, rook D. nog een andere kans.

“Je liegt en bedriegt al dertig jaar lang”, nam de rechter donderdag de hardleersheid van Florence D. op de korrel. In 2010 kreeg de Brugse vier jaar effectief voor de verkoop van meer dan honderd nepreizen. En in mei 2017 kreeg ze nog eens achttien maanden cel voor 34 oplichtingen via internet. Ze verhuurde mobilhomes en verkocht tickets voor Tomorrowland, maar dat bleek allemaal gebakken lucht.

In mei 2018 mocht D. de Brugse gevangenis tijdelijk verlaten met een uitgaansvergunning. Maar ze keerde niet terug en dook onder in de flat van een drank- en medicatieverslaafde vrouw in Blankenberge. Toen die in die eind september 2021 in de psychiatrie belandde, besloot D. haar woning te huur te zetten. Een tiental gedupeerden kwamen de flat bezichtigen, tekende een valse huurovereenkomst en betaalde een voorschot op de eerste maandhuur.

Lening

D. deed ook diverse uitgaven met de bankkaart van de vrouw die haar onderdak verschafte en probeerde zelfs een autolening van 12.900 euro op haar naam af te sluiten. Toen dat niet lukte kocht D. de wagen met het geld van de vrouw, die haar eind 2021 uiteindelijk aan de deur zette. Hierop trok Florence D. in bij Blankenbergenaar R.D. (68). Onder diens naam verhuurde ze via diverse websites een fictieve vakantiewoning. Zo kon ze liefst 27 gedupeerden een voorschot ontfutselen.

Eind september 2022 belandde D. uiteindelijk terug in de gevangenis en daar zit ze na zeventien maanden nog steeds. De procureur vroeg donderdag 37 maanden effectieve celstraf. “Het risico dat ze opnieuw feiten pleegt is torenhoog”, stelde hij.

Vakantiewoning

De advocate van D. drong aan op mildheid. “Die bankkaart was gekoppeld aan een gemeenschappelijke rekening”, pleitte meester Daphné Florequin. “Mijn cliënte stortte er haar zwarte inkomsten op om die te beleggen in aandelen. Toen er wrevel ontstond over geld, maakte mijn cliënte een kapitale fout. Maar ze had wel degelijk toestemming om die lening af te sluiten.”

De oplichtingen met de vakantiewoning schoof Florence D. grotendeels in de schoenen van R.D., die een jaar cel riskeert voor medeplichtigheid. De zestiger ontkent evenwel elke betrokkenheid. “Mijn cliënt is een kwetsbaar persoon van wie mevrouw misbruik maakte”, pleitte meester Koen Blomme. “Hij is een sukkelaar die niet in staat is om dergelijke feiten te plegen. Hij is zelf een slachtoffer.”

In haar laatste woord legde D. uit dat ze de feiten pleegde uit geldnood. “Ik besef dat het zo niet verder kan”, zuchtte ze. “Ik heb hulp nodig, onder toezicht van justitie.” Maar op de vraag van de rechter hoe ze haar problemen concreet ging aanpakken, moest D. het antwoord schuldig blijven. De uitspraak volgt op 28 februari. (AFr)

The post Ruim dertig jaar na eerste veroordeling riskeert onverbeterlijke oplichtster uit Brugge alweer 37 maanden cel: “Ik besef dat het zo niet verder kan” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Na De Bruyne volgt de woestijn”: analisten en ex-spelers Frankrijk denigrerend over Rode Duivels

“Sorry, maar wij zijn beter dan België”: enkele Franse analisten en ex-internationals kunnen de denigrerende uitlatingen over de Rode Duivels niet laten. Zij zien zich – gesterkt door de historie – in een kampioenschap niet verliezen van ‘les petits belges’. Of komt de Franse hoogmoed voor de val? Want als zelfs José Mourinho op het vorige EK de Franse arrogantie

Lees meer »

Tweelingzussen Denise en Annie trouwden 50 jaar geleden op dezelfde dag: “Verkeerde zus kreeg ring bij huwelijksaanzoek”

Vijftig jaar geleden zijn de tweelingzussen Denise en Annie Van Bommel op dezelfde dag getrouwd, nu vieren ze ook samen hun gouden bruiloft. Op hun 70ste lijken de zussen nog steeds als twee druppels water op elkaar. Of hun mannen zich nooit vergist hebben? “Éen keer heb ik een cruciale fout gemaakt”, geeft één van hen ietwat gegeneerd toe.

Lees meer »

Criminaliteit in Wervik leidt tot open brief van oppositiepartij N-VA aan stadsbestuur: “Onveiligheidsgevoel was nog nooit zo groot”

De opstoot van de criminaliteit in de grensstad Wervik stopt maar niet. In een open brief aan het stadsbestuur vraagt de oppositiepartij N-VA het samenroepen van een gemeenteraadscommissie. “Graag hadden we eens met de korpschef van de politiezone Arro Ieper of zijn vervanger vernomen wat de politie aan deze problematiek gaat doen of doet”, zegt fractieleider Sanne Vantomme.
The

Lees meer »

Dwars door Wingene krijgt nieuw parcours: populaire interclubwedstrijd start aan ’t Kerkplein en eindigt in Oude Bruggestraat

Door hinderlijke wegenwerken zag de vzw Wingene For Cycling zich verplicht het parcours van de belangrijke interclubwedstrijd op zaterdag 13 juli te hertekenen. Maar daarom niet getreurd, want de nieuwe versie ligt centraler en aantrekkelijker dan voordien. Zo kunnen nog meer toeschouwers van deze wielerwedstrijd genieten.
The post Dwars door Wingene krijgt nieuw parcours: populaire interclubwedstrijd start aan ’t

Lees meer »

Franco Belge Run in Wervik ten voordele van Parkili

Zondag staat de zesde editie van de Franco Belge Run op de kalender in Wervik. Het is een unieke wedstrijd die over de landsgrens heen gaat en bovendien voor het goede doel georganiseerd wordt.
The post Franco Belge Run in Wervik ten voordele van Parkili appeared first on KW.be.

Lees meer »

N-VA stelt lijst gemeenteraadsverkiezingen voor en start campagne: “Wij zijn de enige centrumpartij en willen geen lokale Vivaldi-regering”

N-VA trekt naar de gemeenteraadsverkiezingen met op de lijst veel zelfstandigen, ondernemers en mensen uit de zorgsector. Bij gewezen parlementslid Manu Beuselinck kriebelt het want hij keert terug als lijstduwer. En er zijn pittige woorden voor de huidige coalitie waarvan N-VA deel uitmaakt. “De doorsnee Oostendenaar voelt zich vergeten”, luidt het.
The post N-VA stelt lijst gemeenteraadsverkiezingen voor en

Lees meer »