Leerlingen Hotelschool Ensorinstituut krijgen workshops van echte chefs

De leerlingen van het zesde en zevende jaar van Hotelschool Ensorinstituut in Oostende kregen op maandag 5 februari kookworkshops met nadruk op duurzaamheid in de visserij. In samenwerking met de NorthSeaChefs en onder leiding van tweesterrenchef Filip Claeys en chef Rudi Van Beylen leerden de leerlingen unieke visbereidingen.

In samenwerking met het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) en de NorthSeaChefs organiseerde Hotelschool Ensorinstituut ‘Vis van bij ons’, een unieke kookworkshop over het fileren en bereiden van vissen in de masterkeuken van de Foodbox. Tijdens de workshop maken de zesde- en zevendejaars kennis met hoe ze vis op een duurzame manier kunnen klaarmaken en wat de impact van duurzame visvangst is op het milieu.

De workshop in de Foodbox bestond uit vier sessies. In de voormiddag kregen de leerlingen een infosessie over het VLAM, gevolgd door een filtersessie waarbij verschillende soorten tongen en glibberige inktvis onder handen genomen werd. Daarna werden de leerlingen in groepjes verdeeld en leerden ze van de NorthSeaChefs hoe ze de gefileerde vis op verschillende, duurzame manieren konden bereiden. In de namiddag vond de wedstrijd ‘Mystery Box’ plaats, waarbij de leerlingen toonden wat ze tijdens de workshops geleerd hadden.

NorthSeaChefs

De NorthSeaChefs, onder leiding van Filip Claeys (De Jonkman**) en Rudi Van Beylen (Hof Ten Damme), is een vereniging van gepassioneerde chefs die zich inzetten voor de promotie en verduurzaming van de Belgische visserij. Met het doel om zoveel mogelijk chefs in spe attent te maken op duurzaamheid en behoud van de Belgische visserij, zetten ze in op het populairder maken van minder bekende of onbeminde vissoorten. “We hebben zo’n vijftig verschillende vissoorten in de Noordzee. Het is belangrijk dat de toekomstige chefs met een vernieuwende techniek en visie lokale vis klaarmaken”, vertelt de Brusselse chef Jeremy Girvan. “Vis moet niet altijd gefileerd worden, wij leren studenten op verschillende scholen ook technieken aan waarbij ze een vis volledig eetbaar kunnen aanbieden.”

In totaal zullen de NorthSeaChefs in 2024 tien kookworkshops geven in heel Vlaanderen, mede gefinancierd door OVIS, en georganiseerd door VLAM.

The post Leerlingen Hotelschool Ensorinstituut krijgen workshops van echte chefs is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Luc Appermont viert 1000ste ‘De zoete inval’ op radio én tv: “Toen de baas me belde dacht ik: ik ben ontslagen”

Een feestelijke aflevering opgenomen in ‘hometown’ Bilzen, met verrassende gasten en Limburgse vlaai: zo viert Luc Appermont (75) vandaag de 1.000ste aflevering van ‘De zoete inval’. De presentator bedacht het Radio 2-programma 34 jaar geleden uit pure onvrede zelf, maar vreesde dat het geen lang leven was beschoren. Maar het spel overleefde de tand des tijds en zorgde voor een

Lees meer »

Vier jaar cel voor diefstal van luxehorloge ter waarde van 140.000 euro in Knokse uitgaansbuurt

Een Marokkaan, een Algerijn en een Tunesiër hebben voor de Brugse rechtbank elk vier jaar effectieve celstraf gekregen voor een diefstal met geweld in Knokke-Heist. Daarbij maakten ze een horloge ter waarde van 140.000 euro buit. Voor diefstal van een peperdure Rolex werden ze vrijgesproken.
The post Vier jaar cel voor diefstal van luxehorloge ter waarde van 140.000 euro

Lees meer »

Jill opent eind augustus Den Bokaal: “Gezonde, lokale, low waste maaltijden, in bokaal!”

Jill Malfait (32) neemt met Den Bokaal haar intrek in het gewezen pand van Courgette aan het Sint-Jansplein. “Ik volg dezelfde gezonde, biologische trend, maar niet langer uitsluitend plantaardig. Er komen ook bokalen met vlees in het aanbod.”
The post Jill opent eind augustus Den Bokaal: “Gezonde, lokale, low waste maaltijden, in bokaal!” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Jonge oplichters die zich op sociale media voordeden als escortes krijgen celstraffen tot 3 jaar met uitstel

De 13 jonge oplichters die zo’n 380 mannen hebben opgelicht kennen hun straf. De correctionele rechtbank in Gent heeft verschillende van de jonge beklaagden veroordeeld voor onder andere oplichting, diefstal en valsheid in informatica. 4 leden van de bende werden vrijgesproken. Met valse profielen van knappe vrouwen schreef de bende duizenden mannen aan, ze konden zo in totaal 225.000 euro

Lees meer »

Na zonneschijn komt regen: KMI kondigt onweerscode oranje af

Vandaag start meestal zonnig met in het zuiden al wel meer wolkenvelden. In de loop van de dag neemt de bewolking overal toe en wordt het wisselend bewolkt. Enkele buien of een onweer zijn al hier en daar mogelijk in de namiddag. Vanavond en vannacht trekt een onweerszone over het zuiden van het land, mogelijk met hevige rukwinden en hagel,

Lees meer »

Sint-Jozefskerk De Ginste wordt zaal voor culturele optredens: “Ontwijding is niet aan de orde”

Na het artikel over de restauratie van de klokkentoren kregen we een uitnodiging van het kerkbestuur om de toekomstplannen van de Ginstekerk even toe te lichten. “De Ginstekerk is nog lang niet aan ontwijding toe. Er zijn nog wekelijks een zestigtal parochianen die de weekenddienst bijwonen en daarnaast vinden er ook nog veel plechtigheden plaats. Maar wij staan open voor

Lees meer »

Juf Mieke en meester Rik gaan met pensioen in Sint-Jozefsschool in Ieper

In de Sint-Jozefsschool in Ieper gaan Mieke Vandermarliere (59) en Rik Verhalle (61) eind juni met pensioen. Mieke is een fervent muzikant, speelt viool en piano en is actief in verschillende bands. Ze is ook de auteur van het schoollied.
The post Juf Mieke en meester Rik gaan met pensioen in Sint-Jozefsschool in Ieper appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kinderen van De Strandloper in Koksijde schitteren in schoolfeest in Inspirant aan zee

Leerlingen, leerkrachten en ouders van De Strandloper BuBaO keken reikhalzend uit naar het schoolfeest in Inspirant aan zee in Oostduinkerke. Apetrots, uitgedost in hun op maat gemaakte toneeloutfit, vertederden de kinderen hun toeschouwers tijdens het totaalspektakel met als thema ‘Op zoek naar een betere wereld’.
The post Kinderen van De Strandloper in Koksijde schitteren in schoolfeest in Inspirant aan

Lees meer »

Griekse kapitein blijft aangehouden na afsteken vuurwerk op jacht

De kapitein en de eerste officier die vuurwerk afstaken op een jacht in Griekenland, zijn opgesloten in de gevangenis in afwachting van hun proces. Ze worden beschuldigd van brandstichting op het eiland Hydra. Volgens juridische bronnen ontkennen de twee mannen en de volledige bemanning alle betrokkenheid.

Lees meer »