Personeel en bewoners van OLV Gasthuis blikken terug op verhuis van 25 jaar geleden: “Enkele personeelsleden zijn er nu nog steeds bij”

Op woensdag 7 februari vierde het woonzorgcentrum OLV Gasthuis, samen met de bewoners, de 25ste verjaardag van de verhuis van de ‘oude kliniek’ in de Gasthuisstraat naar de Ieperstraat/Bruggestraat. “Voor de gelegenheid boden we, net als elk jaar op die datum, een mosselsouper aan voor de ‘anciens’ die de verhuis nog meemaakten, en nu nog steeds deel uitmaken van ons hartverwarmend team. Dit jaar waren er dat nog 27 personeelsleden. Zij zijn er dus nog steeds bij”, zegt algemeen directeur Mieke Vandeputte.

Tijdens de mosselsouper, dat ook aangeboden werd aan de bewoners, werden heel wat herinneringen opgehaald aan de grote verhuisoperatie, die toen het nationale nieuws haalde, ook op televisie. “Frank Hauspie was toen algemeen directeur, ik was toen verantwoordelijke voor de Zorg”, zegt huidig algemeen directeur Mieke Vandeputte (52). “De verhuisdag startte onder een sneeuwtapijt, maar daar ondervonden we weinig hinder van. In de voormiddag zorgde een firma voor de verhuis van bedden en materiaal. We kregen hierbij de spontane hulp van heel wat vrijwilligers, medewerkers en scholieren. De bedden moesten in het ziekenhuis afgebroken worden, en na verhuis in de Ieperstraat weer opgemaakt worden. Alles verliep onder een strakke timing. Ook de bewonersverhuis werd minutieus voorbereid. Tussen 12 en 16 uur verhuisden de 105 bewoners naar de nieuwe locatie, en naar hun nieuwe kamer.”

Woonzorgcentrum

In de voorbije 25 jaar evolueerde de vzw OLV Gasthuis van een rusthuis naar een woonzorgcentrum met uitgebreide dienstverlening.

Tussen 1999 en 2012 evolueerde men van 105 naar 142 woongelegenheden, waaronder sinds 2008 zes zorgflats. In diezelfde periode groeide het aantal kamers voor kortverblijf van één naar zes. In 2000 startte de Dagverzorging De Plataan. Eind 2001werden de zeventien assistentiewoningen Fioretti in een nieuw gebouw in de Bruggestraat in gebruik genomen. In 2018 was de nieuwbouw van het wzc Emmaüs langs de Oostlaan klaar voor ingebruikname.

Ondertussen 203 bewoners

Alles samen verblijven er nu 203 bewoners (129 in de Ieperstraat en 74 in Emmaüs, red.), die begeleid worden door 235 personeelsleden.

Daarnaast zijn er 150 tot 180 patiënten die verzorgd worden door de thuisverplegingsdienst (sinds 2007), en komen vijftig tot zestig mensen naar de Dagverzorging in De Plataan. “We bieden een waaier aan diensten, om zo goed mogelijk tegemoet te komen aan de noden van onze cliënten. Ondertussen evolueren we ook naar meer samenwerking met andere organisaties, met als doel de zorgvrager zo goed mogelijk te helpen”, besluit Mieke Vandeputte.

The post Personeel en bewoners van OLV Gasthuis blikken terug op verhuis van 25 jaar geleden: “Enkele personeelsleden zijn er nu nog steeds bij” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Waarom Franse verkiezingen een herexamen voorzien

Wat zeggen politici niet, maar dénken ze wel? In zijn nieuwe analyse, exclusief voor HLN, gunt opiniemaker Noël Slangen jou elke week een blik achter de schermen van de politiek. Vandaag: hoe kiessystemen er in alle vormen en formaten zijn, én hoe die formaten de verkiezingsuitslag kunnen beïnvloeden. Wat als we in België bijvoorbeeld het Franse systeem zouden toepassen? “Een

Lees meer »

Verdachte vlekjes worden sneller gecontroleerd door ‘één-vlek-check’ van het Jessa Ziekenhuis: “Om huidkanker sneller op te sporen”

In het Jessa Ziekenhuis in Hasselt kan je vanaf nu een verdacht vlekje sneller laten controleren. De dienst dermatologie start met de ‘Eén-vlek-check’, je kan daar een verdacht vlekje binnen enkele weken laten controleren. Normaal duurt dat maanden door de lange wachtlijsten, maar het is belangrijk om er snel bij te zijn om huidkanker te voorkomen. Het ziekenhuis raadt ook

Lees meer »

Burgemeester vraagt boeren om bommen niet in bermen te leggen: “Bij het maaien is er risico op ontploffing”

Het West-Vlaamse Langemark-Poelkapelle ligt aan het front van de Eerste Wereldoorlog, waardoor nog dagelijks bommen en andere oorlogsprojectielen naar boven komen. “Maar leg ze niet in de bermen”, roept de burgemeester op.
The post Burgemeester vraagt boeren om bommen niet in bermen te leggen: “Bij het maaien is er risico op ontploffing” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Prijzen stegen in 2023 nog steeds sneller dan lonen in EU

De reële lonen zijn in de Europese Unie in 2023 verder gezakt: ondanks sterkere loonstijgingen en een dalende inflatie is de koopkracht met gemiddeld 0,6 procent gedaald. Dat blijkt uit analyse van het Duitse onderzoeksinstituut WSI van de Hans-Böckler-Stichting, een orgaan van de Duitse vakbonden.

Lees meer »

Vorig jaar bijna 13.500 zwerfkatten gevangen in Vlaanderen

In 2023 zijn er in de Vlaamse steden en gemeenten bijna 13.428 zwerfkatten gevangen, zowat 8 procent minder dan een jaar eerder, toen nog meer dan 14.600 katten van de straat werden gehaald. Dat schrijft De Zondag op basis van cijfers van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA).

Lees meer »

Hooggerechtshof geeft Donald Trump deels gelijk over presidentiële immuniteit

Donald Trump kan slechts deels aanspraak maken op presidentiële immuniteit. Dat heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof maandag bekendgemaakt. En dat oordeel kan een impact hebben op zijn vervolging voor de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Het Hof stuurt de zaak terug naar de lagere rechtbank die moet uitmaken welke zaken wel en welke niet berecht mogen worden.

Lees meer »

KIJK. De vijf opvallendste fragmenten van het spraakmakende debat tussen Biden en Trump

Een verwarde en haperende Joe Biden (81) die voor regelrechte paniek zorgt in het Democratische kamp en een bulderende Donald Trump (78) die de leugens aaneen reeg. Dat is zowat de samenvatting van het eerste spraakmakende verkiezingsdebat tussen de twee Amerikaanse presidentskandidaten. Van een gênante blunder tot golfballen: dit waren de vijf opvallendste momenten uit het debat.

Lees meer »

Kurt (60) opent zaterdag nieuwe meubelzaak Blanco in Harelbeke: “Mijn zoon Axell voert mijn ontwerpen en creaties uit”

Dit weekend opent de nieuwe meubelzaak Blanco de deuren aan de Kortrijksesteenweg 279 in Harelbeke. De drijvende kracht achter de exclusieve outdoormeubelen is ontwerper Kurt Velghe, die samen met zijn zoon Axell (29) de zaak runt.
The post Kurt (60) opent zaterdag nieuwe meubelzaak Blanco in Harelbeke: “Mijn zoon Axell voert mijn ontwerpen en creaties uit” appeared first on

Lees meer »