Na de uitspraak: wat moeten we onthouden van het proces over de Kappersmoord in De Panne? “Het was net zoals Chucky in die griezelfilms”

Abdellatif Belarbi (50) is door het Brugse assisenhof veroordeeld tot doodslag op Alban Demora (31) en krijgt daarvoor 25 jaar lang opsluiting. Dat is het verdict na tien lange dagen sinds het proces eind januari van start ging. Het leven en het karakter van Belarbi werd tot in het detail uitgespit. En dat bleek niet bepaald in het voordeel van de man te zijn. “Alban stapte nietsvermoedend het hol van de leeuw binnen”, zei meester Kristiaan Vandenbussche.

Lees hier alle artikels over de Kappersmoord

Donderdag 3 september 2020. Politiezone Westkust ontvangt een verontrustende oproep: een vrouw die te voet onderweg naar haar werk was, merkte dat er bloed van onder de voordeur van kapsalon Le Salon in de Sloepenlaan in De Panne kwam. De voorbijgangster zag ook een lichaam liggen terwijl alle lichten aan waren. De vrouw repte zich naar haar werk en sloeg daar alarm.

Enkele minuten later kwamen de agenten al toe. Wat ze daar zien, tart alle verbeelding. Een bloedbad tot en met, en dat getuigen ook de betrokken agenten later op het proces. Het slachtoffer is Alban Demora (31). Later blijkt dat de jongeman met twaalf messteken – waarvan de laatste twee recht in het hart – om het leven werd gebracht. De dader? Uitbater Abdellatif Belarbi, die samen met een vriendin nog aanwezig is in de kapperszaak. Het duo wordt ingerekend en meegenomen ter verhoor. Sindsdien verblijft Belarbi in de gevangenis, terwijl zijn vriendin eerder mocht beschikken.

Fins jachtmes

Wat er die nacht exact gebeurde? Dat is zelfs na het proces niet volledig duidelijk. En even leek het proces zelfs niet van start te gaan toen de verdediging een aanvraag indiende om Belarbi door te verwijzen naar een Franstalig hof. Die vraag werd niet aanvaard en het proces ging dan toch van start.

“Terwijl Alban rustig in de stoel zat, ging hij hem te lijf” – Kristiaan Vandenbussche, advocaat burgerlijke partij

Terug naar de feiten: de advocaten van de nabestaanden menen dat de dertiger in het salon rond 1.20 uur kwam opdagen om een openstaande schuld te betalen. Het duo kreeg ruzie en de situatie liep al snel compleet uit de hand. Belarbi repte zich naar de achterkeuken en haalde er een wapen. En niet zomaar een wapen, maar een Fins jachtmes van 24 centimeter. Hét ideale wapen om wild mee af te slachten, of dus ook vijanden, volgens Belarbi.

Dertig vuistslagen

Belarbi beweert dat Alban hem eerst dertig vuistslagen gaf. Om zijn leven te beschermen en zichzelf te verweren – de verdediging doelde dagenlang op wettelijke verdediging en uitlokking – haalde Belarbi naar eigen zeggen het mes. Nonsens, volgens het Openbaar Ministerie en de advocaten van de burgerlijke partijen. “Wat in zijn crimineel brein zat, heeft hij uitgevoerd. Terwijl Alban in de stoel zat, ging hij hem te lijf.”

Zowel dader als slachtoffer dragen een rugzak met een verleden mee. Dat bleek uit de vele getuigen die over beide kwamen vertellen. Beiden drank- en drugsverslaafd en de voeling met de realiteit af en toe kwijt. Maar moest Alban daarom dood? “Alban lag te huilen zoals een klein kind”, zei meester Vandenbussche tijdens de finale pleidooien. “Hij moet gebloed hebben als een rund. Zonder schaamte en zonder terughoudendheid kon Belarbi op het proces hier alles nabootsen. Net zoals Chucky in die griezelfilms. Alban moet doodsangsten uitgestaan hebben.”

Het hele proces blijven er twee versies van de feiten overeind. Belarbi houdt voet bij stuk dat Alban hém aanviel. De nabestaanden zijn ervan overtuigd dat Belarbi, zonder dat Alban dertig vuistslagen uitdeelde, Alban afslachtte toen hij rustig in een stoel zat. De laatste twee messteken raakten Alban recht in het hart. “Alban had geen schijn van kans”, zei procureur-generaal Eva Brantegem. “Hij heeft een zware minutenlange doodstrijd gevoerd.” Het slachtoffer lag volgens de advocaten van de burgerlijke partijen toen zelfs machteloos op de grond. Belarbi had toen kunnen stoppen, maar hij bleef doorgaan.

Abdellatif Belarbi (50, rechts) is door het West-Vlaamse hof van assisen veroordeeld tot 25 jaar opsluiting voor de doodslag op Alban Demora (31). © gf/belga

Op dag zeven van het proces was het tijd voor de finale pleidooien. En die lieten niets aan de verbeelding over. Belarbi werd door de advocaten van de nabestaanden afgeschilderd als drank-, drugs-, macht- én seksverslaafd. Meester Bogaert en Vandenbussche waren het er over eens: het was àltijd de schuld van de ander, maar nooit van Belarbi. “Alban stapte het hol van de leeuw binnen.” De verdediging ontkent niet dat hun cliënt geen heilig boontje is. Dat bevestigden ook de getuigenissen van zijn ex-partners.

Dronken monster

Een van hen was slechts anderhalf jaar samen met Belarbi, maar in die korte periode ging de vrouw door de hel, verklaarde ze sereen. “Hij begon plots veel te drinken en joints te roken. Ik was dat niet gewoon”, zei de ex-partner.

“Hij opende een kapsalon, maar dat leek meer op een café. Hij kwam midden in de nacht meestal dronken thuis en gedroeg zich zeer agressief. Hij was een monster als hij gedronken had. Geweld betekende voor hem meer dan een oorvijg. Toen ik uit wanhoop aanstalten maakte om uit het venster van de flat te springen, trok hij me weer naar binnen en sloeg hij me nog meer.”

Geen schuldinzicht

Belarbi richtte zich een paar keer tot de familie om zijn excuses aan te bieden. De verdediging pleitte daarom nog – zonder succes – dat er sprake was van verzachtende omstandigheden. Het Openbaar Ministerie veegde alle verzachtende omstandigheden van tafel. Schuldinzicht? Daar was volgens de procureur-generaal écht geen sprake van.

De volksjury besloot Belarbi uiteindelijk te veroordelen voor doodslag op Alban. Als straf daarvoor krijgt de man 25 jaar opsluiting. Het Openbaar Ministerie vorderde 24 jaar. De verdediging vond slechts de helft daarvan acceptabel. De nabestaanden zijn tevreden met de uitspraak. “Het feit dat de wettelijke zelfverdediging en de uitlokking niet aanvaard werden, wil zeggen dat de volksjury van mening is dat Alban geen schuld treft.” En dat is het belangrijkste voor de familie: de naam van Alban gezuiverd zien. Hij kon er niets aan doen, maar moest het toch met zijn leven bekopen.

(Celina Cazzetta)

The post Na de uitspraak: wat moeten we onthouden van het proces over de Kappersmoord in De Panne? “Het was net zoals Chucky in die griezelfilms” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Snuffelmarkt levert meer dan 1.000 euro op voor TEJO Brugge

De patiënten van het Psychotherapeutisch Centrum Rustenburg in Brugge hebben een bedrag van 1.058,40 euro ingezameld voor TEJO Brugge, een organisatie waar jongeren gratis en anoniem terechtkunnen voor therapeutische hulp.
The post Snuffelmarkt levert meer dan 1.000 euro op voor TEJO Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Strandloop Zeebrugge opent Loopcriterium van de Kust: “Het zou mooi zijn weer 400 lopers te mogen verwelkomen”

De Vlaamse kustgemeenten slaan ook dit jaar weer de handen in elkaar voor de organisatie van het Loopcriterium van de Kust. In juli en augustus zullen tien wedstrijden op en naast het strand plaatsvinden. Zeebrugge bijt de spits af op vrijdag 5 juli met de traditionele Strandloop.
The post Strandloop Zeebrugge opent Loopcriterium van de Kust: “Het zou mooi

Lees meer »

‘CD&V Lendelede 2030’ met zes nieuwkomers naar stembus: “We hebben trouwe kiezers. Dat stelt ons een beetje gerust”

De huidige cd&v gaat naar de gemeenteraadsverkiezingen onder de naam ‘cd&v Lendelede 2030’. “Om de lokale verankering van de partij te benadrukken”, zegt burgemeester en toekomstig lijsttrekker Carine Dewaele.
The post ‘CD&V Lendelede 2030’ met zes nieuwkomers naar stembus: “We hebben trouwe kiezers. Dat stelt ons een beetje gerust” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Steeds minder drinkwater: Nederland gaat op ‘waterslot’

Nederland gaat op ’waterslot’ nu op steeds minder plekken voldoende schoon drinkwater beschikbaar is, dat schrijft De Telegraaf. Door korter te douchen, wc’s voortaan door te spoelen met regen- of douchewater en mogelijk hogere drinkwaterrekeningen moet ’bewustwording’ worden bijgebracht.

Lees meer »

Hij gaf de daders eerst nog rondleiding in zijn huis: ‘gijzelaar’ opgepakt omdat hij eigen ontvoering in scène zou hebben gezet

Het lijkt wel het scenario van een hollywoodfilm. Een man is opgepakt omdat hij zijn eigen ontvoering in scène zou hebben gezet. Drie gemaskerde mannen vallen op 4 juni het huis binnen van Hassan K. (49) en zijn gezin in Ternat. De overvallers nemen zijn partner Anna N. (49), die werkt als bevoorrader van geldautomaten, mee en dwingen haar een

Lees meer »