“Oostendenaars willen de problemen opgelost zien”: Stad verwacht vijf miljoen euro aan inkomsten uit boetes

Op de gemeenteraad van vorige week was er een discussie over de boetes. Uit de meerjarenplanning blijkt dat de stad dit en volgend jaar rekent op telkens vijf miljoen euro inkomsten uit boetes. De achterstand in de parkeerboetes blijkt wel weggewerkt.

In 2021 had Oostende 2,1 miljoen euro aan inkomsten uit boetes. Voor 2023 verwachten ze 3,5 miljoen euro inkomsten en voor 2024 en 2025 telkens 5 miljoen euro. “Dat is een gigantisch bedrag. We merken dat het gedrag van de mensen verandert, maar het bedrag ontploft toch in de begroting”, zei John Crombez (Vooruit). Hij haalde voorbeelden aan van parkeerboetes die pas maanden later werden verstuurd: “Kan men dat als ontvanger nog wel betwisten?”

“Parkeerboetes die maanden later worden verstuurd, zijn verleden tijd” – Björn Anseeuw, mobiliteitsschepen

Korpschef Philip Caestecker duidde: “Verkeersovertredingen zoals rijden onder invloed gaan nog steeds via een onmiddellijke inning. Ze maken zes procent uit van het totaal.” Nieuw zijn de GAS-overtredingen.” Vorig jaar waren er ook 10.130 of 12 procent parkeerovertredingen (GAS4) en 59.000 of 68 procent snelheidsovertredingen die we met de palen en camera’s vaststellen. Daarvan gaat de opbrengst naar de staat.” De opbrengst van de GAS5-overtredingen (12.333 of 14 procent van alle boetes), gaat naar de stad. De overtreders zijn voor meer dan de helft niet-Oostendenaars.” Waar de vijf miljoen euro verwachte inkomsten vandaan zullen komen, werd op de gemeenteraad niet duidelijk.

Handhaving

Wel is duidelijk dat de stad handhaaft. Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD): “Mensen willen dat we de problemen zoals snelheid, overlast, parkeren op plaatsen voor zorgverstrekkers… aanpakken. We stelden 4.000 inbreuken vast op weggegooide peuken. Geen enkele stad doet ons dat na.”

Schepen Maxim Donck (N-VA): “Gemeenschapswachten schrijven nauwelijks nog GAS-boetes en doen meer aan preventie. Onze gemeentelijke vaststellers gaven twee keer zoveel boetes voor hondenpoep en het aantal GAS-boetes aan de afvalstraten is gestegen van 65 naar 700. De Oostendenaar weet het wel. In 2021 was een derde van de betrapte peukengooiers Oostendenaar en nu is dat nog een vijfde.”

Groeipijnen eerste jaar

Er was ook kritiek op Mobil-O, het (stedelijke) parkeerbedrijf dat de retributie stuurt als een factuur. “Verschillende Oostendenaars kregen bonnen van maanden ver”, luidde de kritiek. Schepen Björn Anseeuw (N-VA): “Het eerste jaar waren er groeipijnen. Nu zijn ze weggewerkt. Wie deze week verkeerd parkeert, mag volgende week een brief in de bus verwachten.”

The post “Oostendenaars willen de problemen opgelost zien”: Stad verwacht vijf miljoen euro aan inkomsten uit boetes is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE OEKRAÏNE. Procureur-generaal Oekraïne: “Groep plande staatsgreep in Kiev”

Bij een Oekraïense droneaanval is zondag een 4-jarig meisje in een auto in de zuid-Russische regio Belgorod om het leven gekomen. Dat heeft de regionale gouverneur gezegd. En in de afgelopen week heeft Rusland 800 glijbommen boven Oekraïne gedropt, zo hekelt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Hij vraagt opnieuw om meer hulp van het Westen bij de luchtafweer. Volg hier

Lees meer »

Bestelwagen brandt uit na kop-staartaanrijding tussen vier wagens op brug

Op de Moerbrugge Brug in Oostkamp gebeurde woensdagmiddag een verkeersongeval waarbij vier voertuigen betrokken raakten. Er was sprake van een kop-staartaanrijding, waarna het laatste voertuig vuur vatte. Een bestelwagen brandde volledig uit. Ook het wegdek van de brug liep schade op. Het is nog niet duidelijk of de brug voor langere tijd wordt afgesloten voor herstellingswerken.

Lees meer »

LIVE SPANJE-GEORGIË (21u). David tegen Goliath: Spanjaarden met ‘wonderboy’ Yamal nemen het op tegen EK-debutant

De Spanjaarden maakten op dit EK voetbal als een van de weinige toplanden wel indruk door in een groep met Italië en Kroatië 9 op 9 te halen. EK-debutant Georgië beleefde dan weer een sprookje: het klopte in de laatste match verrassend Portugal en stootte zo als derde door naar de volgende ronde. Krijgt dit sprookje een vervolgverhaal of worden

Lees meer »

Voorzitter Vlaams Belang Wervik Rudy Denys verhuist naar Blankenberge: “Nood aan een nieuwe start in een andere omgeving”

Voorzitter Rudy Denys (62) van het Vlaams Belang Wervik verhuist binnenkort naar Blankenberge en sluit daar aan bij de plaatselijke afdeling. “Met pijn in het hart heb ik deze beslissing genomen, daar ik nood heb aan een nieuwe start in een andere omgeving”, zegt Rudy. “Het was tijd voor iets anders. Ik wil iedereen bedanken voor de steun die ik

Lees meer »

Zware celstraf voor Lichterveldse ‘zombiedrug’-verslaafde die politiecombi ramde tijdens achtervolging: “Hij begon al op zijn zesde met drugs”

Tot twee keer toe ontvluchtte Alain L. (60) een politiecontrole en telkens kwam het tot een wilde achtervolging. Daarbij ramde de Lichterveldenaar zelfs een politiecombi. De man, die verslaafd is aan de ‘zombiedrug’ flakka, krijgt nu vier jaar cel.
The post Zware celstraf voor Lichterveldse ‘zombiedrug’-verslaafde die politiecombi ramde tijdens achtervolging: “Hij begon al op zijn zesde met drugs”

Lees meer »

Een van hen lijkt zelfs een jonge, viriele versie van Biden: twee gouverneurs zouden weleens nieuwe presidentskandidaat kunnen worden

Welke Democraat bekampt Donald Trump in november in de strijd om het Witte Huis? Joe Biden won de voorverkiezingen binnen zijn partij, maar na zijn slechte beurt tijdens het eerste debat, lijkt het plots niet meer zo zeker dat hij ook effectief zal worden afgevaardigd als kandidaat. Als mogelijke alternatieven weerklinken de namen van Gretchen Whitmer (52) en Gavin Newsom

Lees meer »

Verdrinking van jongen (7) uit Antwerpen tijdens schoolreis brengt pijnlijke herinneringen boven voor mama van Tristan uit Passendale

Een 7-jarige jongen van een school uit Antwerpen is gisteren verdronken in een zwemvijver van recreatiedomein De Mosten in Hoogstraten tijdens een schooluitstap. Het ongeval roept pijnlijke herinneringen op aan Tristan Siegmund uit Passendale die begin juli 2017 verdronk in een recreatievijver in het Nederlandse Chaam.
The post Verdrinking van jongen (7) uit Antwerpen tijdens schoolreis brengt pijnlijke herinneringen

Lees meer »

Landschapsarchitect Paul Deroose toont eigen tuin in Jabbeke: “En ik ben aanwezig voor rondleiding en info”

Op zondag 30 juni kan je de Engelse cottagetuin van tuin- en landschapsarchitect Paul Deroose bezoeken in Jabbeke. De man is de bezieler van heel wat openbaar domein in Jabbeke, daarom alleen is een bezoek aan de tuin en bij de Stalhillenaar meer dan een bezoekje waard.
The post Landschapsarchitect Paul Deroose toont eigen tuin in Jabbeke: “En ik

Lees meer »

Mama Ingeborg over nieuw pad van zoon Robin Keyaert: “Je hebt geen leven als je de ochtendshow doet”

Vrijdagochtend maken DJ’s Kawtar Ehlalouch en Robin Keyaert voor de allerlaatste keer de luisteraars van MNM wakker. Na drie jaar ‘Kawtar & Keyaert’ neemt het duo afscheid van het ochtendblok. “Het is een voorrecht geweest en iets wat ik voor altijd zal koesteren”, klinkt het bij de zoon van Ingeborg. Zijn mama ziet alvast een mogelijk pad voor hem: “Ik

Lees meer »

Bedenkers van leukste compliment aan een Brugse zaak in de prijzen

Met de actie ‘Lokaal, da’s logisch’, riep KERNpunt samen met de West-Vlaamse steden en gemeenten op om hun favoriete lokale handelaar complimentjes te geven. Vier winnaars die een compliment gaven aan een Brugse zaak, vielen in de prijzen.
The post Bedenkers van leukste compliment aan een Brugse zaak in de prijzen appeared first on KW.be.

Lees meer »